Η Μεσοχώρα και πάλι ………..

Ξεχειλίζει πλέον η αγανάκτηση για το ΥΗΕ Μεσοχώρας – Γλύστρας Τρικάλων. Ο ιστότοπός μας έχει επανειλημμένα αναδείξει το θέμα (δες τα σχετικά link) *, οι φορείς (ΠΕΔ, Επιμελητήρια, ΕΘΕΜ, κ.λ.π) συνεχώς ζητάνε την επίλυση του θέματος (δες τα σχετικά link),* * αλλά φαίνεται ότι στην κυβέρνηση «δεν ιδρώνει το αυτί τους».

Χθες δημοσιεύθηκε η ομόφωνη απόφαση * * * του Δήμου Πύλης για το θέμα, απαιτώντας από τον πρωθυπουργό να δώσει λύση. Οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Σταθάκης και Φάμελλος συνεχίζουν να κωλυσιεργούν, δήθεν «ενημερώνονται»,  λες και το θέμα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Στα λόγια νοιάζονται για το λαό και τα προβλήματά του. Ρώτησαν όμως τους «όμηρους» κατοίκους της ορεινής Μεσοχώρας πόσα χρόνια περιμένουν ώστε να υπογραφεί η περίφημη υπουργική απόφαση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των περιουσιών τους ; τους απασχόλησε η αγωνία της ΔΕΗ η οποία, εκτός δημοσιότητας, τους πιέζει να λειτουργήσει το έργο ;

Τελικά τι «ζυγίζουν» οι αρμόδιοι στο ΥΠΕΚΑ ; Φοβούνται άραγε μήπως δυσαρεστηθούν τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την ακινησία στο θέμα, δηλαδή οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ και της υδροηλεκτρικής ενέργειας ; Σκέπτονται μήπως στεναχωρήσουν κάποιους λίγους άφρονες δήθεν «οικολόγους» που είναι κολλημένοι στο 1980 και δεν θέλουν να δούνε την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου ;

Κατά την άποψή μας η αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτή την απόφαση και καθόλου δεν μπορεί να σχετίζεται με την σκοπιμότητα των αποφάσεων της ΔΕΗ που χρηματοδότησε, κατασκεύασε και αναμένει την λειτουργία του έργου.  Όπως και να έχει, η απαίτηση για την υπογραφή της απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό είναι επιβεβλημένη, όταν μάλιστα υπήρξε δέσμευση του προκατόχου υπουργού κ. Σκουρλέτη, που από τον Φεβρουάριο του 2015 είπε ότι θα υπογράψει την αδειοδότηση και δεν το έπραξε, καταγράφοντας άλλο ένα από τα πολλά «επεισόδια» προσωπικής και πολιτικής αναξιοπιστίας που πολύ συχνά συναντάμε στην κυβέρνηση αυτή. Αλλοίμονο άλλωστε, εάν κάθε φορά που αλλάζει ένας υπουργός θα πρέπει να αρχίζει από το μηδέν μία υπόθεση ή κάποια εκκρεμότητα που απέμεινε. Λίγη υπευθυνότητα και κυρίως ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ δεν βλάπτει. 

Και πλέον το διατυπώνουμε ανεπιφύλακτα : Τέτοια ανεύθυνη κυβέρνηση για τα θέματα περιβάλλοντος, υδατικών πόρων και ενέργειας στη Θεσσαλία, δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Επί δύο χρόνια  δεν άγγιξαν καν και φυσικά δεν επέλυσαν ΚΑΝΕΝΑ από τα ανοιχτά ζητήματα της Θεσσαλίας (Μεσοχώρα, Συκιά, Σήραγγα Πευκοφύτου, ταμιευτήρες λεκάνης Πηνειού, υδροηλεκτρικά έργα, αρδευτικά δίκτυα, φορέας διαχείρισης υδάτων, κ.λ.π.)

Η εκτίμησή μας είναι ότι τα όρια, για μία ήπια και «ευγενική» πίεση από τους φορείς της Θεσσαλίας για τα αιτήματά τους, έχουν προ πολλού ξεπερασθεί. Κάθε περίοδος χάριτος έχει τελειώσει. Και προφανώς οι ενέργειες τους θα πρέπει από δω και πέρα να προσαρμοσθούν αναλόγως.

Σχετικά αρχεία για την Μεσοχώρα στον ιστότοπο του ypethe.gr

http://www.ypethe.gr/news/poly-toys-mperdeyei-ayti-i-mesohora

http://www.ypethe.gr/news/nea-emploki-sti-mesohora-parapompi-toy-ergoy-s...

http://www.ypethe.gr/archive/mesohora-sykia-aheloos-diloseis-dimosieymat...

* * Σχετικές ανακοινώσεις φορέων για την Μεσοχώρα :

http://www.ypethe.gr/opinion/ydroilektriko-ergo-mesohoras-eystohi-kai-di...

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_09_09_dimosie...

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_02_06_i_mesoh...

* * * Απόφαση Δήμου Πύλης για την Μεσοχώρα :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_12_15_apofasi...