Η πορεία των αναπτυξιακών και υδατικών προβλημάτων της Θεσσαλίας κατά το 2017 - Κοινή Ανακοίνωση Φορέων Θεσσαλίας

Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή των όσων συνέβησαν κατά το 2017 συμπεριέχεται στην κοινή ανακοίνωση της ΠΕΔ Θεσσαλίας και των συνεργαζόμενων επιστημονικών φορέων ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και ΕΘΕΜ που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ {1}. Κυρίως όμως στην ανακοίνωση τίθενται και οι στόχοι των οργανώσεων αυτών για το επόμενο χρονικό διάστημα, στην επιδίωξη τους για επίλυση σοβαρών περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών ζητημάτων της Θεσσαλίας.

«To 2017 υπήρξε ένας χρόνος μεστός από γεγονότα, μεταξύ άλλων και εκείνα που σχετίζονται με τα οικολογικά, υδατικά και αναπτυξιακά ζητήματα της Θεσσαλίας.  Κατά τους τελευταίους δύο μήνες (Οκτώβριος, Νοέμβριος) διοργανώθηκαν δύο πολιτικά-αναπτυξιακά συνέδρια με την παρουσία αφενός του Πρωθυπουργού κου Τσίπρα αφετέρου του επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κου Μητσοτάκη.  Το Σεπτέμβριο υπήρξαν ουσιαστικές συζητήσεις για την αναθεώρηση του πρώτου Σχεδίου Διαχείρισης (Σ.Δ.), ενώ τον Αύγουστο είχαμε τη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του σχεδόν ολοκλη-ρωμένου από το 2001 ΥΗ έργου Μεσοχώρας ! Επίσης, την περίοδο αυτή συμπληρώνονται περίπου 4 χρόνια από την έκδοση της απόφασης υπ.αρ. 26 του Ιανουαρίου 2014 του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), μια απόφαση που ουσιαστικά προσαρμόστηκε στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τελικά προσδιόρισε τις θέσεις του ΣτΕ για τα έργα του Άνω Αχελώου (Μεσοχώρα, Συκιά, σήραγγα) καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε αυτά να αδειοδοτηθούν εκ νέου. Ακόμη συμπληρώθηκαν περίπου τρία χρόνια και από την Υπουργική Απόφαση έγκρισης του Σ.Δ. Υδάτων για το Υδατικό Διαμέρισμα (Υ.Δ.) Θεσσαλίας (Σεπτέμβριος 2014), κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην περιοχή μας και που έθεσε σε εντελώς νέα βάση την υπόθεση της Διαχείρισης των Υδάτων.  Τέλος συμπληρώθηκαν σχεδόν τρία χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Όλα τα παραπάνω λοιπόν προσφέρονται για μια ώριμη αξιολόγηση των εξελίξεων αλλά και των προοπτικών γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας, με κορυφαίο το οξύτατο οικολογικό-υδατικό της πρόβλημα, τις παραγωγικές δυνατότητες του πρωτογενούς  τομέα και την ανάπτυξη σημαντικών έργων παραγωγής ενέργειας, ταμίευσης και μεταφοράς των υδάτων.

Επιδιώκοντας μια καλοπροαίρετη προσέγγιση και με γνώμονα τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπήρξαν για ουσιαστική πρόοδο  στα θέματα αυτά, συνοπτικά εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα ήταν περιορισμένα και πολύ κάτω από τις ανάγκες της περιοχής μας, ιδιαίτερα για την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.….»

Περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους :

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : " Άλλο τα έργα Άνω Αχελώου και άλλο η εκτροπή " :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_12_17_eleyth...

thessaliatv.gr/news : "Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν λύνεται χωρίς τα έργα του Αχελώου"

http://www.thessaliatv.gr/news/52177/to-udatiko-problima-tis-thessalias-...

http://trikalain.gr/poria-ton-anaptyxiakon-ke-ydatikon-provlimaton-tis-t...