Η έρευνα της διαΝΕΟσις σχετικά με το ΥΗΕ Μεσοχώρας

Την περασμένη Κυριακή είδε το φως της δημοσιότητας μια ολοκληρωμένη δημοσιογραφική έρευνα που έγινε από την ανεξάρτητο οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις (δες σχετικό link) *.  Με χαρά την θέτουμε υπόψη των επισκεπτών του ιστοτόπου μας καθώς συμβάλλαμε και εμείς με σημαντικό υλικό από την βιβλιοθήκη μας (φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία, αποφάσεις, δημοσιεύματα κλπ).  Τα συμπεράσματα της έρευνας συμπίπτουν και με τις δικές μας θέσεις σχετικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας του  έργου και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ότι αφορά στην ουσία του θέματος ας μας επιτραπεί να καταγράψουμε παρατηρήσεις μας και σχόλια που προκύπτουν από ορισμένες χαρακτηριστικές τοποθετήσεις που περιλαμβάνονται στην έρευνa αυτή.

Παρότι το έργο βρίσκεται ένα βήμα από την τελική φάση (λειτουργία) ορισμένοι θέτουν ακόμη και τώρα θέμα νομιμότητας.  Και όταν κάτι τέτοιο διατυπώνεται από απλούς πολίτες που ναι μεν δεν ζούνε εκεί αλλά έχουν ιδιοκτησία στη Μεσοχώρα και λειτουργούν με βάση το συναίσθημα θα μπορούσε κανείς να είναι επιεικής.

Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για «υπεύθυνες» οργανώσεις (π.χ. WWF) ή άτομα με θεσμική ιδιότητα που ασυλλόγιστα, για λόγους εντυπώσεων, εμπλέκουν  π.χ. το Ανώτατο Δικαστήριο (ΣτΕ) στις ιδεοληψίες και τις εμμονές τους.

Η Μεσοχώρα, όπως και όλα τα έργα που εκτελέστηκαν επί του Άνω Αχελώου έχουν απόλυτη νομιμοποίηση.  Ειδικά αυτά τα έργα έχουν επανειλημμένα συζητηθεί στη Βουλή και σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις υπήρξε ΗΧΗΡΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ τα τελευταία 35 χρόνια.

Σε ότι αφορά στο ΣτΕ, αυτό επιλαμβάνεται κάθε φορά αποκλειστικά και μόνο σε θέματα που θέτουν οι προσφυγές που εκδικάζει και κρίνει αναλόγως.

Στην πιο πρόσφατη απόφασή του (26/2014) το ΣτΕ ξεκαθάρισε ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας-Γλύστρας είναι αμιγώς ενεργειακό έργο, δεν συνδέεται με τα άλλα έργα Αχελώου και είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό.  Αυτό το αναγνώρισε ακόμη και ο γνωστός οικολόγος υπουργός κ. Τσιρώνης (δες δηλώσεις του στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας στο σχετικό link).**

Όσοι λοιπόν σέβονται τον θεσμικό ρόλο του ΣτΕ δεν μπορούν επιλεκτικά να αγνοούν κάποιες αποφάσεις του και ταυτόχρονα να επικαλούνται κάποιες παλαιότερες εις αναζήτηση επιχειρημάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους θεσμούς, την Κυβέρνηση αλλά και το κυβερνητικό κόμμα.  Δεν γίνεται οι υπουργοί του (Σκουρλέτης, Φάμελλος, Γεροβασίλη, Τσιρώνης κλπ) και οι κυβερνητικοί βουλευτές να εμφανίζονται ως υποστηρικτές της λειτουργίας της Μεσοχώρας και ταυτόχρονα να αποδέχονται την ανοιχτή υπονομευτική δραστηριότητα κατά της πολιτικής τους από στελέχη του χώρου τους.  Το βλέπει όλη η κοινωνία, οι ίδιοι το «καταπίνουν» ; Πέρα λοιπόν από το κακόγουστο θέαμα που παρουσιάζουν, έτσι αντιλαμβάνονται την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην χώρα ;

Τελικά φαίνεται ότι η δημοκρατική συνείδηση αυτών των οργανώσεων και προσώπων λειτουργεί και πάλι επιλεκτικά.  Όταν δηλαδή οι αποφάσεις θεσμών και πολιτείας τους ευνοούν τότε υπερθεματίζουν για τον σεβασμό στους θεσμούς, όταν οι αποφάσεις βρίσκονται σε αντίθεση με τις ιδεοληψίες τους, τότε απλά τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και συνεχίζουν απτόητοι, την υπονομευτική τους προσπάθεια… για το περιβάλλον ρε γαμώτο…. «απειλώντας» μάλιστα ότι και να υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση  του έργου (Φάμελλος) αυτοί θα προσφύγουν και πάλι να την ανατρέψουν. Πέρα από το μεγάλο οικονομικό κόστος που έχουν αυτές οι προσφυγές (κάτι που φαίνεται ότι καθόλου δεν απασχολεί όσους συνθέτουν τον μηχανισμό που στηρίζει τις αλλεπάλληλες προσφυγές), μήπως σκέφτηκαν ποτέ ότι με τις ενέργειες αυτές αντικειμενικά υποβαθμίζουν τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου, μετατρέποντας το σε εργαλείο-παιχνίδι στην υπηρεσία των σκοπών τους σε βάρος του κοινωνικού και του  δημόσιου συμφέροντος ;

Κλείνοντας ας υπενθυμίσουμε σε όλους αυτούς που αντιδρούν, ότι στην υπόθεση υπάρχει και μια ακόμη πλευρά, που όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το αλαλούμ μάλλον την αγνοούν, ότι δηλαδή όλοι οι φορείς και ο λαός της περιοχής έχουν αποδεδειγμένα σταθερή και εκφρασμένη επί 35 χρόνια επιθυμία να λειτουργήσει το έργο. 

Και δυστυχώς για αυτούς όλα τα σχέδια τους για «κατεδάφιση» ή  «ξετρύπημα» (!) του φράγματος Μεσοχώρας θα πέσουν στο κενό.

*  Έρευνα διαΝΕΟσις για την Μεσοχώρα

http://www.dianeosis.org/2017/02/mesochora/

** Δηλώσεις κ. Τσιρώνη στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_09_03_dimosie...