«Απλώνεται» η συζήτηση για την Μεσοχώρα, αλλά οι αμφιβολίες για το αποτέλεσμα παραμένουν.

Ανάμεσα στις πολλές ειδήσεις που το τελευταίο διάστημα κυριαρχούν στα ΜΜΕ για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας (αξιολόγηση, τουρκικές προκλήσεις, κ.λ.π.), η είδηση για τα μεγάλα προβλήματα και  την κρίσιμη θέση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ  περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Τα στοιχεία όμως που προκύπτουν από τα ρεπορτάζ είναι εντυπωσιακά (δες άρθρο του Γιώργου Φιντικάκη στα ΝΕΑ 18/2) *. Η κατακόρυφη μείωση της αξίας της επιχείρησης, η τεράστια αύξηση ανεξόφλητων λογαριασμών, η επιδείνωση όλων των βασικών δεικτών της εταιρίας και ο δραστικός περιορισμός των μεριδίων της στην αγορά, είναι μόνο μερικά από αυτά τα στοιχεία. Την ίδια στιγμή, με βάση καταγγελίες ανταγωνιστών, η ΔΕΗ δέχεται αυστηρό έλεγχο από στελέχη της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δες σχετικό δημοσίευμα) ** για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Τέλος οι πιέσεις για την πώληση του 17% της Εταιρίας ή/και για πώληση ενός μέρους των μονάδων που διαθέτει για παραγωγή ενέργειας εντείνονται σε όλα τα μέτωπα, εκτός και εντός της χώρας, ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον αβεβαιότητας εξελίσσεται και η υπόθεση του ΥΗΕ Μεσοχώρας, του μοναδικού σημαντικού ενεργειακού έργου της ΔΕΗ στη Θεσσαλία,που κατασκευάσθηκε (όμως ακόμη δεν λειτούργησε) 60 χρόνια ( ! ) μετά από εκείνο του Ν. Πλαστήρα. Και ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κλείσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση και να έχουμε οδηγηθεί στην τελική φάση για την λειτουργία του, προς όφελος της ΔΕΗ και της Εθνικής Οικονομίας, μία απίστευτη συγκυρία ισορροπιών μέσα στον κυβερνητικό χώρο, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πίεση των θεσσαλών πολιτικών (πλην εξαιρέσεων), μπλοκάρει αυτό το τόσο σημαντικό  έργο.

Η πρόσφατη έρευνα από δημοσιογράφους του «διαΝΕΟσις» (δες σχετικό link) *** ανέδειξε πολλές πλευρές και έκανε γνωστό το θέμα της Μεσοχώρας στο ευρύτερο κοινό της χώρας. Πρόσφατα, με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» (δες σχετικό link) **** σχολίασε το θέμα ο γνωστός δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης. Έτσι λοιπόν έκπληκτοι οι πολίτες σε όλη τη χώρα πληροφορούνται τις «προτάσεις» κάποιων «κατοίκων» της Μεσοχώρας (που φυσικά δεν ζούνε εκεί), να μην λειτουργήσει το έργο και αντί αυτού να κάνουν π.χ. ένα «τούνελ» στο φράγμα για να περνάει το νερό !! Και όλα αυτά με την καθοδήγηση ανεύθυνων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανοχή, δυστυχώς, κάποιων καλοπροαίρετων μελών και φίλων του κόμματος αυτού, που μάταια προσπαθούν να τα έχουν καλά με όλους.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι θα υπογράψει την αδειοδότηση, ΟΥΔΕΙΣ από τους βουλευτές ή τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία αποτόλμησαν να χαιρετήσουν την πολιτική αυτή απόφαση. Φαίνεται ότι οι εσωτερικές ισορροπίες με τους «κολλημένους» εδώ και δεκαετίες αντιπάλους της Μεσοχώρας, δεν τους επιτρέπουν να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους. Ακόμη και ο υπουργός μάλλον ζυγίζει και αυτός την κατάσταση και καθυστερεί την υλοποίηση της δέσμευσής του για υπογραφή της αδειοδότησης.

Και η ηγεσία της ΔΕΗ, κομματικά στελέχη και αυτοί που όμως προέρχονται από τους κόλπους της επιχείρησης, παρακολουθούν την υπόθεση χωρίς να επιλέγουν να εκφράσουν δημοσίως την αγανάκτηση τους και να αντιμετωπίσουν ευθέως εκείνους τους ανεύθυνους που ζητάνε την κατεδάφιση ενός έργου αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, που με τόσο κόπο δημιούργησε η ΔΕΗ, δηλαδή όλοι εμείς. Ειδικά όμως οι κορυφές της ΔΕΗ, μπροστά στην δραματική κατάσταση που βρίσκεται η επιχείρηση τους (δες πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μ. Παναγιωτάκη ΗΜΕΡΗΣΙΑ 19/2), θα όφειλαν να είναι πιο διεκδικητικοί απέναντι στην κυβέρνηση και στο κόμμα τους, ανοίγοντας το θέμα στο λαό  στον οποίο εντέλει και αυτοί λογοδοτούν.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη και αναμένονται εξελίξεις. «Φοβέρα θέλει και ο Θεός για να κάνει το θάμα του» έλεγε ο Καζαντζάκης. Μήπως λοιπον και οι δικοί μας πολιτικοί εκπρόσωποι οφείλουν να κινηθούν αναλόγως ώστε εμπράκτως να μας πείσουν ότι εννοούν τις διακηρύξεις τους για την Μεσοχώρα ;

 

* ΔΕΗ: Ισορροπεί τώρα μεταξύ επιβίωσης και χρεοκοπίας

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5426756/isorropei-twra-metaksy-...

** Έφοδος ελεγκτών από τις Βρυξέλλες στα γραφεία της ΔΕΗ : http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=862165

*** Έρευνα «διαΝΕΟσις» : http://www.dianeosis.org/2017/02/mesochora/

**** Άρθρο Καθημερινής  : http://www.kathimerini.gr/896493/opinion/epikairothta/politikh/to-fragma...