Δημοσιοποίηση του Νέου Ιστότοπου - Συνέντευξη Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας

www.ypethe.gr (Υ.ΠΕ.ΘΕ – Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας) :

Ένας νέος ιστότοπος για το περιβάλλον και τα υδατικά θέματα της Θεσσαλίας

Συνέντευξη τύπου με θέμα το « Υδατικό Δυναμικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας» παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κος Κωτσός Γεώργιος την Παρασκευή 11/12/2015. (δες σχετικά δημοσιεύματα στο παρακάτω link {1} )

Στην συνέντευξη παρόντες ήταν ο πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου κος Παπαχαραλάμπους Γρηγόρης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κος Παπαστεργίου Δημήτριος, η Γ.Γ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Λάρισας κα Καραλαριώτου Ειρήνη, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημοτικός Σύμβουλος Λαρισαίων κος Καλαμπαλίκης Κωνσταντίνος καθώς και ο κος Μπαρμπούτης Αναστάσιος - μέλος Δ.Σ της ΕΘΕΜ  και ο κος Γκούμας Κωνσταντίνος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κος Κωτσός αναφέρθηκε στη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμου Τρικκαίων – Περιφέρειας Θεσσαλίας και των επιστημονικών Συνεργατών προκειμένου να αποτυπωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υφιστάμενη κατάσταση του υδατικού δυναμικού της Περιφέρειας μέσω ενός site. Τόνισε ότι αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ενέργεια και αναγκαιότητα τόσο για τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται στα υδατικά ζητήματα, όσο και για τους Θεσσαλούς πολίτες (Λεπτομερές ενημερωτικό κείμενο για τον ιστότοπο παρακάτω {2}) .

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ Παπαστεργίου τόνισε ότι πρόκειται για την πληρέστερη ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα συμβάλλει και στο να περάσει η γνώση στις νεότερες γενιές, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στις δυνατότητες και στην χρησιμότητα του νέου ιστοτόπου.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στις δυσμενείς και μεταβαλλόμενες συνθήκες για την αναζήτηση ορθολογικών λύσεων για το περιβάλλον όπως και για τον Αχελώο. Η κ. Ρένα Καραλαριώτου πρόσθεσε ότι το θέμα του Αχελώου πρέπει να βρεί τη λύση του έτσι ώστε η Θεσσαλία να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Παράλληλα όλοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να τον στηρίξουν και να τον βελτιώσουν στο μέλλον, έτσι ώστε να συνεχίσει να αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο για την καλλίτερη και πληρέστερη ενημέρωση των Θεσσαλών τόσο στα γενικά όσο και στα τοπικά περιβαλλοντικά και υδατικά θέματα που αφορούν την Θεσσαλία.

{1} Σχετικά δημοσιεύματα : 

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2015_12_12_13_ele...

{2}  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ

ypethe.gr (Υ.ΠΕ.ΘΕ – Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας) : Ένας νέος ιστότοπος για το περιβάλλον και τα υδατικά θέματα της Θεσσαλίας

Καθώς το διαδίκτυο διαθέτει όλο και περισσότερες υπηρεσίες, πληροφορίες και δραστηριότητες, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής μας και αυξάνονται οι ανάγκες για πιο γρήγορους, λειτουργικούς και έγκυρους ιστότοπους.   Σήµερα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η διάχυση της πληροφορίας που αφορά τα ενδιαφέροντα ευρύτερων κοινωνικών οµάδων πολιτών. Μία από τις ομάδες αυτές είναι και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τα θέματα του περιβάλλοντος και ειδικότερα του νερού, τα προβλήματα που έχουν σχέση με την ύδρευση, τις αρδεύσεις και την διαχείριση του νερού, θέματα που απασχολούν πολλές περιοχές της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Στη  θεσσαλική πεδιάδα, οι κάτοικοι βιώνουν από την δεκαετία του 70, την αγωνία για την εξασφάλιση νερού. Το υδατικό δυναμικό της Θεσσαλίας δέχεται εδώ και 4 δεκαετίες τη μεγαλύτερη πίεση για να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό. Σε μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή όπως η Θεσσαλία, με μεγάλη συμμετοχή  του πρωτογενή τομέα   στο ΑΕΠ της χώρας, είναι αυτονόητη η σημασία του νερού για την γεωργική ανάπτυξη και για τις νέες συνθήκες παραγωγής (νέα Κ.Α.Π.), όπου η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων πρέπει να συνυπάρξουν με την αειφορεία των υδατικών πόρων.

Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν όλους ανεξαιρέτως τους βασικούς φορείς της Θεσσαλίας (Περιφερειακή Αυτόδιοίκηση, ΠΕΔ, Επιμελητήρια, αγροτικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, Πανεπιστήμια-Τεχνολογικά Ιδρύματα, κ.λ.π.) στην ενασχόλησή τους με την διαχείριση των υδάτων, το μέγιστο αυτό περιβαλλοντικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό ζήτημα.

Από όλους συνεπώς τους φορείς, η ανάπτυξη ενός ιστότοπου (ιστοσελίδα) με αντικείμενο τα υδατικά θέματα της Θεσσαλίας, θεωρείται ως μία πρώτης προτεραιότητας ενέργεια που αποτελεί αναγκαιότητα, τόσο για τους τοπικούς φορείς που έχουν αρμοδιότητα ή εμπλέκονται σε υδατικά θέματα, όσο και για τους Θεσσαλούς πολίτες-χρήστες νερού, νέους (μαθητές-φοιτητές), κ.α.

Μία τέτοια ιστοσελίδα, ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά :

  • Στην προβολή των θέσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την πολιτική τους για τα υδατικά θέματα, τα έργα που σχετίζονται με τα νερά και το περιβάλλον, την πρόοδό τους κ.ο.κ.,
  • Στην καλλίτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών,
  • Στην υποβοήθηση της έρευνας σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, επιστημονικά ιδρύματα και φορείς,
  • Στην συγκέντρωση όλου του αρχειακού υλικού και της προβολής της πλούσιας ιστορίας του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας,
  • Στην προώθηση της διαβούλευσης που είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα για τα σχετικά θέματα.

Ο Δήμος Τρικκαίων  αγκάλιασε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του ιστοτόπου και βοήθησε στο τεχνικό μέρος, ενώ η διαχείριση του ιστοτόπου θα γίνεται από τους  κ.κ. Κ. Γκούμα και Τ. Μπαρμπούτη, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Θεσσαλίας - ΠΕΔ.

Οι διαχειριστές συγκέντρωσαν ένα πλούσιο υλικό από διάφορες πηγές που είχαν στην διάθεσή τους, το μετέτρεψαν σε ηλεκτρονική μορφή, το ταξινόμησαν σε θεματικές ενότητες, συνέγραψαν τα εισαγωγικά και άλλα επιμέρους κείμενα του ιστοτόπουγια να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούν να εκτιμήσουν όσοι εξερευνήσουν τον χρήσιμο αυτόν ιστότοπο.

Λίγα στοιχεία για τις κύριες ενότητες, τα περιεχόμενα και τον όγκο των πληροφοριών που μπορεί κάποιος επισκέπτης να αναζητήσει και να βρει στον ιστοτόπο :

Διαχείριση Υδάτων και Περιβάλλον : Θεσμικό πλαίσιο-Νομοθεσία, Σχέδια Διαχείρισης, Φορείς Διαχείρισης, Χρήστες.

Θεσσαλικά Έργα Αξιοποίησης Νερού : Περιγραφή-τεχνικά στοιχεία-μελέτες-χάρτες, εκθέσεις, ιστορικό, δημοσιεύματα, φωτογραφίες κ.α για όλα τα υδατικά έργα που έγιναν στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας (Σμόκοβο, Κάρλα, Γυρτώνη, κ.λ.π.) και στην Λεκάνη του Αχελώου (Μεσοχώρα, Συκιά, Ταυρωπός).

Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη: Τα δεδομένα (πλούσιο αρχειακό υλικό) που υπάρχουν βιβλιοθήκη, είναι κατηγοριοποιημένα σε 9 θεματικές υποενότητες και με λέξεις κλειδιά θα διευκολύνεται η αναζήτηση της πληροφορίας. Οι χρήστες του συστήματος θα έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στις θεματικές κατηγορίες της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκες, να αναζητήσουν δεδομένα ανάλογα με την κατηγορία τους (πχ Άρθρα, Μελέτες, Εισηγήσεις, Επιστολές, Δημοσιεύματα εφημερίδων, Χάρτες, Φωτογραφίες κλπ)..

Το ηλεκτρονικό περιεχόμενο θα είναι διαθέσιμο σε μορφή αρχείων κειμένου (doc, pdf), φωτογραφιών ή και πολυμέσων (video).

Νέα και ανακοινώσεις: Οι διαχειριστές του συστήματος θα ενημερώνουν τον ιστότοπο για εκδηλώσεις, μελέτες και άλλα σχετικά θέματα. Οι πολίτες θα μπορούν επομένως να έχουν γνώση των ανωτέρω και επομένως να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε όσα τους δίνεται η δυνατότητα και επιθυμούν.