ΤΟΕΒ: ΑΠΕ και αντιπλημμυρικά στο τραπέζι με το υπουργείο

Άλλο ένα υπουργείο, αυτή τη φορά το Αγροτικής Ανάπτυξης, συζήτησε πρόσφατα (δες σχετικό σύνδεσμο εδώ {1}) με εκπροσώπους των αρδευτών της χώρας (ΤΟΕΒ). Κατ΄αρχήν αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα από το δημοσίευμα ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ΤΟΕΒ επιτείνεται. Τα έσοδα μειώνονται, οι ανάγκες σε προσωπικό πιέζουν, ρευστότητα δεν υπάρχει, απειλούνται με νέες επιβαρύνσεις από το «χαράτσι» της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, κ.ο.κ.

Αλλά και οι υποδομές (επιβαρυμένες από το χρόνο και συχνά χωρίς συντήρηση) φαίνεται ότι πλέον δεν ανταποκρίνονται όσο θα έπρεπε ούτε στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας ούτε σε εκείνο των αναγκαίων επιφανειακών ταμιεύσεων. Και σε όλα αυτά τέθηκε και εδώ το ζήτημα της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (σχετικό είναι και το δημοσίευμα συνάντησης Σταθάκη – ΤΟΕΒ Ηπείρου στο παρακάτω σύνδεσμο {2}).

Κατά την άποψή μας η όλη κατάσταση μιλάει από μόνη της. Πρέπει να υπάρξει μια νέα αντίληψη για την διαχείριση του αρδευτικού νερού, των πόρων που χρησιμοποιούνται (νερό, ενέργεια), των υποδομών που απαιτούνται, των φορέων που τις διαχειρίζονται και των αρχών που θα εποπτεύουν το έργο τους. Πρέπει επίσης για κάθε υδατικό διαμέρισμα να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός και σε τεχνικό επίπεδο (έργα ταμίευσης νερού, αγωγοί μεταφοράς, αρδευτικά δίκτυα, κ.λ.π.) αλλά και σε διοικητικό επίπεδο (λειτουργία, διαχείριση).

Εμβαλωματικές λύσεις και αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν έχουν πλέον προοπτικές !

{1} ypaithros.gr : «ΤΟΕΒ: ΑΠΕ και αντιπλημμυρικά στο τραπέζι με το υπουργείο» :

http://www.ypaithros.gr/toev-antiplimirika-ape/

{2} epirusgate.blogspot.gr  «Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των Τ.Ο.Ε.Β. Ηπείρου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη.» :

https://epirusgate.blogspot.gr/2017/12/blog-post_854.html

Σχετικά κείμενο στο ypethe.gr 

https://www.ypethe.gr/news/synantisi-voyleyton-toy-syriza-kai-ekprosopon...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr