ΣΛΟΒΕΝΙΑ : Ένα παράθυρο ελπίδας

Μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση είδαμε προ ημερών στα ΜΜΕ (δες τα σχετικά link) *. Μία ευρωπαϊκή χώρα, η Σλοβενία προχώρησε σε Συνταγματική κατοχύρωση του ανθρώπινου δικαιώματος στο πόσιμο νερό ! Τόσα χρόνια παρακολουθούμε ένα «αθέατο» πόλεμο που διεξάγεται γύρω από το αγαθό της ίδιας της ζωής μας, το ΝΕΡΟ. Συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών (και όχι μόνο) επιχειρηματικών ομίλων πολιορκούν κυριολεκτικά τις κυβερνήσεις τα των χωρών με στόχο να κατακτήσουν έναν ακόμη τομέα εμπορικής δραστηριότητας και παραγωγής κερδών.

Πράγματι ο τομέας των υδάτων προσφέρει για αυτούς τεράστιες δυνατότητες. Να όμως που οι πολίτες, ειδικά τώρα με τις πολιτικές λιτότητας που κυριαρχούν στην ΕΕ (και ειδικά στην Ελλάδα), αντιδρούν καθώς αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για την ίδια τη ζωή τους και την υγεία τους, εάν η τιμή του νερού θα καθορίζεται χωρίς κοινωνικά κριτήρια, παρά μόνο σαν ένα «εμπορεύσιμο» αγαθό.

Οι κυβερνήσεις πιέζονται και από τις δύο πλευρές. Και να που μία από αυτές ενεργεί αποφασιστικά για την προστασία του πόσιμου νερού, προωθώντας τροποποίηση του συντάγματος της χώρας.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί το θέμα ούτε στην Σλοβενία ούτε, κατά μείζονα λόγο, στις άλλες χώρες. Όμως η πολιτική αυτή απόφαση της σλοβένικης Βουλής δίνει πράγματι ένα τόνο αισιοδοξίας, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για μία ουσιαστική ενέργεια και όχι σαν εκείνες τις «γιαλαντζί» διακηρύξεις ή ευαισθησίες κάποιων «ριζοσπαστών» πολιτικών και κάποιων δήθεν οικολόγων, που όταν τους προσφέρουν ένα μικρό κομμάτι εξουσίας ή μία κυβερνητική θέση «ξεπερνάνε» με μιας τα ακανθώδη θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών και υπογράφουν ότι τους ζητηθεί από τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση όμως στην δική μας κοινωνία αισθανόμαστε ότι υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να απαιτήσουν παρόμοιες αποφάσεις και για τη χώρα μας.

Ελπιδοφόρο είναι καταρχήν το γεγονός ότι οι περισσότερες Αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα  αντιδρούν στην άρση του κοινωνικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων πόσιμου νερού. Εκφράζουμε την ευχή η στάση τους αυτή να εξελιχθεί σε μία ουσιαστική παρέμβαση στην Πολιτεία για το θέμα αυτό και να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους με όλα τα κινήματα που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Είναι ο μόνος δρόμος.

*

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

http://www.eleftheria.gr/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/item/13864...

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.naftemporiki.gr/story/1173330/slobenia-i-proti-xora-tis-ee-po...

Real.gr.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=554894&catID=14

Σχετικά link ΥΠΕΘΕ : 

http://www.ypethe.gr/news/i-idiotikopoiisi-toy-neroy-stin-ellada

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/basicpagefiles/2013_5_23_symper...