Ένας παραγωγικός χρόνος λειτουργίας για τον ιστότοπό μας.

Να και τα γενέθλια του ιστότοπου !  Πέρασε ένας χρόνος μεστός και δημιουργικός σε ενημέρωση, παρεμβάσεις και ανάδειξη μεγάλων θεμάτων που συνδέονται με το περιβάλλον και τα υδατικά της Θεσσαλίας.  Πολλοί φίλοι επισκέπτες τίμησαν την προσπάθειά μας δίνοντάς μας κουράγιο και διάθεση να τη συνεχίσουμε.

          Δυστυχώς τα προβλήματα δεν λείπουν, μάλλον οξύνονται θα λέγαμε.  Ζούμε σε μια παράξενη εποχή με τεράστια οικονομικά προβλήματα για τη χώρα και το λαό μας αλλά και μια περιορισμένη διάθεση αντίδρασης και διεκδίκησης για έργα και δράσεις που δικαιωματικά η Θεσσαλία απαιτεί.

          Παραθέτουμε - ενδεικτικά και με συνοπτικό τρόπο - τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο ιστότοπος και ανέδειξε όλο αυτό το διάστημα.

- Για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας σε όλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής και ειδικά σε εκείνα της Θεσσαλίας. Επιμείναμε ιδιαίτερα στην συνεχιζόμενη καταστροφή του ήδη ελλειμματικού υπόγειου υδροφορέα της λεκάνης Πηνειού, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη Θεσσαλία, κ.α

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται και τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ για την

α. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016 :

http://www.ypethe.gr/news/afieroma-stin-pagkosmia-imera-perivallontos-2016

β. Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας :

http://www.ypethe.gr/opinion/i-pagkosmia-imera-kata-tis-elonosias-kai-i-thessalia

γ. Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2016 :

http://www.ypethe.gr/news/afieroma-stin-pagkosmia-imera-dasoponias-2016

δ. Παγκόσμια Ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας:

http://www.ypethe.gr/news/afieroma-pagkosmia-imera-kata-tis-erimopoiisis-kai-tis-xirasias-2016

ε. Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2016 :

http://www.ypethe.gr/archive/afieroma-pagkosmia-imera-neroy-2016

 

- Για τα ΕΡΓΑ της περιοχής μας αφιερώσαμε πολύ προσπάθεια και χρόνο.  Ειδικότερα αναδείξαμε θέματα για :

          1.Τα ΕΡΓΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

Τονίσθηκε επανειλημμένα η ανάγκη σχεδιασμού, προγραμματισμού, ωρίμανσης μελετών και κατασκευής όλων των αναγκαίων υδατικών έργων στη Θεσσαλία και ειδικότερα έργων ταμίευσης και διανομής υδάτων εντός της λεκάνης του Πηνειού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/news/programmatismos-ydatikon-ergon-sti-thessalia-oi-eythynes-toys-kai-oi-eythynes-mas

http://www.ypethe.gr/page/ydatiko-diamerisma-thessalias-yd-gr-08

http://www.ypethe.gr/archive/perissoteres-plirofories-thessalika-erga

2. Την ΚΑΡΛΑ

Το ξεχωριστό αυτό έργο της Θεσσαλίας που ως γνωστό ολοκληρώνεται και παραδίδεται, συγκέντρωσε επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών του ιστότοπου μας. Ειδικά για την Κάρλα παρατίθενται πολλά ιστορικά και τεχνικά στοιχεία, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που βρίσκονται στην Βιβλιοθήκη μας και στα  παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/page/tamieytiras-karlas

http://www.ypethe.gr/archive/perissoteres-plirofories-tamieytiras-karlas

http://www.ypethe.gr/arheiako-yliko

3. Ta ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΑΧΕΛΩΟΥ

α. Μεσοχώρα

Ειδικά για το έργο της Μεσοχώρας, κυρίως λόγω της υπερωρίμανσης του θέματος και της σημασίας του για την Θεσσαλία και την εθνική οικονομία, ο ιστότοπος πρωτοστάτησε στην ανάδειξη της και έκανε κοινωνούς των απόψεων της ΠΕΔ πολλούς φορείς, επιστήμονες, πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες εντός και εκτός Θεσσαλίας. Μέρος της δραστηριότητας αυτής βρίσκεται στα  παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/page/yie-mesohoras

http://www.ypethe.gr/archive/ydroilektrika-erga-ahelooy

β. Συκιά – Σήραγγα Πευκοφύτου

Ομοίως τα ημιτελή, δυστυχώς, έργα του φράγματος Συκιάς και της σήραγγας Πευκοφύτου, απασχόλησαν συχνά τις ιστοσελίδες μας, όπου και αναδείξαμε τους κινδύνους (κατάρρευση υποδομών, καταστροφές από πλημμύρες, κ.α.) από την εγκατάλειψη του έργου, κάτι που δυστυχώς αποτελεί και «ελπίδα» για ορισμένους καταστροφολόγους συμπολίτες μας.

http://www.ypethe.gr/page/yie-sykias

 

- Για όλα τα  παραπάνω αξιοποιήσαμε και τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το περιβάλλον με θέματα θεσσαλικού ενδιαφέροντος, που έγιναν μέσα στο 2016, για να απαντήσουμε σε μία σειρά ανακριβειών και διαστρεβλώσεων, που δυστυχώς (άλλοτε καλοπροαίρετα και άλλοτε όχι) αναπαράγονται επί πολλά χρόνια.

Οι σχετικές παρεμβάσεις μας μαζί με όλο το υλικό των συνεδριάσεων της επιτροπής της Βουλής για το περιβάλλον, βρίσκεται στα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/archive/synedriaseis-ypoepitropis-ydatikon-poron-eidikis-monimis-epitropis-prostasias-perivallontos

http://www.ypethe.gr/archive/synedriasi-ypoepitropis-ydatikon-poron-eidikis-monimis-epitropis-prostasias-perivallontos-0

http://www.ypethe.gr/archive/synedriasi-ypoepitropis-ydatikon-poron-eidikis-monimis-epitropis-prostasias-perivallontos

 

- Επίσης λόγω και της ιδιαίτερης σημασίας που έχουν τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων για την Θεσσαλία, συγκεντρώθηκε και αναρτήθηκε στον ιστότοπο όλο το υλικό με τις ημερίδες, τις παρεμβάσεις φορέων και επιστημόνων για το θέμα αυτό, καθώς και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε τόσο κατά την διαδικασία εκπόνησης των μελετών, όσο και κατά την διαβούλευση και την έγκρισή τους. 

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/page/shedia-diaheirisis-ydaton-thessalias-gr-08

http://www.ypethe.gr/archive/imerides-tee-shedia-diaheirisis-ydaton-sdy-thessalias

http://www.ypethe.gr/archive/perissoteres-plirofories-shedia-diaheirisis-ydaton-thessalias-0

http://www.ypethe.gr/opinion/mia-diavoyleysi-einai-hrisimi-otan-einai-eilikrinis-i-periptosi-ton-shedion-diaheirisis-ton

- Ομοίως επανειλημμένα διατυπώσαμε την άποψή μας για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των υδάτων, με την δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης με την συμμετοχή των χρηστών και κατά υδατικό διαμέρισμα. Σχετικές αναφορές στα link :

http://www.ypethe.gr/archive/imerides-tee-foreas-diaheirisis-ydaton

http://www.ypethe.gr/archive/topikoi-organismoi-eggeion-veltioseon-toev

 

- Τέλος εμπλουτίσαμε την Βιβλιοθήκη μας με ένα εντυπωσιακά μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού που προσφέρεται (και ήδη αξιοποιείται από διάφορες κατηγορίες πολιτών) για ποικίλους σκοπούς (ιστορικά στοιχεία, έρευνα, μελέτες, εκπαίδευση, κ.α.).

 

 Αυτά συνοπτικά για το 2016. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και των στόχων που θέλει η ίδια η ζωή και οι ανάγκες μας. Η συμμετοχή σας, τα σχόλια σας και οι παρεμβάσεις σας θα δυναμώνουν αυτή μας την προσπάθεια.

Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους και ευχόμαστε το 2017 να φέρει στα ζητήματα που ασχολούμαστε επιτυχίες και συγκεκριμένα αποτελέσματα.