Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στόχος των απανταχού «εκσυγχρονιστών» και «απελευθερωτών» των αγορών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου, με τις οποίες εκδηλώθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης, με ασήμαντες αφορμές, να φέρει άμεσα στη βουλή νομοσχέδιο για την μείωση του αριθμού των Δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουν στο νου τους ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του. Όμως οι ημέρες που ζούμε είναι δύσκολες και πονηρές. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη, μέσα από μια «αθώα» προσπάθεια βελτίωσης λειτουργίας ενός τομέα δραστηριότητας της αυτοδιοίκησης, εάν προκύψουν εξελίξεις δυσάρεστες για τον λαό και τους καταναλωτές πόσιμου νερού, όπως π.χ. ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων νερού, που για την ώρα ανήκουν στον χώρο των κοινωφελών οργανισμών και παρέχουν υπηρεσίες σε λογικές τιμές.

Ας μην ξεχνάμε ότι και παλαιότερα υπήρξαν ανάλογες προτάσεις (δες εδώ {1} σχετικό κείμενο) οι οποίες τότε αποκρούστηκαν αποφασιστικά από τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης πέρα και έξω από κομματικές προτιμήσεις.

Μετά την σχετική αποκάλυψη των προθέσεων της Κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) κ. Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, με δήλωσή του (δες εδώ {2} τον σχετικό σύνδεσμο) εκφράζει την ελπίδα ότι ο κ. Μ. Γραφάκος, που «άνοιξε» την συζήτηση, θα «αναθεωρήσει τις απόψεις του» όταν «ενημερωθεί διεξοδικά για τον ρόλο και το έργο των  ΔΕΥΑ», προτείνοντας παράλληλα την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων των ΔΕΥΑ (υποστελέχωση, γραφειοκρατία, θεσμικό πλαίσιο), πάντοτε στα πλαίσια του βασικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι είναι ο νόμος 1069 της περιόδου διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κων/νου Καραμανλή (1980) με αρμόδιο Υπουργό τον Γ. Σουφλιά. Ο νόμος αυτός «άντεξε» στον χρόνο και διατηρεί αλώβητο τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες, χωρίς αμφιβολία έχουν σημαντική προσφορά.

Στο σημείο αυτό, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και την πολυετή και εξαιρετική προσφορά του κ. Γ. Μαρινάκη στο χώρο των ΔΕΥΑ, ας μας επιτραπεί να μην συμμεριστούμε απόλυτα τις ελπίδες του για μια λογική αντιμετώπιση των ΔΕΥΑ από τους κυβερνώντες.

Οι τάσεις ιδιωτικοποίησης στο νερό και άλλα αγαθά είναι ιδιαίτερα ισχυρές σε όλες της χώρες της ΕΕ και τα συμφέροντα τεράστια. Κατά την άποψή μας μόνο με μια ισχυρή αντίσταση από κοινού Αυτοδιοίκησης και πολιτών θα μπορέσει (ίσως) να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Εξάλλου ας μην μας διαφεύγει ότι και σε ένα ακόμη ευαίσθητο αγαθό πρώτης ανάγκης (ηλεκτρική ενέργεια), η δήθεν «απελευθέρωση» της αγοράς δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την δημιουργία ενός ολιγοπωλίου ισχυρών επιχειρήσεων (Ελληνικών και ξένων), που τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια κατάφεραν (με την απροκάλυπτη στήριξη όλων των Κυβερνήσεων) να πάρουν στα χέρια τους τον κρίσιμο αυτό τομέα, να επεκτείνονται και να μεγαλώνουν συνεχώς τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της χώρας με την υψηλότερη τιμή ενέργειας στην ΕΕ (δες εδώ {3} το σχετικό δημοσίευμα) και να προκαλούν την αγανάκτηση για την προφανή αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας του ανταγωνισμού (με όφελος, υποτίθεται, για τους καταναλωτές) ακόμη και σε συντηρητικούς/φιλελεύθερους πολιτικούς (δες  εδώ {4} το σχετικό άρθρο του Στ. Μάνου).

Μία ακόμη αντίδραση στο θέμα των ΔΕΥΑ εκδηλώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), της οποίας 51 βουλευτές κατέθεσαν  ερώτηση (δες εδώ {5} την σχετική ερώτηση). Οι διατυπώσεις του κειμένου της ερώτησης είναι οξείες και μαχητικές, προκαλούν όμως και κάποια ερωτηματικά σε όσους παρακολουθούμε και τοποθετούμαστε συστηματικά στα θέματα των υδάτων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ορθώς λοιπόν επισημαίνεται  στην ερώτηση ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η Πολιτεία οφείλει…. να μην επιβαρύνει τις κοινωφελείς αυτές υπηρεσίες με ανώφελα κόστη». Άραγε όμως δεν ισχύει το ίδιο και στον τομέα της ενέργειας ; Γιατί εκεί, ως Κυβέρνηση, οι ίδιοι άνθρωποι αντιμετώπισαν το «κοινωνικό αγαθό» της ηλεκτρικής ενέργειας ως σύνηθες εμπόρευμα, εργάστηκαν συστηματικά για την ολοκλήρωση και την εύρυθμη λειτουργία της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ζήσαμε όλη αυτή την τραγωδία, όπου πολλοί πολίτες βρέθηκαν σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, είτε στήνονταν στις «ταπεινωτικές ουρές» έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ για διακανονισμό ;

Όπως και να έχει, η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές συνθήκες κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ελπίζουμε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσφέρουν έγκαιρα την συνδρομή τους στο ζήτημα των ΔΕΥΑ και να «κόψουν την όρεξη» σε όποιους ορέγονται νέα «άκοπα» υπερκέρδη, έτσι ώστε να μην ζήσουμε άλλη μία κατάσταση, όπου ελάχιστοι μεγάλοι επιχειρηματίες θα ωφεληθούν σε βάρος της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη για όλους συγκυρία κορωνοϊού, ανεργίας, επέκτασης της φτώχειας, μαζικής απώλειας της λαϊκής κατοικίας κ.ο.κ.

Κώστας Γκούμας

Τάσος Μπαρμπούτης

{1} Η Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα :

https://www.ypethe.gr/news/i-idiotikopoiisi-toy-neroy-stin-ellada

{2}  Γιώργης Μαρινάκης : Δεν χρειάζεται μείωση αριθμού ΔΕΥΑ αλλά αντιμετώπιση των προβλημάτων τους :

https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/giorgis-marinakis-den-chreiazetai-meiosi-arithmoy-deya-alla-antimetopisi-ton-provlimaton-toys/

{3} Ανάγκη ανταγωνιστικής τιμής ρεύματος για τη βιομηχανία  :

https://www.kathimerini.gr/economy/local/1060942/anagki-antagonistikis-t...

{4} Ανταγωνισμός : τηλεπικοινωνίες και ενέργεια – Στέφανος Μάνος :

https://www.kathimerini.gr/economy/local/1078608/antagonismos-tilepikoin...

{5} Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει την ιδιωτικοποίηση του νερού στις ΔΕΥΑ :

https://www.famellos.eu/i-kyvernisi-tis-nd-epilegi-tin-idiotikopiisi-tou...