Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2021 : Όχι άλλη ανοχή στην εγκατάλειψη των προβλημάτων της Θεσσαλίας
Για άλλη μία χρονιά έρχεται στις 22 Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα Νερού* να μας «θυμίσει» την τεράστια αξία** αυτού του φυσικού αγαθού και να μας οδηγήσει και πάλι σε αναστοχασμό για την πορεία της «σχέσης» του με τον άνθρωπο, ουσιαστικά τη σχέση του ανθρώπου με την φύση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ως γνωστόν, καθιερώθηκε το 1992, αναδεικνύοντας την αδιάρρηκτη διασύνδεση του νερού με το «περιβάλλον και την ανάπτυξη», δηλαδή τα θέματα που αποτελούσαν το αντικείμενο εκείνης της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ στο Ρίο της Βραζιλίας.
Το 2020 επέλεξαν η Παγκόσμια Ημέρα Νερού να αφιερωθεί στο μεγάλο θέμα του καιρού μας, δηλαδή την Κλιματική Αλλαγή, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό ένα πιο ολοκληρωμένο περιεχόμενο στην «ορθή» διαχείριση του νερού και την συνεισφορά της στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Κάθε χρόνο γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα Νερού διοργανώνονται εκδηλώσεις, γίνονται αφιερώματα και ειδικές εκδόσεις από τα ΜΜΕ, ενώ κάθε είδους οργανισμοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί), φορείς της Πολιτείας, Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, κ.α κάνουν τον «απολογισμό» τους, αναφέρονται στα «προβλήματα», προτείνουν γενικές λύσεις - συνήθως με την μορφή … ευχών ! - και καλούν τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν στην χρήση του νερού και στην προστασία του περιβάλλοντος !
Στη Θεσσαλία βιώνουμε, ως γνωστόν, μια δραματική κατάσταση σχετικά με το υδατικό πρόβλημα.
Με την ευκαιρία λοιπόν της ΠΗΝ δικαιούμαστε να απευθύνουμε προς όλους τους παραπάνω, που κάθε χρόνο «εορτάζουν» μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ένα γενικό ερώτημα, εάν πράγματι παρατηρούν κάποια βελτίωση και εάν είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της δράσης τους στον τομέα των υδάτων.
Ίσως αυτή τη φορά ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος φορέας να δώσει ορισμένες ουσιαστικές απαντήσεις !
Υστερόγραφο : Στα πλαίσια του αφιερώματος στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2021, επιλέξαμε να παραθέσουμε τέσσερα σχετικά άρθρα και ένα μικρό απόσπασμα μιας επίκαιρης συνέντευξης :
1. Άρθρο του κ. Φάνη Γέμτου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο : «Νερό και Γεωργία»,
«Όπως κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου με απόφαση του ΟΗΕ γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Για φέτος αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το σύνθημα : Τι σημαίνει το νερό για μένα ;
Μας εξασφαλίζει τις άμεσες ανάγκες μας (πόσιμο νερό, καθαριότητα), μας δίνει ενέργεια, βοηθά στις μεταφορές μας, μέσω της γεωργίας μας εξασφαλίζει τη τροφή και τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε και συντηρεί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε να απολαμβάνουμε. Όλα αυτά με τις αλληλεπιδράσεις τους φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα :… ...Η παραγωγή των φυτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγρασία του εδάφους. Χάρη στην υγρασία αυτή μπορούν να απορροφούν θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος ενώ διατηρούν τη σπαργή των κυττάρων και ψύχουν το υπέργειο τμήμα τους. Κατ’ επέκταση στηρίζουν και τη κτηνοτροφία με παροχή νερού στα ζώα και με τη παραγωγή ζωοτροφών.....». Περισσότερα εδώ
2. Άρθρο του κ. Ιωάννη Π. Στεφανάκου, τ. επίκουρου καθηγητή ΕΜΠ με τίτλο : «Ο κυρίαρχος ρόλος των Υδροηλεκτρικών Έργων στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, στην αντιπλημμυρική προστασία και στην παραγωγή ενέργειας»,
«Τα Υδροηλεκτρικά Έργα, έχουν μέγιστη συμμετοχή τόσο στην βελτίωση του ισοζυγίου παραγωγής - φορτίου όσο και στην ρύθμιση φορτίου - συχνότητας. Και αυτό επειδή έχουν την δυνατότητα ταχύτατης μεταβολής της ισχύος λειτουργίας τους, πολύ ταχύτερης αυτής των θερμοηλεκτρικών σταθμών φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την διατήρηση τόσο της συχνότητας του Συστήματος όσο και του προγράμματος ανταλλαγών ισχύος με τρίτες χώρες.
Οι παραπάνω ιδιότητες των Υδροηλεκτρικών Έργων, σε συνδυασμό και με την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας στους ταμιευτήρες τους, μπορούν να συμβάλουν και λόγω της ευελιξίας τους, τόσο στην αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των αιολικών και φωτοβολταïκών μονάδων παραγωγής, όσο και στην μείωση της μεγάλης διακύμανσης τιμών στην αγορά εξισορρόπησης του TARGET MODEL….». Περισσότερα εδώ
3. Ανάρτηση του κ. Στέφανου Πάντου, αρχιτέκτωνα του ΕΜΠ με τίτλο «Πανδημία και υγιεινή του νερού».
«Unicef : Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και σαπούνι ενάντια στον κορωνοϊό... Πολύ απλές συγκρίσεις...
Η Unicef υπολογίζει ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά μέτρα πρόληψης ενάντια στην πανδημία
Την ώρα που η λήψη όλο και πιο δραστικών μέτρων γενικεύεται στον κόσμο για την ανάσχεση του κορωνοϊού, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν καν τα στοιχειώδη όπως τρεχούμενο νερό και σαπούνι, για να προστατευθούν.
Μετά την Κίνα, το επίκεντρο της επιδημίας έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη. Αλλά η ανησυχία αυξάνεται για τις επιπτώσεις που θα σημαίνει η ξάπλωσή της στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου με «εύθραυστα» συστήματα υγείας….» Περισσότερα εδώ
4. Άρθρο του κ. Ζήση Αργυρόπουλου, Χημικού/Περιβαλλοντολόγου με τίτλο «Τι γνωρίζουμε για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης ; Το νερό ως Χρηματιστηριακή αξία»
«Συνήθως την ημέρα του νερού - 22 Μαρτίου - διαβάζουμε αφιερώματα που αναφέρονται στην χρησιμότητα και κρισιμότητα αυτού του ύψιστου αγαθού για την επιβίωση του ανθρώπου, τους κινδύνους από την επαπειλούμενη σπανιότητά του αλλά και τη ρύπανσή του ή την κακή του διαχείριση. Τα ‘χουμε ανάγκη όλα αυτά κι οφείλουμε να τα θυμόμαστε και να τα εκτιμούμε καθημερινά !
Ωστόσο, μ’ αυτό μου το σημείωμα, έρχομαι να θίξω ένα ζήτημα που αφορά την ιδιότητα αυτού του αγαθού ως εμπορικής και χρηματιστηριακής αξίας, κάτι που γέννησε η στρεβλή θεώρησή του από τους νόμους της Αγοράς αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων για τις απειλές του εγγύς μέλλοντος, με όλα τα συνεπακόλουθά τους που μπορούν να προκύψουν με τη μορφή ντόμινο...» Περισσότερα εδώ
5. Απόσπασμα συνέντευξης της περιβαλλοντολόγου – συγγραφέα κας Ελένης Ανδρεάδη στην Εφημερίδα Συντακτών (20-21 Μαρτίου 2021) με τίτλο : «Δεν μπορούμε να ζούμε υγιείς σε ένα άρρωστο πλανήτη».
[ Ερωτάται η κα Ανδρεάδη : «Τη Δευτέρα είναι η Παγκόσμια ημέρα Νερού. Ακόμη έως σήμερα ίσως να μην καταλαβαίνουμε πόσο τυχεροί είμαστε όταν ανοίγουμε τη βρύση και τρέχει νερό (ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης, βεδουίνος της Συρίας σε καταγωγή, μου είχε πει πως την πρώτη φορά που το είδε αυτό όταν πήγε να σπουδάσει στη Γαλλία έπαθε τέτοιο σοκ που καθόταν ώρες και το κοίταγε). Ταυτόχρονα ακόμη οι λέξεις “οικολόγος”, “φιλόζωος”, “χορτοφάγος” (για το βίγκαν δεν το συζητάω καν) είναι σχεδόν δαχτυλοδεικτούμενος»
Και η απάντησή της : «όταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και 6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, το ότι φθάνει στη βρύση μας αυτός ο θησαυρός, θα έπρεπε να κατανοούμε πως είναι όχι μόνο τύχη, αλλά ένα μικρό καθημερινό θαύμα.
Αν κάτι μας έχει γίνει βίωμα αυτό τον τελευταίο χρόνο, ελπίζω πως είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να ζούμε υγιείς σε ένα άρρωστο πλανήτη. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει να κλείνουμε τα μάτια και να διατηρούμε την αίσθηση πως τρέχουμε με σιγουριά σε ανοιχτό αυτοκινητόδρομο, όταν στην πραγματικότητα το είδος μας αυτή τη στιγμή ισορροπεί στον πλανήτη σαν ακροβάτης σε τεντωμένο σχοινί. Ζούμε μια συλλογική αυταπάτη. Όταν πέσουμε θα είναι αργά» ]
*
https://www.worldwaterday.org/learn
https://www.worldwaterday.org/share
https://www.worldwaterday.org/act
** [VALUING WATER
Water means different things to different people.
This conversation is about what water means to you.
How is water important to your home and family life, your livelihood, your cultural practices, your wellbeing, your local environment?
In households, schools and workplaces, water can mean health, hygiene, dignity and productivity.
In cultural, religious and spiritual places, water can mean a connection with creation, community and oneself.
In natural spaces, water can mean peace, harmony and preservation.
Today, water is under extreme threat from a growing population, increasing demands of agriculture and industry, and the worsening impacts of climate change.
Tell us your stories, thoughts and feelings about water.
By recording - and celebrating - all the different ways water benefits our lives, we can value water properly and safeguard it effectively for everyone.
Join the conversation about what water means to you.
** ΑΞΙΑ ΝΕΡΟΥ
Το νερό σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Αυτή η συζήτηση αφορά τι σημαίνει το νερό για εσάς.
Πώς είναι σημαντικό το νερό για το σπίτι και την οικογενειακή σας ζωή, τα προς το ζην, τις πολιτιστικές σας πρακτικές, την ευημερία σας, το τοπικό σας περιβάλλον ;
Στα νοικοκυριά, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας, το νερό μπορεί να σημαίνει υγεία, υγιεινή, αξιοπρέπεια και παραγωγικότητα.
Σε πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και πνευματικούς χώρους, το νερό μπορεί να σημαίνει σύνδεση με τη δημιουργία, την κοινότητα και τον εαυτό του.
Σε φυσικούς χώρους, το νερό μπορεί να σημαίνει γαλήνη, αρμονία και διατήρηση.
Σήμερα, το νερό απειλείται από τον αυξανόμενο πληθυσμό, τις αυξανόμενες απαιτήσεις της γεωργίας και της βιομηχανίας και τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πείτε μας τις ιστορίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για το νερό.
Καταγράφοντας - και γιορτάζοντας - όλους τους διαφορετικούς τρόπους που το νερό ωφελεί τη ζωή μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε το νερό σωστά και να το προστατεύσουμε αποτελεσματικά για όλους.
Συμμετάσχετε στη συζήτηση για το τι σημαίνει το νερό για εσάς.]
- Aφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού από το ypethe.gr:
- 22 Μαρτίου 2019 : Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό :
https://www.ypethe.gr/opinion/22-martioy-2019-pagkosmia-imera-gia-nero
- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 - Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ) :
- Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2017 :
https://www.ypethe.gr/opinion/pagkosmia-imera-neroy-2017
- Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2016 :
https://www.ypethe.gr/opinion/afieroma-stin-pagkosmia-imera-neroy-2016
