Το «στοιχειωμένο» έργο : Η ΔΕΗ επιστρέφει στην ξεχασμένη Μεσοχώρα

Αυτήν την περίοδο αναμένεται η έκδοση απόφασης σε μια ακόμη προσφυγή που είχε υποβληθεί προ διετίας από ανεύθυνους κατοίκους (υποτίθεται, μιας και ελάχιστοι κατοικούν στο χωριό) της Μεσοχώρας, κατά του ομώνυμου υδροηλεκτρικού έργου.

Τούτη τη φορά ζητούν να ακυρωθεί η Yπουργική απόφαση Φάμελλου (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), η οποία είχε αδειοδοτήσει το ήδη ολοκληρωμένο από το 2001 υδροηλεκτρικό έργο !

Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτά τα απίστευτα είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε κάποια ευνομούμενη χώρα. Δύσκολο να πιστέψουμε ότι σε κάποια σύγχρονη πολιτεία, μερικοί "κολλημένοι" πολίτες, με την συνδρομή η/και εργαλειοποίηση των διαδικασιών ενός συνταγματικού δικαστηρίου και την ενθάρρυνση (τότε) κάποιων πολιτικών κομμάτων, μπορούν να καθυστερήσουν για σχεδόν είκοσι χρόνια την λειτουργία μιας επένδυσης 600 εκατ. Ευρώ.

Κατά μείζονα λόγο όταν αυτήν την τόσο σημαντική ενεργειακή υποδομή την δημιούργησε ένας δημόσιος κοινωφελής οργανισμός. Όσες αδυναμίες λοιπόν και εάν έχει η δημόσια διοίκηση της χώρας αυτής, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να συμβαίνει. Και όμως για την Ελλάδα ειναι πραγματικότητα και για κάποιους φυσιολογικό.

Δείτε και την άποψη του πρ. επίκουρου καθηγητή ΕΜΠ Ι. Στεφανάκου για το ίδιο θέμα (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο).

Τέλος αξίζει να δούμε  πως προβάλλει το θέμα και μια "έγκυρη" εφημερίδα (δες εδώ {2} το σχετικό δημοσίευμα). Αντί η δημοσιογράφος να αναδείξει την τραγωδία που ζούμε, αντί να ζητήσει κάποιο σχόλιο από επιστήμονες η/και παράγοντες του οργανισμού ή, έστω, από πολιτικά στελέχη (στο κάτω κάτω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν τώρα για το έργο), απευθύνθηκε σε ένα κεντρικό  πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικό φίλο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος όμως ειναι ακόμη και σήμερα αρνητικός στην λειτουργία του έργου, με σύνθημα "να γκρεμιστεί το έργο, να ζήσει το χωριό" !!

Και επειδή όλοι πιστεύουν ότι η αναμενομένη απόφαση του ΣτΕ θα επιτρέψει αυτή τη φορά την συνέχιση των διαδικασιών ολοκλήρωσης και λειτουργίας της Μεσοχώρας, απορρίπτοντας τον προσχηματικό ισχυρισμό ότι η Μεσοχώρα είναι έργο της εκτροπής Αχελώου, η ρεπόρτερ, αντί να απευθυνθεί στον Δήμο τις περιοχής ή στους αγωνιούντες για τις αποζημιώσεις κατοίκους, κλείνει το δημοσίευμα με την δήλωση αυτού του κυρίου, που ανενδοίαστα επιχαίρει "εκτιμώντας" ότι "απαιτείται μια δεκαετία ....για να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου".

Άντε τώρα με όλα αυτά να δούμε προκοπή στον τόπο αυτό......

 

{1} capital.gr - Το σίριαλ της εκτροπής του Αχελώου και το μένος κατά των Υδροηλεκτρικών

https://www.capital.gr/me-apopsi/1970245/to-sirial-tis-ektropis-tou-axel...

{2} in.gr - Το «στοιχειωμένο» έργο : Η ΔΕΗ επιστρέφει στην ξεχασμένη Μεσοχώρα :

https://www.in.gr/2020/09/19/economy/stoixeiomeno-ergo-dei-epistrefei-st...

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr