Τα φωτοβολταϊκά στην υπηρεσία της προπαγάνδας για δήθεν μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών

Ανάμεσα στα δεκάδες προβλήματα που έχει ο αγροτικός τομέας υπάρχει και ένα που μεγελώνει διαρκώς. Πρόκειται για την απελπιστικά ανεπαρκή διαχείριση του αρδευτικού νερού. Όσοι διαθέτουν ιδιωτικές γεωτρήσεις κάνουν την δουλειά τους χωρίς συνήθως να συνειδητοποιούν την ζημία που σε αρκετές περιπτώσεις προκαλείται στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση νερού και, όπως είναι λογικό, το μόνο που τους απασχολεί είναι η όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής (τιμή ηλεκτρικού ρεύματος). Η διοίκηση απλώς παρακολουθεί. Άλλωστε εδώ και χρόνια δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα εφόσον νομιμοποιήθηκαν συλλήβδην όλες οι γεωτρήσεις, ανεξάρτητα εάν τηρήθηκαν ή όχι οι προβλεπόμενες (στις επιστημονικές μελέτες) απαγορεύσεις - περιβαλλοντικοί περιορισμοί αλλά και οι όροι των διοικητικών αποφάσεων του Υπουργείου Γεωργίας και των Νομαρχιών (δεκαετία 1970). Όσο για τις επισημάνσεις του πολύ πρόσφατου Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και τα μέτρα που προτείνει για το θέμα των υπόγειων νερών, δεν ασχολείται κανείς.

Σε ότι αφορά στην συλλογική διαχείριση αρδευτικού νερού (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ) η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή προστίθεται και η απαράδεκτη οικονομική διαχείριση, όπως έχουμε επανειλημμένα αναδείξει (δες εδώ {1} το σχετικό αφιέρωμα στους ΤΟΕΒ). Υπάρχουν χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ και συνεχώς προστίθενται νέα. Επίσης το διοικητικό μοντέλο (από το 1957) είναι παντελώς ξεπερασμένο και μοναδικοί διαχειριστές είναι οι ίδιοι οι αρδευτές με τυπική παρακολούθηση από την Αυτοδιοίκηση (άλλοτε Τοπική και άλλοτε Περιφερειακή).

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ που πολλές φορές προτάθηκαν στην κεντρική διοίκηση από τους ειδικούς και όχι μόνο, απαιτούν (δυστυχώς) γνώση, πολιτική τόλμη, πραγματική (και όχι πολιτικάντικη) ευαισθησία για το περιβάλλον και φυσικά προσωπική και πολιτική αξιοπρέπεια από τους διοικούντες.

Αυτές τις ημέρες για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες νέων «επεισοδίων» του γνωστού (πελατειακού τύπου) αποπροσανατολισμού από τον κύριο στόχο, που φυσικά παραμένει η άμεση εξυγίανση του τομέα διαχείρισης αρδευτικού νερού. Δείτε χαρακτηριστικά :

​1. Ρεπορτάζ από συζήτηση στη Βουλή για ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ (δες τον σύνδεσμο εδώ {2}) όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση περιορίζονται απλώς να υπερθεματίζουν για τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης. Επίσης παραπέμπουν στο μέλλον, όπου με την δημιουργία «ενεργειακής κοινότητας» θα μειώσουν (λόγω εσόδων από Φωτοβολταϊκά) το ενεργειακό κόστος ! Καμία συζήτηση για το «άρρωστο» σύστημα διοίκησης και διαχείρισης των αρδεύσεων, καμία συζήτηση για τις απαράδεκτες αυξήσεις και τις δυσοίωνες προοπτικές τιμών ηλεκτρικής ενέργειας (αύξηση πάνω από 60% κατά τα τελευταία 10 χρόνια). Άλλωστε εκλογές πλησιάζουν, δεν έχουμε καιρό για τέτοιες «βαριές» συζητήσεις ….

2. Στη Λάρισα όχι μόνο εκθειάζουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι «ενεργειακές κοινότητες» (πρόσφατος νόμος) αλλά είχαμε και πανηγύρια (!) με μυστρί θεμελίωσης μαρμάρινης ταμπέλας και όλα τα σχετικά (δες εδώ {3} το ρεπορτάζ στα ΜΜΕ). Η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 1 MW, (όσα έσοδα από επιδοτήσεις και εάν φέρει στους επενδυτές – ΤΟΕΒ), δεν πρόκειται να λύσει το βασικό πρόβλημα της κακής διαχείρισης υδάτων και ειδικά των υπογείων, που αποτελεί και το μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Θεσσαλία. Ούτε επίσης θα αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους για τους αγρότες, κάτι που σχετίζεται με όσα αναφέραμε προηγουμένως για τις τιμές ενέργειας, αλλά επιπρόσθετα σχετίζεται και με τον στόχο για μείωση της υπερκατανάλωσης νερού και του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών συστημάτων.

Πιστεύουμε ότι καθήκον των πολιτικών είναι να δίνουν λύσεις, εκτός από τα τρέχοντα, και στα μεσομακροπρόθεσμα σημαντικά θέματα. Εάν δεν το πράττουν, τουλάχιστον ας φροντίσουν να μην αποπροσανατολίζουν τους αγρότες και γενικά τους πολίτες. Εάν συνεχίσουμε έτσι η διαχείριση του αρδευτικού τομέα θα μείνει στο ….1957.

 

{1} Κείμενα του ypethe.gr για τους ΤΟΕΒ :

- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 - Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ)

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-neroy-2018-afieroma-sto-ardey...

- Με επικοινωνιακές τακτικές και μικροπολιτική διαχείριση η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΤΟΕΒ :

https://www.ypethe.gr/news/me-epikoinoniakes-taktikes-kai-mikropolitiki-...

{2} Στη Βουλή το αρδευτικό του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ Τυρνάβου :

https://www.ypethe.gr/news/sti-voyli-ardeytiko-toy-toev-mati-tyrnavoy

{3} Ρεπορτάζ στα ΜΜΕ :

- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : Φωτοβολταϊκό πάρκο 1 ΜW στην Κοιλάδα :

https://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%C...

- onlarissa : “Αντίο αρδευτικά τέλη”: Την πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα εγκαινίασε στην Κοιλάδα ο Κόκκαλης

https://www.onlarissa.gr/2018/11/16/quot-antio-ardeytika-teli-quot-tin-p...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr