«Ποια θα είναι η εικόνα του Πηνειού στο κλιματικό μας μέλλον ;» - Άρθρο του Ζήση Αργυρόπουλου

Στο ειδικό αφιέρωμα (ένθετο Αγροδιατροφή) της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, την Κυριακή 24/2/2019, δημοσιεύθηκε ένα εξαιρετικό άρθρο (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) του περιβαλλοντολόγου Ζήση Αργυρόπουλου με τίτλο  «Ποια θα είναι η εικόνα του Πηνειού στο κλιματικό μας μέλλον ;».

Στο άρθρο αυτό αναπτύσσεται τεκμηριωμένα η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται σήμερα, με την συχνότερη εμφάνιση κλιματικών αλλαγών, και οι μεγάλες δυσκολίες στην περιβαλλοντική διαχείριση, που καθίσταται πλέον μια πολυπαραμετρική υπόθεση και απαιτεί τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις από εκείνες που σήμερα ακολουθούνται.

Επισημαίνει την αδράνεια που επιδεικνύουν αρμόδιοι και πολιτεία στην άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων «απέναντι στις γενιές που θα ακολουθήσουν» και κυρίως στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών ώστε να «οργανώσουν την δική τους άμυνα αλλά και την αξιοπρεπή του επιβίωση».

Άλλη μία ψύχραιμη φωνή ενός σημαντικού διανοούμενου που κάνει να φαίνονται φθηνές και ασήμαντες οι πολιτικάντικες υποσχέσεις γενικά για «έργα και μέτρα».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ουσιαστικά την ανάγκη διαλόγου με βάση τις επιστημονικές τεκμηριώσεις.

Από την πλευρά μας συμπληρώνουμε την ανάγκη εγκατάλειψης εμμονών και ιδεοληψιών που εμποδίζουν την εκπόνηση ενός σχεδίου άμεσης – μεσοπρόθεσμης πολιτικής των έργων και δράσεων που έχουν προταθεί και την πανθομολογούμενη επείγουσα ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου αυτού.

{1} Άρθρο Ζήση Αργυρόπουλου  : https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2019_02_24_enthet...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr