Το ξεχασμένο Φράγμα Αγιονερίου

Και πάλι μετά από καιρό, στην επικαιρότητα το ημιτελές (και παρατημένο) έργο του φράγματος - ταμιευτήρα υδάτων στο  Αγιονέρι Ελασσόνας (δες σχετικό δημοσίευμα στα ΜΜΕ εδώ {1}). Ως γνωστόν πρόκειται για έργο αξιόλογου όγκου ταμίευσης  (~ 15 εκατ. μ3 νερού) που με την ολοκλήρωσή του θα μπορούσε να επιλύσει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.

Το έργο είχε αρχικά σχεδιασθεί για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής Ελασσόνας - Τσαριτσάνης, κάτι όμως που απαιτεί σημαντικές πρόσθετες δαπάνες και μεγάλο κόστος λειτουργίας (σημ. οι καλλιεργούμενες υπό άρδευση εκτάσεις βρίσκονται ανάντη και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τον μελλοντικό ταμιευτήρα  και συνεπώς απαιτείται άντληση για την μεταφορά του νερού). 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε ότι θα επανεξετασθεί με νέα μελέτη σκοπιμότητας η βιωσιμότητα του έργου. Εκτιμούμε ότι μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης του έργου η απόφαση αυτή είναι σε σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι έχουν πιθανά αλλάξει οι συνθήκες και έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές ανάγκες αξιοποίησης του πολύτιμου νερού που θα συγκεντρώνει ο ταμιευτήρας. Όμως η απόφαση αυτή καθυστέρησε πολύ. Η επανεξέταση σκοπιμότητας του έργου (για το οποίο ήδη δαπανήθηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ) έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Ας είναι, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Κλείνοντας θα διατυπώσουμε ένα ερώτημα : Μήπως τελικά η (ούτως ή άλλως κοστοβόρα) χρήση του νερού από το Αγιονέρι για τις αρδεύσεις πρέπει να επανεξετασθεί παράλληλα με την εναλλακτική λύση της συμπληρωματικής υδροδότησης (και κάλυψης των μεγάλων υδρευτικών αναγκών)  του Δήμου Λάρισας αλλά και άλλων γειτονικών Δήμων (που πιθανόν θα συναντήσει ο αγωγός μεταφοράς του νερού) ; Ως γνωστόν οι ανάγκες αυτές σήμερα καλύπτονται αποκλειστικά από γεωτρήσεις, με εν δυνάμει προβλήματα ποιότητας (νιτρικά κ.α) και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στους υπόγειους υδροφορείς.

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται, πέραν των άλλων, ισχυρή πολιτική βούληση διαχείρισης και προστασίας της λεκάνης απορροής που τροφοδοτεί τον Ταμιευτήρα αλλά και του ίδιου του Ελασσονίτικου ρέμματος, στο οποίο δυστυχώς για πολλά χρόνια κυριαρχεί η ρύπανση  από διάφορες πηγές (μεταξύ των οποίων και γειτονικά τυροκομεία). Ίδωμεν.  

 

{1} ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Υπό διερεύνηση η βιωσιμότητα του φράγματος Αγιονερίου - * ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

https://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%...

{2} ypethe.gr : Σχετικά κείμενα για το Φράγμα Αγιονερίου :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2014_2015_epistol...

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2006_2009_arthra_...

https://www.ypethe.gr/archive/perissoteres-plirofories-fragma-agionerioy

 

 

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr