Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα νερά της Θεσσαλίας

Παρακολουθούμε και αναδεικνύουμε τον διάλογο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ (δες την τελευταία ανακοίνωση στις 14/6/2017) {1} και τους επιστημονικούς φορείς ΤΕΕ-ΓΕΩΤΕΕ-ΕΘΕΜ που τοποθετήθηκαν με κοινή ανακοίνωση τους {2} για τα υδατικά της Θεσσαλίας.   

Θα προσθέσουμε κάποια δικά μας συμπεράσματα-σχόλια που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις.

  1. Ξεχωρίσαμε μία πρόταση  των επιστημονικών οργανώσεων για ΔΙΑΛΟΓΟ με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία που οι φορείς αυτοί έχουν συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπήρξε απάντηση, ούτε καν  αναφορά στο θέμα, παρά μόνο κάποια ειρωνικά σχόλια που δεν βοηθάνε στην κατεύθυνση αυτή.
  2. Δεν θεωρούμε δίκαιη την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να αποδίδονται ευθύνες και να ταυτίζουν τους επιστημονικούς φορείς με όλα τα καταστροφικά που συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στην διαχείριση του νερού και στο περιβάλλον της Θεσσαλίας (υπερεκμετάλλευση υπόγειων και επιφανειακών νερών, ανορθολογισμός στη Διαχείριση, ανεπαρκείς διοικητικοί μηχανισμοί διαχείρισης και ελέγχου, ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο, έλλειψη νέων έργων ταμίευσης, κ.α.). Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή κατανέμονται σε πολλές κατευθύνσεις όχι όμως και στους επιστημονικούς φορείς. Το επιστημονικό έργο των οργανώσεων αυτών (συνέδρια, ημερίδες, κ.λ.π.) και η κοινωνική τους παρουσία – σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Θεσσαλίας – επιβάλλουν την αναγνώριση και τον σεβασμό.
  3. Για πολλοστή φορά παρατηρούμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν από το τι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να γίνει (δηλαδή όχι μεταφορά νερού από τον ταμιευτήρα Συκιάς από τον Αχελώο) παραλείποντας να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις και το πρόγραμμα της κυβέρνησης τους,  είτε για το σκέλος της κατανάλωσης – εξοικονόμησης νερού είτε για εκείνο των έργων ταμίευσης. Και το κυριότερο δεν τοποθετούνται ΚΑΘΑΡΑ με προτάσεις για την τύχη των ημιτελών έργων Συκιάς και σήραγγας Πευκοφύτου, εάν δηλαδή θα τα αξιοποιήσουν ως ΥΗ έργα ή θα τα κατεδαφίσουν. Κρίσιμο θέμα, επίμονη απαίτηση όλων μας για σαφείς πολιτικές αποφάσεις είτε στην Βουλή είτε σε όποιο άλλο επίπεδο επιλέξουν.
  4. Οι προσδοκίες στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα υπό αναθεώρηση Σχέδια Διαχείρισης θα καλύψουν το τεράστιο κενό που δημιουργεί  η  έλλειψη αναγκαίων επεξεργασιών και προτάσεων από τους ίδιους, δεν είναι βάσιμες. Τα ΣΔ δεν υποκαθιστούν τις αναγκαίες αναπτυξιακές μελέτες, τον γεωργικό σχεδιασμό, ένα πλάνο τεχνικών έργων κ.ο.κ., δηλαδή  προγραμματικές πρωτοβουλίες αναγκαίες για το κρίσιμο θέμα των υδάτων. Όπως φαίνεται, και πάλι τα ΣΔ θα καταγράψουν ένα τεράστιο υδατικό έλλειμα (εκατοντάδες εκατ. κυβικών μέτρων νερού) και  όσα τεχνάσματα - μαγειρέματα και εάν επιχειρηθούν από το πολιτικό σύστημα με τις ΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (κατά του Αχελώου), δεν θα προσθέσουν τίποτα ουσιαστικό στην προσπάθεια εξόδου από την θλιβερή πραγματικότητα που ζούμε. Όπως προκύπτει και από τις υπό συζήτηση ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα ΣΔ, αντί για  επιστημονικό εργαλείο Διαχείρισης Υδάτων που θα μπορούσε να  χρησιμοποιηθεί  δημιουργικά από την κυβέρνηση, τείνει να υποβιβαστεί σε ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης για τα έργα Άνω Αχελώου.
  5. Και ένα τελευταίο. Αυτό για  την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης που έχει προταθεί εδώ και πολλά χρόνια από επίσημους φορείς, Αυτοδιοίκηση, κ.λ.π. Το ακούσαμε αρκετές φορές και από στελέχη του πολιτικού χώρου του κυβερνώντος κόμματος. Όμως  στις τελευταίες δημόσιες ανακοινώσεις δεν βλέπουμε κάποια θετική ανταπόκριση. Μήπως τελικά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θεσμικό πλαίσιο υδάτων είναι επαρκές και δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης ; Μία απάντηση και στο θέμα αυτό θα ήταν χρήσιμη. 

{1} Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

{2}  Κοινή Ανακοίνωση ΤΕΕ/Κ-ΔΘ, ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Ε.ΘΕ.Μ :

http://www.ypethe.gr/news/oi-emmones-kai-oi-ideolipsies-den-odigoyn-se-l...