Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των Τ.Ο.Ε.Β. Ηπείρου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη

Μια συνάντηση ανάμεσα σε έναν Υπουργό, κυβερνητικούς βουλευτές μιας περιφέρειας και εκπροσώπους ενός τοπικού φορέα των αγροτών σίγουρα δεν αποτελεί ασυνήθιστο γεγονός.

Στην ανακοίνωση όμως που θα σχολιάσουμε (δες σχετικό σύνδεσμο εδώ {1}) μας προκαλεί εντύπωση ότι ο τοπικός φορέας είναι ένας ΤΟΕΒ, δηλαδή οργανισμός διαχείρισης αρδευτικού νερού και το αίτημα που θέτει προς την Κυβέρνηση, εάν σωστά μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ, είναι να χρηματοδοτήσει το κράτος (Δημόσιες Επενδύσεις) ένα πρόγραμμα κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος (για τους αρδευτές) των ΤΟΕΒ.

Εάν δεχθούμε ότι σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματός τους η πρακτική αυτή λογικά θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους ΤΟΕΒ της χώρας, τότε θα πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από τον δημόσιο τομέα με επένδυση στα φωτοβολταϊκά !!  

Έχουμε ξαναπεί ότι ο τομέας των αρδεύσεων απορροφά τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Μόνο στο θεσσαλικό κάμπο η ποσότητα αυτή αγγίζει τις 700 Gwh, δηλαδή δύο φορές την ενέργεια που θα παράγεται από το ΥΗ έργο της Μεσοχώρας !

Έχουμε επίσης ξαναγράψει ότι γενικά το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί τα τελευταία 10 χρόνια κατά 60-70% περισσότερο από τις παλαιότερες τιμές.

Εάν λοιπόν μια κυβέρνηση θέλει σοβαρά να ασχοληθεί με το θέμα του αρδευτικού νερού θα πρέπει να κινηθεί σε άλλες κατευθύνσεις όπως π.χ. αυτό καθ’ αυτό το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης αυτών των ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ οργανισμών που τα έσοδά τους είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, να εργασθεί στην καλλίτερη διαχείριση των υδατικών πόρων (έργα διανομής, μείωση καταναλώσεων, απώλειες, εξοικονόμηση νερού, κ.λ.π.), να επιλύσει επιτέλους το θέμα της συντήρησης των υποδομών που χρησιμοποιούν οι ΤΟΕΒ (φράγματα, ρουφράκτες, αντλιοστάσια, αγωγοί μεταφοράς, κ.α.) κ.ο.κ.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αυτό που δεσμεύθηκε ο κ. Υπουργός για τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να γίνει πράξη (που είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα συμβεί για το σύνολο των ΤΟΕΒ της χώρας, όπως θα έπρεπε), τα μεγάλα προβλήματα της διαχείρισης του αρδευτικού νερού και των φορέων που το διαχειρίζονται θα παραμένουν άλυτα και δυστυχώς θα οξύνονται.

 

{1} epirusgate.blogspot.gr  «Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των Τ.Ο.Ε.Β. Ηπείρου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη.» :

https://epirusgate.blogspot.gr/2017/12/blog-post_854.html

Σχετικά κείμενα στο ypethe.gr :

https://www.ypethe.gr/news/oi-toev-i-diaheirisi-ydaton-kai-perivallon

https://www.ypethe.gr/news/apo-ton-toev-velventoy-o-protos-aytodiaheirizomenos-ydroilektrikos-stathmos-stin-ellada

https://www.ypethe.gr/news/ta-hrei-pnigoyn-ton-toev-savalion

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr