Στη μάχη των εντυπώσεων και ο Ληθαίος !

Χρόνια τώρα, μαζί με ορισμένους επιστημονικούς  φορείς ζητάμε να γίνουν έργα συγκέντρωσης των χειμερινών απορροών περιμετρικά της Θεσσαλίας  (στη λεκάνη του Πηνειού) για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος.  

Και είναι μεν εύλογο οι πολίτες με τους  φορείς τους να επιμένουν σε αυτό που γνωρίζουν καλλίτερα, δηλαδή τις αποσπασματικές διεκδικήσεις έργων για την περιοχή τους (χωρίς ανάλογη τεκμηρίωση), αλλά δεν είναι αποδεκτό το 2020, μια Περιφέρεια όπως η Θεσσαλία, να μην διαθέτει ένα master plan για τα αναγκαία υδατικά έργα που θα έπρεπε να είναι σε μια λίστα διεκδίκησης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ώστε να μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν, να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα για να υλοποιηθούνώστε κάποτε και να ανακουφίσουν τα υδατικά ελλείμματα του κάμπου της Θεσσαλίας.

Την αφορμή για τον σημερινό προβληματισμό, μας έδωσε η προβολή μιας είδησης (δες εδώ {1} το σχετικό Δελτίο Τύπου) για την συνέχιση των εργασιών του φράγματος Ληθαίου, σε μια περίοδο που τα πρόσφατα συμβάντα με τις πλημμύρες στη περιοχή μας, απέδειξαν την τεράστια έλλειψη υδατικών υποδομών.

Η είδηση αυτή προβάλλεται αποσπασματικά, χωρίς τις απαιτούμενες πληροφορίες για μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου, το συνολικό κόστος του, το χρόνο ολοκλήρωσης και λειτουργίας  του και γενικά όσα στοιχεία χρειάζονται για να ενημερωθούν οι πολίτες για τη χρησιμότητα του.

Ακόμη και σε εμάς, που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια όλα σχεδόν τα υδατικά έργα της Θεσσαλίας,  προκαλεί εύλογες απορίες.

Ας δούμε κάποια στοιχεία :

Το έργο με γενικό τίτλο "Φράγμα Ληθαίου Τρικάλων" εντάχθηκε στο Β΄ ΠΕΠ Θεσσαλίας (2000-2006) με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας (κρατική αποκεντρωμένη Περιφέρεια) και την Νομαρχία Τρικάλων (Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων).

Δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 10.885.000 €, οι εργασίες του ξεκίνησαν στις αρχές του 2000. Μετά την λήξη του Β΄ ΚΠΣ το 2001, το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ  και οι εργασίες συνεχίστηκαν με δύο συμβάσεις ύψους 7.390.996 € και 996.000 €. 

Κύριος του έργου, ήδη από το 2013 μέχρι και σήμερα, είναι πλέον η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας και σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ (δες εδώ {2} τους σχετικούς συνδέσμους), ανέλαβε όλες τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου, δηλαδή την χρηματοδότηση, τις δημοπρατήσεις και  την επίβλεψη – παρακολούθηση των εργασιών (με δύο συμβάσεις ύψους 1.950.000 € και 1.300.000 €).

Το έργο αυτό με όγκο ταμίευσης 2.600.000 κ.μ. νερού, κατατάσσεται στα λεγόμενα "μικρά" έργα και η κατασκευή του  συνεχίζεται επί 20 χρόνια (!!) χωρίς  να έχει ολοκληρωθεί ακόμη (στα τέλη του 2020).

Μήπως τελικά χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις για το χάλι αυτό ;

Αντί να δίνονται στα ΜΜΕ αποσπασματικά νούμερα για επιμέρους εργασίες, ας μας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα για τον συνολικό  αναθεωρημένο προϋπολογισμό του έργου και πόσο τελικά θα στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο, η άρδευση των 6.000 στρεμμάτων (και όχι τα 15.000 που αναφέρει η ανακοίνωση) της περιοχής αυτής των Τρικάλων. Ας δεσμευτεί επιτέλους κάποιος αρμόδιος ως προς τον χρόνο παράδοσης και λειτουργίας του ταμιευτήρα, αλλά και για το εάν υπάρχει μελέτη και χρηματοδότηση για το αρδευτικό δίκτυο, ώστε να καταστεί λειτουργικό και να φθάσει το νερό στα χωράφια.

Με όσα στοιχεία μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περίπου 11.637.000 ευρώ (χωρίς να  γνωρίζουμε το ποσό που δαπανήθηκε από το 2000 μέχρι το 2007).

Φαίνεται λοιπόν ότι πρόκειται για ένα ακριβό έργο, που εάν επρόκειτο να κατασκευαστεί σήμερα, δεν θα ήταν στην κορυφή της λίστας διεκδίκησης, έναντι κάποιων πολύ πιο χρήσιμων και αποδοτικών έργων (όπως π.χ. αυτό της Σκοπιάς Φαρσάλων).

Και τέλος πάντων με τέτοιους ρυθμούς τι ελπίδες έχουμε να δημιουργηθούν επιτέλους οι αναγκαίες υποδομές στην περιοχή μας ;

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, οι Θεσσαλοί αγρότες - που βιώνουν τα καθημερινά οικονομικά και άλλα προβλήματα - όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την σημασία των ταμιευτήρων και την ανάγκη πληροφόρησης για το τι γίνεται και με άλλα ημιτελή περιφερειακά έργα, όπως π.χ το Αγιονέρι Ελάσσονας, με αξιόλογο όγκο ταμίευσης και με απορρόφηση (έως σήμερα) πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που παραμένουν "παγωμένα" (ελπίζουμε όχι οριστικά πετάμενα) κεφάλαια από τα πενιχρά δημόσια έσοδα της χωράς μας.

Να θεωρήσουμε άραγε ότι είναι η ώρα, για να απαιτήσουν επιτέλους  οι πολίτες της Θεσσαλίας ένα σχεδιασμό υλοποίησης υδατικών έργων, που θα βασίζεται σε ιεραρχημένα και αντικειμενικά κριτήρια και θα είναι αποδεκτός από την αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση ; 

Ας το ελπίσουμε !

 

{1} Περιφέρεια Θεσσαλίας - Δελτίο Τύπου  (12/10/2020) - Δημοπρατούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα συνοδά έργα για την εύρυθμη λειτουργία του φράγματος Ληθαίου :

https://www.thessaly.gov.gr/main.aspx?catid=79&id=37841#.X4WQYsIzaUk

{2} Σχετικά Δημοσιεύματα ΜΜΕ :

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (20/2/2020) - Στο φράγμα Ληθαίου ο Αγοραστός - ΕΠΕΒΛΕΨΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ :

https://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (17/7/2019) - Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια το φράγμα Ληθαίου στην Καλαμπάκα :

https://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (3/6/2017) - ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.950.000 - Ολοκληρώνεται το φράγμα Ληθαίου Καλαμπάκας :

https://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (9/2/2016) - Oλοκληρώνεται το φράγμα Ληθαίου στην Καλαμπάκα :

https://www.eleftheria.gr/%CF%81%CE%BF%CE%AE-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (3/7/2013) - ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - Προχωρούν τα έργα στο φράγμα Ληθαίου :

https://www.eleftheria.gr/%CF%81%CE%BF%CE%AE-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/item/52130.html

- Φωτογραφικό υλικό εργασιών φράγματος Ληθαίου :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/basicpagefiles/2001_-_2012_fot...

 

Φωτογραφίες: 
Πινακίδα πληροφοριών Φράγματος Ληθαίου
2001 - 2012 Φωτογραφίες Φράγματος Ληθαίου
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr