«Βίοι παράλληλοι»

Άλλη μια ολοκληρωμένη παρουσίαση ενός σημαντικού υδροηλεκτρικού έργου, το "ξεχασμένο" Υδροηλεκτρικό Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, από άριστους γνώστες του ενεργειακού τομέα, όπως οι κ.κ. Ιωάννης Στεφανάκος* και Γιώργος Δημάκης*. 

Κάθε φορά που αγγίζουμε θέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας  αναρωτιόμαστε εάν είναι πράγματι αλήθεια αυτό που ζούμε στην Θεσσαλία με την πολύπαθη Μεσοχώρα αλλά και γενικά με τις υπάρχουσες προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης των υδάτων (π.χ. Συκιά επί του Αχελώου, Πύλη κ.α.). 

Να λοιπόν  που οι έμπειροι αρθρογράφοι, μας υπενθυμίζουν ότι δεν είναι μόνο το έργο της  Μεσοχώρας που κινείται στη  σφαίρα του παράλογου, αλλά, έστω σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνουν και αλλού ανεξήγητα πράγματα.

Τελικά, η ενεργειακή πολιτική που επιβάλλεται από κέντρα εξουσίας, αλλά και από επιχειρηματικά συμφέροντα (που, ως γνωστόν, επενδύουν κυρίως σε φυσικό αέριο, αιολικά και φωτοβολταϊκα), αναζητά τρόπους να υπερβεί τα τυχόν εμπόδια, όπως συμβαίνει με την ανάπτυξη έργων ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας (π.χ. αυτή που παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα). Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούνται συχνά ως προκάλυμμα κάποιες επιφανειακού χαρακτήρα ψευτο-οικολογικές φανφάρες, με σιγοντάρισμα από κάποια ΜΜΕ ή/και οργανώσεις αφανούς πολιτικής εξουσίας (ΜΚΟ κ.α.).

Επίσης παρατηρείται η παραβίαση βασικών κριτηρίων επιλογής  ενεργειακών έργων (όπως πχ. η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, φυσικό αέριο ή από εισαγόμενο εξοπλισμό), όπως εύστοχα αναλύουν οι αρθρογράφοι.

Και όσο οι από κάτω (αυτοδιοίκηση, φορείς, πολίτες κ.α.), ειδικά στη Θεσσαλία, παραμένουμε σχεδόν αδρανείς, στην κατάσταση που δημιουργείται, και βαυκαλιζόμαστε ότι έχουμε "υψηλή απορρόφηση" κονδυλίων από τας "Ευρώπας", κατασκευάζουμε πολλούς δρόμους και γινόμαστε "αποδέκτες" μεγάλων επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, ας μην έχουμε μετά την απαίτηση να τιμήσουν την "προσφορά" μας οι νεότερες γενιές που η στασιμότητα και οι κάθε είδους παθογένειες  τους οδηγούν στην  φυγή από τον τόπο τους.....

Πηγή : energypress

*Ο Ιωάννης Στεφανάκος είναι  τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

*Ο Γεώργιος Δημάκης είναι Σύμβουλος Μηχανικός

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr