Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα έργα του Αχελώου - Μία απάντηση στην Οικολογική Θεσσαλία.

Επανέρχεται η Οικολογική Θεσσαλία (Ο.Θ.) στο θέμα των ΑΠΕ και των Υδροηλεκτρικών Έργων (ΥΗΕ) του Άνω Αχελώου. Για να είμαστε ειλικρινείς ούτε φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε ο καθόλα συμπαθής σε εμάς εκπρόσωπός τους να επιδείξει τέτοιο εχθρικό ύφος και να χρησιμοποιήσει τόσο μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Φαίνεται όμως ότι η προσπάθειά τους να βρούνε μια θέση «ισορροπίας» ανάμεσα στη λογική και στην πραγματικότητα από τη μια μεριά και από την άλλη στην ακατανόητη για μας δογματική εμμονή τους για κατεδάφιση (!) των έργων του Άνω Αχελώου, τους οδηγούν δυστυχώς στην επιλογή να κατεβάσουν το επίπεδο του διαλόγου.  Ας είναι.  Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε. Θα επιμένουμε να τοποθετούμαστε αποκλειστικά επί της ουσίας.

          Συγκεκριμένα λοιπόν :

1. Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ή όχι ανανεώσιμη πηγή ;

Στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση - τους κανόνες της οποίας ακολουθούμε - το θέμα αυτό έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια.  Εμείς, οι αποκαλούμενοι από την Ο.Θ. ως «ξερόλες», ανατρέξαμε στα αρχεία της Κομισιόν και επιλέξαμε, μεταξύ πολλών άλλων, τι απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος τον Ιούνιο του 2012 σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κου Ν. Χρυσόγελου.

«…Ενέργεια προερχόμενη από μεγάλα ΥΗ έργα δεν μπορεί να θεωρείται ανανεώσιμη..» ισχυρίστηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

«Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία δεδομένου ότι βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού κύκλου του νερού δεν θα εξαντληθεί ποτέ σε αντίθεση με τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 2 εδάφιο α) της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αυτές τις πηγές θεωρείται ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας» απάντησε ο κ. Επίτροπος.  

Θέση σαφής, καθαρή, αδιαμφισβήτητη.  Άραγε είναι άγνωστη η θέση αυτή στην Ο.Θ. (που κατά τα άλλα σέβεται τους «νόμους», τις «οδηγίες» και τους «Διεθνείς οργανισμούς») ;  Κάθε άλλο, φυσικά την γνωρίζουν, απλά αναζητώντας εναγωνίως κάποια θεσμική κάλυψη στην απορριφθείσα από την Ε.Ε. αντιεπιστημονική τους άποψη, στράφηκαν στην Ελληνική νομοθεσία.  Έτσι επέλεξαν  τον νόμο 2773/99 για την «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» ο οποίος απλώς και μόνο θεσπίζει μια διοικητική διάκριση των ΥΗ έργων με βάση την ισχύ τους (έως 10 MW), κάτω από την οποία μπορούν τα έργα αυτά να τύχουν οικονομικών κινήτρων (επιδότηση παραγόμενης ενέργειας).  Αντίθετα και στη χώρα μας το σύνολο της παραγόμενης ΥΗ ενέργειας θεωρείται ΑΠΕ και φυσικά συνυπολογίζεται στον στόχο για 20% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020.  Έτερον εκάτερον.

Θα μας επιτρέψουν λοιπόν οι κύριοι της Ο.Θ., εμάς τους «ιδιώτες», να χαρακτηρίσουμε τις παραπάνω λαθροχειρίες τους ως συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού.  Τίποτα λιγότερο.

Και κάτι ακόμη :  Άραγε τι είδους οικολογική αντίληψη είναι αυτή όπου η καθαρή–«πράσινη» ΥΗ ενέργεια, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, δεν θεωρείται ανανεώσιμη και δεν γίνεται από την Ο.Θ. αποδεκτή ;  Δεν αντιλαμβάνονται ότι η απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών σταδιακά μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στην αγκάλη των μεγάλων συμφερόντων της πυρηνικής ενέργειας όπως συμβαίνει ήδη στις κοντινές μας χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) και όχι μόνο ; Δεν μπορούν να διακρίνουν την τεράστια σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας, στην οποία δυστυχώς παρατηρείται υπέρβαση κατά 17 μονάδες από τον μέσο δείκτη ενεργειακής εξάρτησης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα 71%, μ.ο. Ε.Ε. 54% - πηγή: European Economy 2013) ;

2. Μεσοχώρα : Πάλι τα μπερδεύουν στην Ο.Θ. Ως γνωστό το ολοκληρωμένο αυτό ΥΗΕ αναμένει την τελική του αδειοδότηση, την οποία ήδη προωθεί το ΥΠΕΚΑ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όπως  μας ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης.  Είναι γνωστό ότι αυτός ο πολιτικός χώρος είχε παλαιότερα άλλες απόψεις, μάλιστα κάποιοι βουλευτές και στελέχη τους «απαιτούσαν» την κατεδάφιση των έργων.  Όμως σήμερα, ζυγίζοντας ψύχραιμα τα δεδομένα, επιλέγουν την λειτουργία του έργου.  Και σωστά η Ο.Θ. ισχυρίζεται (στα γαλλικά !..) ότι «μόνο ηλίθιοι δεν αλλάζουν τα μυαλά τους».  Συμφωνούμε μαζί τους (αν και δεν επιλέγουμε τέτοιες εκφράσεις στον διάλογο που συμμετέχουμε).

Οι ίδιοι όμως πως τοποθετούνται για τη Μεσοχώρα ; Να λειτουργήσει ή να κατεδαφιστεί ένα έργο αξίας 511 εκ.ευρώ ;  Πόσες φορές ακόμα θα πρέπει να τους υποβάλλουμε αυτό το κρίσιμο ερώτημα ; Το να κρύβονται πίσω από το «παρών» στις ψηφοφορίες και μετά από την ολοκλήρωση της δημοκρατικής διαβούλευσης να επαναφέρουν προτάσεις για νέες «μελέτες» (;) δεν περιποιεί τιμή στο χώρο.  Σε ότι μας αφορά ήδη σχηματίσαμε γνώμη, για τις πραγματικές προθέσεις τους. Όμως ο λαός που μας παρακολουθεί, μιας και η Ο.Θ. σε αυτόν «λογοδοτεί»,  δικαιούται να πληροφορηθεί ξεκάθαρα την επιδίωξή τους.   Οφείλουν πλέον οι κατά τα άλλα «αδέσμευτοι» της Ο.Θ. να απαντήσουν εάν αποστασιοποιούνται από την κεντρική κατεύθυνση  των οικολόγων (Σεπτ.2015)  σύμφωνα με την οποία τα έργα αυτά θεωρούνται ως «εμβληματικό μέτωπο αγώνα» και ότι «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν τώρα οι θέσεις μας, ακόμη και εάν το επιλέξει η κυβέρνηση».  Μήπως τελικά η Ο.Θ. έχει τις εξαρτήσεις της ; Μήπως δογματικά αρνείται το προφανές και το λογικό μόνο και μόνο για να μην παρεκκλίνει από την «σιδηρά»  κεντρική γραμμή ;

3. Η «Εκτροπή» Αχελώου :  Εάν είχαν διαβάσει προσωπικά τις θέσεις μας στον ιστότοπο ypethe.gr  θα είχαν δει ότι καθόλου δεν μας εκφράζουν οι αντιπαραθέσεις υπέρ/κατά της εκτροπής και ότι εδώ και χρόνια προτείνουμε την υπέρβαση, θεωρώντας ότι δεν είναι αξεπέραστες οι αντιθέσεις επί του θέματος, υποβάλλονται μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις. 

Διαβλέπουμε όμως μια τάση από ορισμένους, όταν δεν μπορούν με δημοκρατικές διαδικασίες να πείσουν το λαό και την πολιτεία για τις απόψεις τους, να επιδιώκουν την «κατεδάφιση» των έργων, ώστε να μην μπορούν οι επόμενες γενιές να αποφασίσουν νηφάλια και με τα δικά τους κριτήρια για τη μεταφορά  νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό, εάν φυσικά κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο κάτι τέτοιο.  Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι απέναντι σε  αυτές τις καταστροφικές επιδιώξεις, (οι οποίες άλλωστε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις της συντεταγμένης πολιτείας), είμαστε αντίθετοι κι εμείς και όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας (Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, επιστημονικές οργανώσεις, αγροτικές οργανώσεις κλπ).  Και εφόσον αυτό είναι το πραγματικό τους σχέδιο προφανώς η αντίθεση τους με το σύνολο της κοινωνίας είναι δυστυχώς αξεπέραστη.

4. Κίνδυνοι καταστροφής από πλημμύρες : Στους κινδύνους δεν αναφερόμαστε γενικώς και αορίστως ούτε προσπαθούμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο.  Πρόκειται για υπαρκτό θέμα και προσδιορίζουμε ακριβώς την πηγή τους (σήραγγες στην Μεσοχώρα και τον ποταμό Κουμπουριανίτη που έχουν βουλώσει από φερτά υλικά κ.α.).  Γενικά αιτία όλων αυτών είναι η εγκατάλειψη των έργων πάνω στα βουνά, κάτι που ενδεχομένως συμβαίνει με στόχο, μεταξύ άλλων, να  ικανοποιηθούν οι απόψεις ή να κατευνασθεί η «οργή» (!) (δες ανακοίνωση οικολόγων δικτύου Θεσσαλίας 18.2.16) κάποιων που διαφωνούσαν όταν άρχιζε η κατασκευή των έργων (δεκαετίες 80, 90).  Όμως μια τέτοια επιδίωξη εγκατάλειψης τεχνικών έργων και κατά μείζονα λόγω της καθαίρεσής τους δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ούτε για τεχνικούς, ούτε για οικονομικούς, ούτε για πολιτικούς, ούτε για περιβαλλοντικούς λόγους.  Δυστυχώς πρόκειται για συνδυασμό μίσους, ανευθυνότητας και δογματισμού που οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα.

5. Οι ….μεταμορφώσεις !!

Οι φίλοι της Ο.Θ. θεωρούν ως κάτι «αξιοθαύμαστο» και αναρωτιούνται πώς οι θέσεις φορέων και προσώπων εμφανίζονται συνεχώς οι ίδιες με άλλη υπογραφή ! Για να τους βοηθήσουμε στην απορία τους, πρόκειται απλά για «κοινές θέσεις και ενιαία δράση» φορέων και οργανώσεων της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και του επιστημονικού χώρου που ζυμώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη στον τόπο μας και την αναστροφή της περιβαλλοντικής καταστροφής της Θεσσαλίας από την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα.  Επίσης δεν θα πρέπει στην Ο.Θ. να αμφισβητούν την αυτονομία των φορέων, οι οποίοι στο σύνολό τους αποκρούουν τους δογματισμούς τους. 

6. Ο ιστότοπος ypethe.gr

Παρατηρούμε ότι η Ο.Θ. μάλλον ενοχλείται από τη λειτουργία του ιστοτόπου ypethe.gr. Θέτουν θέμα θεσμικής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης (!), αποδίδουν μονομέρεια, προσφεύγουν σε προσωπικούς υπαινιγμούς.  Δυστυχώς χάθηκε το μέτρο. Τους  ενημερώνουμε λοιπόν ότι όλες οι θέσεις, χωρίς εξαιρέσεις, βρίσκουν τον χώρο τους στον ιστότοπο.  Ας ανατρέξουν όχι μόνο στις πρόσφατες  ανακοινώσεις τους * αλλά και σε όλο τον όγκο των αρχείων του ιστοτόπου, όπου θα διαπιστώσουν ότι καμία θέση δεν απουσιάζει (συνέδρια, ημερίδες, άρθρα, δημόσιες τοποθετήσεις κλπ), ανεξάρτητα εάν συμπίπτει ή όχι με τις δικές μας. Αυτή την κατεύθυνση μας έδωσαν οι Δήμαρχοι (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, αυτή η κουλτούρα μας ταιριάζει και προσωπικά. Όσο για τις απειλές ότι θα «επανέλθουν» στο θέμα, συνιστούμε ψυχραιμία. Τέλος στις προσωπικές αναφορές  περί του τρόπου «επιλογής» μας (!) και ότι το «αναλάβαμε εργολαβικά» θα μπορούσαμε να συστήσουμε στην Ο.Θ. λίγο περισσότερο σεβασμό στην προσωπική ιστορία του καθενός και λιγότερη μικροψυχία απέναντι σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται  απολύτως εθελοντικά, χωρίς «κρυμμένα» κίνητρα.  Ας τα σκεφθούν λίγο καλύτερα όλα αυτά.

 

Οι Διαχειριστές

http://www.ypethe.gr/archive/mesohora-sykia-aheloos-diloseis-dimosieymat...