Τα «εθνικά» ενεργειακά μας βάθρα - ο λιγνίτης και το νερό - σε νέες περιπέτειες.

Την αφορμή για το παρακάτω κείμενο έδωσαν οι προβληματισμοί που εκφράζονται στο άρθρο του εκπροσώπου της ΔΕΗ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Συντακτών στις 15.12.16 (δες το linkhttps://www.efsyn.gr/arthro/i-alitheia-gia-ton-ethniko-energeiako-shediasmo).

Πολλές φορές γράψαμε για τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα που με κριτήρια απολύτως ιδιοτελή καθορίζουν την πορεία του ενεργειακού μας συστήματος συνολικά και επεμβαίνουν συχνά χωρίς κανόνες σε επί μέρους τομείς που συνθέτουν το ενεργειακό μείγμα.  Έχουμε επανειλημμένα αποκαλύψει ότι ένα από τα μεγάλα θύματα αυτής της πρακτικής των ιδιωτικών συμφερόντων είναι και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ και της ΣΥΚΙΑΣ (δες τα παρακάτω link). 

http://www.ypethe.gr/archive/mia-akomi-oikologiki-omada-dilonei-etoimi-n...

http://www.ypethe.gr/opinion/oi-ananeosimes-piges-energeias-kai-ta-erga-...

Και επειδή στις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι φροντίζουν τα πράγματα να μην λέγονται με το όνομά τους… το «περιβάλλον» είναι συνήθως ο καλύτερος μανδύας συγκάλυψης.  Αυτό ακριβώς συμβαίνει τις ημέρες αυτές και με τον λιγνίτη. Το περιβάλλον επικαλούνται και τώρα όσοι θέλουν να αποβάλλουν οριστικά τον πολύτιμο για την Ελλάδα λιγνίτη που αποτελεί το βάθρο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας (http://energypress.gr/news/polisi-monadon-kai-oryheion-fernei-i-apofasi-...)

Δεν τους απασχολεί που ο λιγνίτης είναι εγχώρια πηγή ενέργειας και στηρίζει την,  έστω περιορισμένη, ενεργειακή μας ανεξαρτησία.  Δεν τους νοιάζει που είναι οικονομικό καύσιμο και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο – όπως και η υδροηλεκτρική ενέργεια- στην ανάγκη συγκράτησης ή/και μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολύπαθους καταναλωτές.  Ούτε λαμβάνουν υπόψη τους ότι η μείωση του λιγνίτη – υπέρ του εισαγόμενου φυσικού αερίου – υπήρξε ραγδαία, ενώ οι τιμές ενέργειας από το 2008 αυξήθηκαν πάνω από 60%.  Αυτοί απαιτούν απλά να επεκταθούν όσο περισσότερο γίνεται και να κατακτούν συνεχώς αγορές και κέρδη.

Τώρα πανηγυρίζουν (http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2016/stop-neos-li...) για μια ευρωπαϊκή απόφαση που μπλοκάρει την διεκδίκηση από τη ΔΕΗ δωρεάν δικαιωμάτων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή να μην επιβαρυνθεί, όπως δικαιούται, που διατηρεί, για το καλό της χώρας, τον τομέα του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, προς όφελος φυσικά των τιμών της ενέργειας. Από κοντά πανηγυρίζουν και οι «συνήθεις» υποστηρικτές του «περιβάλλοντος». 

Όλοι τους όμως αποφεύγουν να μιλήσουν για την ουσία, δηλαδή την τεράστια οικονομική επίπτωση στους Έλληνες καταναλωτές.  Αποκρύπτουν επίσης, ότι με την συνεχιζόμενη εισαγωγή ενέργειας στη χώρα μας είμαστε περίπου κατά 20 μονάδες  (55-75) περισσότερο εξαρτημένοι ενεργειακά από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αγνοούν ακόμη ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές χώρες (π.χ. Γαλλία 75%) καλύπτουν τις ανάγκες τους από πυρηνική ενέργεια, άκρως επικίνδυνη και επιβαρυντική για όλο τον πλανήτη, ενώ οι ίδιες αυτές χώρες πιέζουν την μικρή και στριμωγμένη οικονομικά Ελλάδα να «ανοίξει» την αγορά της σε εισαγόμενα καύσιμα, αφήνοντας εκτός τον λιγνίτη και τα νερά.

Τελικά όλοι αυτοί με ποιους είναι ; Μήπως τελικά η οικολογική τους ευαισθησία παραείναι ελαστική ;

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr