Το πόσιμο νερό στη χώρας μας. Νέα «καμπανάκια» από διεθνή έρευνα.

Για μία ακόμη φορά η χώρα μας αξιολογείται αρνητικά στον τομέα της Διαχείρισης των Υδάτων και ειδικότερα στον κρίσιμο για την ίδια την ζωή μας τομέα του πόσιμου νερού.

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας έδωσε στην δημοσιότητα λίστα με 33 χώρες που πιέζονται επικίνδυνα ως προς την παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους τους (δες σχετικό δημοσίευμα εδώ) {1} και η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από αυτές.

Προφανώς η καταγραφή αυτή δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς. Έχουμε επανειλημμένα αναδείξει {2} το πρόβλημα της κακής διαχείρισης  των υδάτων και ειδικά της Θεσσαλίας που αποτελεί τυπικό παράδειγμα.

Ως γνωστόν το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας καλύπτει πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών ύδρευσης κυρίως από γεωτρήσεις (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%) και μόνο ένα μέρος (~ 30%) από επιφανειακά νερά (κυρίως λόγω του ιστορικού ταμιευτήρα του Ν. Πλαστήρα που υδροδοτεί τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας).

Εύκολα αντιλαμβάνεται  κανείς πόσο ανορθολογική αλλά και αμφίβολης προοπτικής είναι η υδροδότηση των πόλεων και οικισμών από υπόγεια νερά, ειδικά σε μία περιοχή που το μέγιστο οικολογικό της πρόβλημα είναι η καταστροφική υπερεκμετάλλευση του υπόγειου υδροφορέα.

Το ξαναλέμε. Είναι ώρα να υπάρξει νέος προσανατολισμός στον τομέα του πόσιμου νερού. Οι αλλαγές στο κλίμα, η συνεχής διεύρυνση των υδατικών ελλειμμάτων, η υπέρβαση των ορίων εκμετάλλευσης των υπόγειων υδάτων και η ανάγκη εξασφάλισης μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ελέγχου στην ποσότητα και ποιότητα του πόσιμου νερού, επιβάλλουν μία στροφή σε επιφανειακές ταμιεύσεις νερού στην περίμετρο της λεκάνης Πηνειού. Η πολιτεία (υπουργεία, ΕΓΥ, κ.λ.π) και κυρίως οι ΟΤΑ οφείλουν να ξεκινήσουν αυτό το βήμα, έστω και εάν η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί προφανώς στο μέλλον.

 

{1} Δημοσίευμα «ΘΕΜΑ.gr» (12/07/2017) :

http://www.protothema.gr/greece/article/696614/stoiheia-sok-sto-kokkino-...

{2} Σχετικό  θέμα στο ypethe.gr :

http://www.ypethe.gr/archive/imerides-tee-udreysi-thessalias

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr