Στη Βουλή το αρδευτικό του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ Τυρνάβου

Όταν λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός λειτουργίας 60 γεωτρήσεις και  χωρίς νερό 12.000 στρέμματα στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, είναι απολύτως λογικό να ευαισθητοποιούνται αγρότες, Δήμαρχοι, Βουλευτές, Υπουργεία κ.ο.κ. (δες εδώ {1} τα σχετικά δημοσιεύματα στην ΕΡΤ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, κ.α) και να αναζητούν λύσεις διακανονισμού με την ΔΕΗ (η οφειλή του ΤΟΕΒ ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ !!). Είναι ένα θέμα που αφορά και πολλούς άλλους ΤΟΕΒ της χώρας (δες σχετικό δημοσίευμα που αφορά την Αιτωλοακαρνανία και την Αργολίδα {2} ), σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με τα ίδια ή παρόμοια χαρακτηριστικά. 

Κατά την άποψή μας όμως υπάρχουν και άλλες πλευρές στην υπόθεση αυτή (και γενικά στις πάμπολλες αντίστοιχες περιπτώσεις ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα) οι οποίες δεν επισημαίνονται με την αναγκαία έμφαση στο ρεπορτάζ, εμείς όμως θεωρούμε σκόπιμο να τις αναφέρουμε.

1. Η ΔΕΗ είναι παραγωγός ενέργειας και η εταιρία έχει ελπίδα να παραμείνει βιώσιμη μόνο εφόσον οι μεγαλοκαταναλωτές και οι οφειλέτες ποσών σε τέτοιο μεγάλο ύψος εκπληρώνουν έγκαιρα και πλήρως τις υποχρεώσεις τους.  Εάν όχι, αυτή η επιχείρηση που κατά ένα τρόπο ανήκει σε όλους μας προσφέροντας κοινωνικό έργο, σύντομα θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας.  Και σημειώνουμε εδώ ότι κάποιοι, λίγοι έστω, για επιχειρηματικούς και πολιτικούς λόγους, θα το ήθελαν αυτό.

2. Η ΔΕΗ οφείλει, και κατά την άποψή μας το πράττει, να δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο με εύλογη ανοχή σε καθυστερήσεις, να κάνει διακανονισμούς κλπ.  Όμως είναι άλλης τάξεως ζήτημα η καθυστέρηση αποπληρωμής του λογαριασμού από ένα μοναχικό χαμηλοσυνταξιούχο, που ορθώς η κοινωνία απαιτεί να μην του κόψουν το ρεύμα, και άλλο θέμα μια οφειλή πάρα πολλών μηνών ύψους 2 εκ. ευρώ !  Στην περίπτωση αυτή δικαιούται κάποιος να ισχυρισθεί ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιούν την ΔΕΗ ως «τράπεζα» που τους στηρίζει με έμμεση χρηματοδότηση, με χρήματα όμως που ανήκουν σε όλους μας.  Άλλωστε, στο επίπεδο αυτό, την κοινωνική πολιτική οφείλει να την κάνει το κράτος και όχι η (επιχείρηση) ΔΕΗ.  Με την έννοια αυτή θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή την ομολογία του υφυπουργού Αγροτικής  Ανάπτυξης ότι ένας από τους βασικούς δανειστές των ΤΟΕΒ είναι η ΔΕΗ (δες σχετική συζήτηση στη Βουλή).

3. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση που καταγράφεται στην εμπλοκή όλων στην υπόθεση αυτή.  Γιατί άραγε Δημοτικοί και πολιτικοί παράγοντες δεν ενήργησαν όπως έπρεπε έγκαιρα  αφενός προς τους συμπολίτες τους αγρότες αφετέρου προς την διοίκηση του ΤΟΕΒ ; Δεν εγνώριζαν ότι οι οφειλές αυτές χρονικά προέρχονται ΠΡΙΝ από την προηγούμενη αρδευτική περίοδο ;  Γιατί δεν δείχνουν την ανάλογη ευαισθησία και για την θιγόμενη ΔΕΗ, που ναι μεν είναι απρόσωπη, όμως η συνέχιση της λειτουργίας της έχει για το σύνολο των πολιτών τουλάχιστον την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, σημασία  σε σχέση με την (μη) λειτουργία κάποιων γεωτρήσεων ;

4. Παρατηρούμε (δες π.χ. διάλογο στη Βουλή) ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι στους ΤΟΕΒ «επικρατεί κακοδιαχείριση» και όπως πληροφορούμαστε η παρέμβασή τους στην όλη κατάσταση περιορίζεται σε ένα Σχέδιο Νόμου που ΘΑ κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο, αντί να αντιμετωπίσει όπως θα ήταν λογικό, ριζικά  την πανθομολογούμενη «κακοδιαχείριση» προσπαθεί να θεραπεύσει μόνο την «εισπραξιμότητα» των αρδευτικών τελών και να «ρυθμίσει» τα χρέη, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι.  Με άλλα λόγια ασπιρίνες σε ένα βαριά άρρωστο οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχισθεί - επί της ουσίας - η κάλυψη των ευθυνών των κακοπληρωτών, η ανευθυνότητα και η κακοδιαχείριση των ΤΟΕΒ. 

5. Τέλος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έγινε λόγος για την βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ρύθμισης  των χρεών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ.   Ας ελπίσουμε ότι η άποψη αυτή διατυπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου και όχι συνειδητά.  Εμείς θεωρούμε πως η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων πρέπει να βασιστεί πρώτα και κύρια στην βιωσιμότητα και την ορθολογική διαχείριση των ιδίων των ΤΟΕΒ και ότι η ανακούφιση από την ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΗ δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει στην βιώσιμη γεωργία.

Πρόσφατα ο ιστότοπός μας έκανε αφιέρωμα στους ΤΟΕΒ και την άρδευση ( δες τον σχετικό σύνδεσμο εδώ {3}).Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι οι ΤΟΕΒ είναι οργανισμοί που η λειτουργία τους πρέπει να τεθεί σε εντελώς νέα βάση ενώ η αναδιάρθρωση και η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου είναι εκ των ων ουκ άνευ, εάν φυσικά θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τον τομέα των αρδεύσεων, να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των αρδευτικών συστημάτων και των αγροτών.

Πότε επιτέλους οι πολιτικοί μας θα δούνε σφαιρικά τα προβλήματα των ΤΟΕΒ αντί να σκιαμαχούνε με την ΔΕΗ (θύμα και αυτή στην όλη υπόθεση) και να λαϊκίζουνε με την εκάστοτε κυβέρνηση, αντί να κάνουν όλοι από κοινού προτάσεις για την θεσμική και λειτουργική ανασυγκρότηση των ΤΟΕΒ και να προωθήσουν συστηματικά συλλογικά αρδευτικά δίκτυα ;

Κατά την άποψή μας σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν κυβέρνηση, Υπουργεία, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικοί αλλά και οι συνειδητοποιημένοι αγρότες.  Όλα τα άλλα απαλύνουν μεν τις εντυπώσεις όμως, αντικειμενικά, λειτουργούν ως λαϊκισμός, διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα των ΤΟΕΒ, συνεχίζουν την άδικη κατανομή των βαρών υπέρ των κακοπληρωτών και λειτουργούν ανασχετικοί ως προς την υγιή αγροτική ανάπτυξη, κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων μας. 

{1} Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ Θεσσαλίας :

ert.gr  : Ειδική ρύθμιση για τις οφειλές των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ που να προβλέπει προκαταβολή του 10% και εξόφληση του υπολοίπου σε 100 δόσεις, ζητεί η Ένωση Περιφερειών  

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/rythmisi-gia-tis-ofeiles...

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/erotisi-g-lamproyli-gia-...

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/i-dei-to-provlima-ton-ar...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας : 

- Δεκαήμερη προθεσμία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων – Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑ 2 ΕΚΑΤ.

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

- Εκκληση της ΔΕΗ σχετικά με τις οφειλές ΤΟΕΒ και αγροτών

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/20033...

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A...

tirnavitikanea.com :

https://www.tirnavitikanea.com/tag/toev-mati-tyrnavoy-ampelona/

{2} agriniotimes.gr Ο Δ. Κωνσταντόπουλος για τις οφειλές ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και τον κίνδυνο καταστροφής των καλλιεργειών των αγροτών :

http://www.agriniotimes.gr/konstantopoulos-ofeiles-toev-pros-dei-kindyno...

anagnostis.org : Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στους ΤΟΕΒ της Αργολίδας :

https://anagnostis.org/article/e-dee-ekopse-reyma-stoys-toeb-tes-argolidas

{3} Κείμενα του ypethe.gr για τους ΤΟΕΒ :

- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 - Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ)

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-neroy-2018-afieroma-sto-ardey...

- Με επικοινωνιακές τακτικές και μικροπολιτική διαχείριση η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΤΟΕΒ :

https://www.ypethe.gr/news/me-epikoinoniakes-taktikes-kai-mikropolitiki-...

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.ert.gr
http://www.eleftheria.gr