Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2016

Η 22α Μαρτίου κάθε έτους είναι ως γνωστόν αφιερωμένη στο ΝΕΡΟ.  Για μας, στον ιστότοπο ypethe.gr, είναι η πρώτη φορά από την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας μας που «συναντάμε» αυτή την τόσο σημαντική Παγκόσμια Ημέρα για το ΝΕΡΟ. Επιλέξαμε λοιπόν να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες του ιστοτόπου μια σειρά άρθρων και θέσεων από σημαντικούς επιστήμονες και διανοητές του χώρου των υδάτων, ως ελάχιστη συμβολή μας στην ενημέρωση και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, σχετικά με το σημαντικό αυτό αγαθό.

Τιμώντας την ημέρα αυτή αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης και διαλογισμού που άρχισε η ΠΕΔ Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας όλα τα θέματα που συνδέονται με τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον της περιοχής μας και όχι μόνο :

ΒΙΝΤΕΟ : Groundwater, the Hidden Resource 

https://www.youtube.com/watch?v=5wb-CgQdG6o

Official Trailer: World Water Day 2016

https://www.youtube.com/watch?v=gJhHUqwtnmY

 

 • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που έχει οριστεί από τον Ο.Η.Ε. η 22η Μαρτίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κωτσός προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

Η 22η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μας υπενθυμίζει για πολλαπλή φορά την ανυπολόγιστη αξία του νερού για την ζωή στο πλανήτη μας. Ενός πολύτιμου δημόσιου κοινωνικού αγαθού, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Aρκετές φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα τραγικά αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης και ρύπανσης του νερού εξαιτίας κυρίως της τάσης του ανθρώπου να αντιμετωπίζει το νερό ως δεδομένο αγαθό, το οποίο η φύση παρέχει και αντικαθιστά δωρεάν.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1_2016-03-18_-_kotsos_pagkosmia_imera_neroy.pdf

 

«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων είναι ουσιώδης για τη ζωή  και υπόθεση όλων μας»

 • Άρθρο του κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, Καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Διευθυντή Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το νερό είναι ένας ανανεώσιμος αλλά περιορισμένος πόρος. Ακόμα και χώρες που πίστευαν ότι είχαν λύσει το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού σήμερα επανεξετάζουν τις πολιτικές τους υπό το πρίσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους υδατικούς πόρους. Οι επιστήμονες παραθέτουν όλο και περισσότερες αποδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. Η σχέση είναι διττή: η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τη συχνότητα των βροχοπτώσεων, φέρνοντας καταιγίδες και ξηρασίες και αυξάνοντας τη ζήτηση για γλυκό νερό. Παράλληλα, η ενέργεια που απαιτείται για τον καθαρισμό και τη διαχείριση των ποσοτικά και ποιοτικά υποβαθμιζόμενων υδατικών πόρων ενισχύει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή. Με άλλα λόγια, το νερό είναι σημαντικό όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, τόσο επειδή τις προκαλεί όσο και επειδή επηρεάζεται από αυτές.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2_2016_03_20_a._andreadakis_viosimi_daheirisi_ydaton.pdf

 

«Για την παγκόσμια μέρα του νερού...»

 • Άρθρο του κ. Ζήση Αργυρόπουλου – Χημικού/ Περιβαλλοντολόγου

Με την επετειακή ευκαιρία της 22ας Μαρτίου, θέλω να γράψω δυο λόγια για αυτό το ότι πιο πολύτιμο, με το οποίο συναρτάται η συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. Δεν θα αναλωθώ σε χιλιοειπωμένα πράγματα σχετικά με την αξία του. Υπάρχουν χιλιάδες χιλιάδων τέτοιες αναφορές και διαπιστώσεις, που δυστυχώς κατατείνουν στην ανάδειξή του και μόνον ως φυσικού πόρου που πρέπει να προστατευτεί. Κι ως εδώ, καμιά αντίρρηση !

Συνηθισμένο στον καιρό μας να συζητάμε για την περίφημη εξοικονόμηση νερού, ειδικά τώρα που οι προβλέψεις οι σχετικές με την Κλιματική Αλλαγή είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη κατανάλωσης αυτού του αγαθού, η χώρα μας έρχεται δεύτερη παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, στην κατανάλωση νερού κατ’ άτομο (περίπου 2480 κ.μ/ άτομο/έτος).  Δυστυχώς, η χώρα μας, έστω και σε συνθήκες κρίσης, εξακολουθεί να παραμένει σπάταλη σε κάτι που το ακριβοπληρώνει και μαζί της το ίδιο το φυσικό περιβάλλον για το οποίο το νερό είναι η αρχή και το τέλος της επιβίωσής του. Κι ακόμα δυστυχέστερα, κάθε συζήτηση για την περιστολή της σπατάλης, εξικνείται μέχρι τις τεχνικές εξοικονόμησης, που θεωρητικά είναι το «εκ των ων ουκ άνευ» πρόταγμα για την εξορθολογισμένη του χρήση.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_03_21_zisis_argyropoylos.pdf

 

«ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ»

 • Ομιλία του κ. Γεώργιου Κ. Στουρνάρα, Καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας & Μέλος Παγκοσμίου Συμβουλίου Νερού (Βασισμένη στο βιβλίο : «Νερό. Περιβαλλοντική Διάσταση και Διαδρομή» - Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ).

Το νερό είναι ένα θέμα που η προσέγγισή του είναι πολυπαραμετρική (κοινωνική, επιστημονική, ιστορική, με όλες τις επί μέρους πλευρές των πεδίων αυτών). Εδώ, παρουσιάζονται μόνο τα βασικά σημεία για να αποτελέσουν έναυσμα και βάση για προβληματισμό, συζήτηση και περαιτέρω ενημέρωση.

Η ζωή ξεκίνησε από το νερό (θάλασσα). Το σώμα του ανθρώπου αποτελείται από νερό κατά 70%. Υπάρχουν οργανισμοί που επιζούν χωρίς τροφή, χωρίς νερό, κανένας.

Αλλά και το νερό, σαν θάλασσα, ποτάμι, λίμνη, βροχή, χιόνι, πάγος, χαλάζι, δρόσος, πάχνη, πηγή (κοινή ή ιαματική), πηγάδι, νερόμυλος, κανάλι, καταρράκτης και τόσα άλλα, έχει σημαδέψει (έχει γράψει) τη Μυθολογία, την Ιστορία, τη Λαογραφία, τις Θρησκείες και τη Θρησκειολογία, την Επιστήμη, τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, τα Γράμματα. Αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο, τη βάση ή βασικό στοιχείο Επιστημών. Αντιπροσωπεύει το αγίασμα και τον καθαρμό σε όλες τις θρησκείες. Έχει γεννήσει θρύλους και δοξασίες, έχει εμπνεύσει παραμύθια. Έχει γεννήσει, συντηρήσει, αναπτύξει και καταστρέψει πολιτισμούς. Έχει πνίξει πόλεις και χωριά, έχει διψάσει λαούς, έχει γκρεμίσει βουνά και ανθρώπινα έργα, έχει αποθέσει στη θάλασσα τεράστιους όγκους γης στο δρόμο προς το Πανεπίπεδο. Μετασχηματίζεται αενάως, στο πλαίσιο του υδρολογικού κύκλου, σε ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, απορροή, κατείσδυση, εξάτμιση και διαπνοή και πάλι κατακρημνίσματα. Το νερό είναι η ίδια η ζωή, είναι η φύση, είναι το περιβάλλον, είναι η ίδια η ύπαρξη. 

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/4_2007_05_19_g._stoyrnaras_me_to_nero_ston_21o_aiona_0.pdf

 

 «Μελέτη Εφαρμογής Ενιαίου Μοντέλλου Διαχείρισης Αρδευτικού Νερού στην Ελληνική Γεωργία

 • ΠΡΟΛΟΓΟΣ - κ. Μανώλη Ξανθάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου (ΙΝΑΣΟ) Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ

Στους πολλούς αιώνες ανθρώπινης δραστηριότητας, το νερό αντιμετωπίστηκε ως ελεύθερο αγαθό. Ήταν επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης για τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Έτσι, το θέμα της εξοικονόμησης στη χρήση του νερού δεν αποτέλεσε προτεραιότητα.

Η εικόνα, όμως, πλέον έχει αλλάξει. Ο σημερινός άνθρωπος πίνει δύο (2) λίτρα νερό κάθε μέρα, αλλά καταναλώνει περίπου 3000 λίτρα, αν προστεθεί το νερό που ενσωματώνεται στην τροφή του, ιδιαίτερα για την παραγωγή κρέατος. Καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και τα εισοδήματα, η πρόβλεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαχείρισης Νερού (ΙWΜΙ) είναι ότι το 2030 θα απαιτείται περίπου 25% περισσότερη ποσότητα νερού (δηλαδή περίπου 2000 κυβικά χιλιόμετρα περισσότερα το χρόνο για τον πληθυσμό της γης), σε σχέση με τη σημερινή, σε μία περίοδο που το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιδρά αρνητικά στις διαθέσιμες ποσότητες.

Στην άρδευση διατίθεται το 70% περίπου της ανθρώπινης κατανάλωσης νερού. Από αυτή την ποσότητα, πάνω από τα 2/3 περίπου χάνεται πριν φτάσει στο χωράφι ή χρησιμοποιείται σπάταλα, χωρίς οικονομική λογική, αφού φτάσει.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2009_06_prologos_xanthaki_meletis_inaso_gia_to_nero.pdf

Η πλήρης μελέτη - πρόταση ΙΝΑΣΟ - ΠΑΣΕΓΕΣ στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2009_06_meleti_ina...

«Νερό : ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό»

 • Εισήγηση της κ. Χριστίνας Θεοχάρη, Δρ Περιβαλλοντολόγου-Πολιτικού Μηχανικού.

Οι Ινδιάνοι της B. Αμερικής έχουν μια σοφή ρήση για το νερό,  «Το νερό το δανειστήκαμε από τα εγγόνια μας και οφείλουμε να τους το παραδώσουμε όπως το παραλάβαμε». Ρήση που αναδεικνύει την ηθική διάσταση του προβλήματος του περιβάλλοντος γενικότερα και του νερού ειδικότερα και άπτεται της αλληλεγγύης των γενεών που εκτός από το ασφαλιστικό θα πρέπει να επιδιώκεται και να  διασφαλίζεται και στα ζητήματα του περιβάλλοντος που είναι σε τελευταία ανάλυση συνδεδεμένα με την επιβίωση.

Το νερό είναι ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Η χρόνια έλλειψή του σε εκτεταμένες περιοχές του πλανήτη σε ηπείρους όπως η  Αφρική και η Ασία οδηγεί ή /και συντηρείται από  την ακραία φτώχεια την οποία επιδεινώνει.  Είναι χαρακτηριστικό ότι 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 2,4 δισ. άτομα κινδυνεύουν από την έλλειψη βασικών προϋποθέσεων υγιεινής, ενώ το νερό αποτελεί αιτία συγκρούσεων σε  πολλές περιοχές του Πλανήτη, όπως  Συρία-Τουρκία, Παλαιστίνη-Ισραήλ, Νταρφούρ κ.ά. Προβλήματα  όμως υπάρχουν και στην Ευρώπη.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/8_hr_theohari_nero_ena_polytimo_koinoniko_agatho.pdf

 

«Περιβαλλοντική διάσταση του νερού στη Θεσσαλία»

 • Άρθρο του κ. Δημητρίου Καλφούντζου, Καθηγητή Διαχείρισης Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας όπου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ορίστηκε η 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, αποτελεί διαχρονικά, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά για την ανάπτυξη κάθε είδους φυτικού ή ζωικού οργανισμού, ενώ αποτελεί και σύμβολο γενικότερης ανάπτυξης και ευημερίας. Κατά συνέπεια, η βέλτιστη αξιοποίησή του είναι πολύ σημαντική είτε αυτή σχετίζεται με την άρδευση και την ύδρευση μεγάλων περιοχών είτε με την παραγωγή ενέργειας ανανεώσιμων πηγών.

Το Νερό, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

 • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
 • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
 • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
 • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
 • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
 • 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_03_21_imera_neroy_d_kalfoyntzos.pdf

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στη Βραζιλία, καθιερώθηκε επισήμως η 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το νερό αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου και όμως πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, ενώ 1,1 δισεκατομμύρια περίπου καταναλώνουν ακατάλληλο νερό. Σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν και 10 φορές περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους, πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα. Η έλλειψη του νερού αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο διαμορφώθηκε λόγω της υπερκατανάλωσής του, της έλλειψης των σωστών πρακτικών διαχείρισής του και τη ρύπανση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Το ζήτημα του νερού όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα ως ένα τεχνικό ζήτημα αλλά σε συνδυασμό με ευρύτερες αναπτυξιακές επιλογές και οικονομικές, περιφερειακές, χωροταξικές και κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες τις καθορίζουν.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.geotee.gr/lnkFiles/20160321070649_5.pdf

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ  (ΕΔΕΥΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Με την ευκαιρία αυτή η ‘Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 117 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας υπενθυμίζει την σημασία του νερού για τη ζωή όλων των εμβίων όντων, την  περιβαλλοντική του αξία για την επιβίωση του πλανήτη, ενώ και η κοινωνική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη.  Το νερό δεν παράγεται από τον άνθρωπο. Προσφέρεται από τη φύση με ρυθμούς απρόβλεπτους και διόλου σταθερούς, εγγυημένους ή ελέγξιμους. Το νερό είναι φυσικό αγαθό και γι’ αυτό η ιδιοκτησία και η χρήση του δεν μπορεί να είναι εμπορικού χαρακτήρα (Οδηγία 60/2000/ΕΕ). Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου (όπως στις ΗΠΑ, στη Γερμανία,  στην Ιαπωνία και στις Σκανδιναβικές χώρες), επικρατεί ο δημόσιος ή δημοτικός έλεγχος των Υπηρεσιών  Ύδρευσης  και Αποχέτευσης.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/edeya_deltio_typoy_imera_neroy_2016.pdf

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΔΕΥΑ : 23 Μαρτίου στην Πάτρα

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_03_22_imerida_edeya_patra.pdf

«Νερό και Πολιτισμός»

 • Εκπαιδευτικό Φυλλάδιο (για γονείς και μαθητές) - Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για τα σχολεία της Νότιας Ευρώπης.

Περισσότερα στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/9_nero_kai_politismos_-_ekpaideytiko_fylladio.pdf