Όταν κρύβεσαι από την ουσία του διαλόγου η «ευπρέπεια» μετατρέπεται σε υποκρισία - Των (Κώστα Γιαννακού – Φάνη Γέμτου – Κώστα Γκούμα)*
Παρακολουθούμε, πάντοτε με ενδιαφέρον, τις απόψεις που παραθέτουν επιστήμονες, αγρότες, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι κομμάτων κ.α. για το θέμα των υδάτων στη Θεσσαλία.
Παρατηρούμε όμως ότι συχνά η δημόσια συζήτηση «ξεστρατίζει» σε θέματα αδιάφορα ή ήσσονος σημασίας και μάλιστα συστηματικά και απολύτως συνειδητά από ορισμένους.
Παρεμβαίνουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά για να αναδείξουμε, στο βαθμό που μπορούμε, την ουσία του υδατικού ζητήματος, με την ευκαιρία και της πρόσφατης τοποθέτησης του συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Β. Ζωγράφου (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, 10/12/2021).
1. Το βασικό πρόβλημα των υδάτων, με καθοριστικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, στους απελπισμένους πλέον καλλιεργητές αλλά και στην μεταποίηση, στο εμπόριο και γενικότερα στην οικονομία της Θεσσαλίας είναι το τεράστιο ΥΔΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ.
Όσο το ζήτημα παραμένει άλυτο, όσο τα έργα μεταφοράς (εκτροπής) νερού από τον Άνω Αχελώο έχουν εγκαταλειφθεί, ειδικά από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις των κ Τσίπρα και Μητσοτάκη, η Θεσσαλία θα βυθίζεται σε οικονομική ύφεση, σε εγκατάλειψη καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε μείωση εισοδημάτων, σε αποχώρηση ενεργού πληθυσμού από την περιοχή, σε ασύλληπτου μεγέθους οικολογική επιβάρυνση στους υδροφορείς.
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ !
Και αυτό το προτείνουμε με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης, επιστρέφοντας επιπλέον τους κάθε είδους χαρακτηρισμούς («εμμονικοί» κλπ.) σε εκείνους που τους χρησιμοποιούν, με προφανείς σκοπούς να μειώσουν την εμβέλεια των προτάσεων μας και να κρύψουν την προσπάθεια τους για αποφυγή ενός ουσιαστικού διαλόγου.
2. Σωστά «μνημονεύουν» από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η σιωπή του Υπουργού κ. Σκρέκα (που πρόσφατα μίλησε στη Θεσσαλία για το υδατικό – αρδευτικό) για την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα πως, τελείως ανεύθυνα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εγκαταλείπει τα έργα, χωρίς καν να εξηγεί εάν και πότε θα τα ολοκληρώσει (ή θα τα κατεδαφίσει). Αυτό έχει δημοκρατική υποχρέωση να πράξει και (κυρίως) να εξηγήσει τις άφθονες υποσχέσεις που έδωσαν προ- και μετεκλογικά στους Θεσσαλούς.
Όμως, από ένα υπεύθυνο κόμμα, εμείς θα αναμέναμε να αποδοκιμάσει αυτήν την τακτική, να καταγγείλει την μη υλοποίηση των υποσχέσεων και να απαιτήσει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την τύχη των έργων.
Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κρύβεται» πίσω από την κυβερνητική ανευθυνότητα και αποφεύγει οποιαδήποτε τοποθέτηση για την τύχη των έργων.
Θα περιμέναμε επίσης από τον αρχηγό τους, τον κ. Τσίπρα, που πρόσφατα επισκέφθηκε τη Λάρισα, αντί να θεωρεί αφελείς τους Θεσσαλούς που δήθεν οι «άλλοι» τους «παραμυθιάζουν» με τα έργα Αχελώου, να βρει δύο λέξεις να απολογηθεί για τα δικά του (μη) πεπραγμένα και να τοποθετηθεί καθαρά τι προτείνει να γίνει με τα εγκαταλειμμένα ημιτελή έργα.
Κατά την άποψή μας, αυτό ακριβώς αποτελεί «ασυνέπεια» απέναντι στο λαό.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε όσες «υποσχέσεις» έδιναν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Σπίρτζης), τις υποσχέσεις που σκορπούσαν στη Βουλή για ολοκλήρωση των έργων Αχελώου, τις ελπίδες που χωρίς ευθύνη καλλιεργούσε ο κ. Τσίπρας (Λάρισα, 2018) για υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας από τον ταμιευτήρα Συκιάς (Αχελώος) κ.ο.κ.
3.Σήμερα ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε απόγνωση από την αναδρομική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι όσοι ποτίζουν από γεωτρήσεις μεγάλου βάθος (Φάρσαλα, Ανατολική Θεσσαλία) θα δουν το κόστος άρδευσης να ξεπερνά κατά πολύ τα 100 €/στρ. Φυσικά αν υπήρχε καθαρό επιφανειακό νερό από ταμιευτήρες στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και το νερό από το ταμιευτήρα της Συκιάς θα υπήρχε αύξηση του κόστους αλλά σε λογικά επίπεδα και δεν θα είχαμε φαινόμενα εγκατάλειψης αρδευόμενων καλλιεργειών. Αν η κυβέρνηση του 2015 εφάρμοζε, ως όφειλε, τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του 2014, σήμερα ίσως ήταν έτοιμα έργα όπως τα φράγματα του Ενιπέα και της Συκιάς και το πρόβλημα αύξησης του κόστους παραγωγής περιορισμένο. Η παρατηρούμενη στροφή σε ξηρικές καλλιέργειες θα μειώσει ουσιαστικά το αγροτικό εισόδημα της περιοχής και προφανώς όλα τα εισοδήματα. Έχει κάποια άποψη ο κ. Ζωγράφος για το θέμα ;
4.Η Επιτροπή Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ), τις θέσεις της οποίας στηρίζουμε και εμείς που υπογράφουμε την επιστολή αυτή, με ΑΝΑΦΟΡΑ που υπέβαλλε στη Βουλή, πρότεινε να διεξαχθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, συζήτηση για την Θεσσαλία και να ληφθεί μία οριστική απόφαση για την ολοκλήρωση ή την κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων έργων Αχελώου, έτσι ώστε αφενός να «απελευθερωθεί» η ομαλή ροή του μπαζωμένου ποταμού (οικολογικό ζήτημα) αφετέρου να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι από πιθανές καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή. Και φυσικά να αναλάβει το πολιτικό κόστος από τη διασπάθιση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων και τα οικονομικά και οικολογικά προβλήματα που θα προκληθούν στη Θεσσαλία.
Ήδη αρκετοί πολιτικοί αποδέχθηκαν δημοσίως την πρόταση αυτή. Θεωρούμε μάλιστα σημαντικό ότι, αντίθετα στην «αφωνία» του κ. Σκρέκα στην πρόσφατη ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που παρευρέθηκαν ενστερνίστηκαν την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή.
Θετικά επίσης ανταποκρίθηκαν (έως σήμερα) οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, οι οποίοι κατέθεσαν εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα αυτό.
Ερώτημα προς τους βουλευτές κ. Κόκκαλη και κα Βαγενά :
Θα στηρίξουν αυτό το δημοκρατικό και (με βάση τις εξελίξεις) απόλυτα δίκαιο αίτημα της ΕΔΥΘΕ ; Και ποια είναι η δική τους θέση ;
Θα ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΔΥΘΕ, έστω και για απλή παρουσίαση της ΑΝΑΦΟΡΑΣ μας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και η τοπική κομματική οργάνωση του, στους οποίους επίσης υποβλήθηκε σχετικό αίτημα ;
Εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε τον διάλογο και την δημοκρατική ευαισθησία.
Περιμένουμε την καθαρή άποψη όλων των πλευρών επί του θέματος.
*Γιαννακός Κώστας, γεωπόνος, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας,
*Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
*Γκούμας Κώστας, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ