Πλημμύρες στη Φαλάνη και φράγμα Γυρτώνης στη Βουλή

Ερώτηση προς την κυβέρνηση υπέβαλλε ο  αρχηγός της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και βουλευτής Λάρισας Κυρ. Βελόπουλος για τις πλημμύρες στο Νομό Λάρισας κλπ. (δες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 3/2/2022).

Ανάμεσα στα ζητήματα που θίγει η ερώτηση είναι και δύο γνωστές παθογένειες που συνδέονται με την λειτουργία του ταμιευτήρα Κάρλας.

Συγκεκριμένα έως σήμερα, το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει δώσει λύση στον ορθολογικό και επιβεβλημένο τρόπο μεταφοράς του νερού (που υποδεικνύει και σχετική μελέτη), δηλαδή με βαρύτητα, μέσω αγωγού από το θυρόφραγμα Γυρτώνης έως τον ταμιευτήρα. 

Μετά από τόσα χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουμε επανειλημμένα αναδείξει τα διάφορα προβλήματα της Κάρλας με αφιερώματα και  με σχετικά άρθρα μας, δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος !

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το έργο λειτουργεί με υψηλό κόστος ενέργειας δεδομένου ότι η τροφοδότηση με νερό του ταμιευτήρα, πραγματοποιείται με την λειτουργία δύο (2) αντλιοστασίων (και συνεπώς δύο αντλήσεις), δηλαδή ένα στον Πηνειό ποταμό και ένα στο δυτικό ανάχωμα του ταμιευτήρα Κάρλας (κεντρικό αντλιοστάσιο «Πέτρας»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στο επείγον ζήτημα της ανάληψης της ευθύνης λειτουργίας του ταμιευτήρα και του θυροφράγματος Γυρτώνης, ακόμη αναζητείται ο φορέας που θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία τους (!).

Άντε να δούμε πότε θα δοθεί λύση….

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr