ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ 2017…….

Το ypethe.gr τις ημέρες αυτές κλείνει τον δεύτερο χρόνο της ζωής του !

Πολλοί φίλοι και αναγνώστες μας επισκέπτονται τακτικά στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά μας γα την ανάδειξη και προβολή των μεγάλων αλλά και σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας των υδάτων, του  περιβάλλοντος και της ανάπτυξης στον τόπο μας.  Οι δυσκολίες στα θέματα αυτά είναι μεγάλες και δεν προέρχονται μόνο από έλλειψη χρημάτων. Οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, παρωχημένες νοοτροπίες, παθογένειες της κρατικής λειτουργίας, έλλειμμα πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας, πολιτικές και οικολογικές εμμονές, αντιδράσεις σε αναγκαίες εκσυγχρονιστικές πρακτικές και πολλά άλλα είναι τα εμπόδια για ουσιαστική πρόοδο στους τομείς ενδιαφέροντός μας.

Η φετινή χρονιά πάντως για τη Θεσσαλία χαρακτηρίστηκε αναμφισβήτητα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού  έργου Μεσοχώρας, (δες εδώ κοινή ανακοίνωση φορέων {1}), το οποίο υπομονετικά επί 16 χρόνια ανέμενε την εξέλιξη αυτή. Ένα κάστρο ανορθολογισμού και (δήθεν οικολογικού) παραλογισμού κατέρρευσε. Φυσικά οι λίγοι που ανεύθυνα επιζητούσαν την κατεδάφισή του παραμένουν στις δικές τους επάλξεις ψάχνοντας τώρα για νέες αφορμές αναζωπύρωσης του μίσους κατά της Μεσοχώρας. Όμως πλέον το «έργο» τους θα ναι πολύ πιο δύσκολο διότι οι «φύλακες» απέκτησαν «γνώση» και το ποτάμι της λογικής θα υπερβεί όποια νέα μικροαναχώματα προσπαθούν να ξαναστήσουν στην πορεία της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού.

Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για το 2017 υπήρξε η συζήτηση και ο προβληματισμός για την διαχείριση των υδάτων στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας με την ευκαιρία της αναθεώρησης (δες σχετικό σύνδεσμο {2}) του Σχεδίου Διαχείρισης του 2014. Και εδώ παρατηρήθηκαν ανάλογα φαινόμενα όπου η πραγματικότητα επιδιώχθηκε να υποταχθεί σε εμμονικά κλισέ, όπως αυτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αξιοποιώντας μια συγκυριακή πολιτική πλειοψηφία επιδιώκει να αποτρέψει με διοικητικές αποφάσεις (!) οποιαδήποτε μελλοντική ενίσχυση των υδατικών διαθέσιμων της ελλειμματικής λεκάνης του Πηνειού από τα νερά του Αχελώου.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε φάση έγκρισης του νέου Σχεδίου.  Το κακό είναι ότι τελικά τις κυβερνητικές εμμονές και την προσπάθεια  κατάλληλης διαχείρισης των εσωκομματικών ισορροπιών την πληρώνει τελικά ο θεσμός των Σχεδίων Διαχείρισης. Δυστυχώς, με τέτοιες ανεύθυνες αποφάσεις, ο θεσμός  διολισθαίνει στην ανυποληψία των πολιτών. Αφενός σε ότι αφορά στις διαδικασίες του διαλόγου, αφετέρου σε ότι αφορά στην ουσία  των αποφάσεων, οι οποίες, με αυτές τις στενόμυαλες αντιλήψεις, καταλήγουν σε μη εφαρμόσιμα «Σχέδια επί χάρτου».  Και φυσικά ας μην ξεχνάμε το μεγάλο οικολογικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, με τα υπόγεια και επιφανειακά υδατικά οικοσυστήματα που καθημερινά καταστρέφονται και τα οποία, με τέτοια «Σχέδια», θα πάνε προς το χειρότερο.

Και για το 2018 οι δυσκολίες σε όλα τα θέματα που προαναφέρονται αναμένεται να είναι και πάλι μεγάλες.  Εμείς για την ώρα στέλνουμε σε όλους τις ευχές μας και διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε το ίδιο μαχητικά την προσπάθειά μας.

 

{1} Κοινή ανακοίνωση φορέων Θεσσαλίας : 

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...(link is external)

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_12_17_eleyth...

 {2} Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης ΛΑΠ Θεσσαλίας

- Ημερίδα Διαβούλευσης 1ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης ΛΑΠ Θεσσαλίας (EL 08) - Παρουσιάσεις - Εισηγήσεις - Παρεμβάσεις - Επιστολές :

https://www.ypethe.gr/archive/imerida-diavoyleysis-1is-anatheorisis-shed...

- Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) Θεσσαλίας :

https://www.ypethe.gr/archive/anatheorisi-shedion-diaheirisis-lekanon-ap...