Σχόλια της ΕΘΕΜ για την Συνεδρίαση (26/5/2016) της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων) της Βουλής, με θέμα : Φράγματα και μικρά ΥΗΕ

Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής (Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων), η οποία, παρότι ως θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τα «Φράγματα και μικρά Υδροηλεκτρικά έργα», ασχολήθηκε πολύ με τη Θεσσαλία, τα νερά της, το περιβάλλον, την άρδευση, την υδροηλεκτρική ενέργεια, τη Γεωργία και άλλα πολλά. Μέσα από το πλήθος των τοποθετήσεων και απόψεων που κατατέθηκαν στην επιτροπή, η Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.) είχε την ιδέα να συντάξει ένα πολύ σημαντικό κείμενο, όπου σχολιάζει εύστοχα και σε βάθος όλα εκείνα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας και φυσικά εντάσσονται στο αντικείμενο και τους στόχους του ιστοτόπου μας. Με χαρά λοιπόν κάνουμε την ανάρτηση των σχολίων της Ε.ΘΕ.Μ., μαζί με τα πλήρη πρακτικά και την μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση της επιτροπής και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα βοηθήσει τους επισκέπτες μας στην πληρέστερη ενημέρωσή τους και στην κατανόηση  των όσων συμβαίνουν σήμερα με τα περιβαλλοντικά και υδατικά προβλήματα της περιοχής μας :

 

 Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.)

Σχολιασμός απόψεων που κατατέθηκαν σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

(26 Μαϊου 2016) με θέμα : «Φράγματα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα»

«Όπως εύκολα θα διαπιστώσει κανείς, ξεφυλλίζοντας απλά και μόνο τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής, η συζήτηση για το θέμα του τίτλου υπήρξε σχετικά περιορισμένη.  Αντίθετα η συζήτηση γενικά για τα ενεργειακά θέματα, την Διαχείριση των υδάτων, τις ΑΠΕ, τα έργα του Αχελώου, το υδατικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου κ.α. απασχόλησαν τα μέλη της επιτροπής μάλλον περισσότερο από τα μικρά ΥΗΕ.  Χαρακτηριστικά μάλιστα ο βουλευτής κος Δημαράς παραδέχθηκε ότι «….τον Αχελώο που έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας».

Είναι πραγματικά δυσεξήγητο πως σε μια τέτοια συζήτηση δεν εκλήθησαν οι «καθ’ ύλην» γνώστες, αρμόδιοι και διαχειριστές των ενεργειακών και υδατικών ζητημάτων και έργων όπως π.χ. οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των γεωλόγων, οι εκπρόσωποι των μηχανικών (ΤΕΕ), η Αυτοδιοίκηση (τουλάχιστον Περιφέρεια και ΠΕΔ Θεσσαλίας, μιας και τα θέματα τους αφορούσαν άμεσα), οι επιστήμονες της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με το τόσο πρωτοποριακό τους έργο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών (για τα έργα Αχελώου), κ.α.

Αντίθετα καταγράφεται στα αξιοπερίεργα η «ισοδύναμη» ως προς τους προαναφερθέντες παρουσία π.χ. ενός δικηγόρου «ειδικού στα θέματα περιβάλλοντος» ο οποίος, όπως διαπιστώνεται από τα πρακτικά, ουδέν συνεισέφερε στη συζήτηση για τα μικρά ΥΗΕ, αναφέρθηκε όμως αναλυτικά στην εκτροπή Αχελώου (με πολύ πάθος), στον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη ακινήτων (!) κ.α.

Ανάλογα ισχύουν και για τον εκπρόσωπο μιας κίνησης πολιτών («Αχελώου ρους»), κ. Γιώργο Χονδρό, για τον οποίο όμως οι απορίες περί της προσκλήσεως του εξηγήθηκαν αμέσως μόλις διαβάσαμε την προσφώνησή του στον Υπουργό ενέργειας («φίλος και σύντροφος»). Αντίθετα δεν εκλήθησαν από την περιοχή Μεσοχώρας, για την οποία έγινε μεγάλη συζήτηση, ούτε οι τεχνικοί υπεύθυνοι του ομώνυμου ΥΗΕ της ΔΕΗ, ούτε ο οικείος Δήμος, ούτε οι εκπρόσωποι των κατοίκων που αγωνιούν για την λειτουργία του έργου. Σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης, η σημασία και η αξία της ΥΗ ενέργειας είναι για μας δεδομένη.  Η δυνατότητα που προσφέρει μεταξύ άλλων για αποθήκευση ενέργειας (μοναδικός τρόπος η αντλιοταμίευση), αποτελεί βασικό στοιχείο στο ενεργειακό μείγμα, ειδικά λόγω της αναγκαίας διείσδυσης των ΑΠΕ. «Όποιος ονειρεύεται μια χώρα, η οποία θα έχει μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι υποχρεωμένος να έχει υδροηλεκτρική ενέργεια με ταμιευτήρα» επεσήμανε κατά την συζήτηση ο καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου κος Μαμάσης. «Χωρίς ΥΗ έργα δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή αξιοποίηση ΑΠΕ» κατέληξε. »  Περισσότερα από το συνοπτικό κείμενο (5 σελίδες) με τα σχόλια της ΕΘΕΜ στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_30_ethem-d...

- Το πλήρες κείμενο (21 σελίδες) με τα σχόλια της ΕΘΕΜ βρίσκεται εδώ :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_06_18_sholia_...

- Το πλήρες γραπτό κείμενο (83 σελίδες) με τα πρακτικά της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Βουλής εδώ :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_05_26_praktik...

- Βίντεο : Η μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Βουλής εδώ :

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#0382c0de-e4eb-4d45-bc95-a61300a69ab3

- Βίντεο : Το μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα με την τοποθέτηση του κ. Νικολάου Μαμάση – Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ : https://vimeo.com/168393515

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr