Οι θέσεις της ΕΘΕΜ για την διαδικασία αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης

Όσοι ασχολούμαστε με τα υδατικά και περιβαλλοντικά ζητήματα στη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα στη χώρα προσπαθώντας να ενημερώνουμε τους φίλους επισκέπτες του ιστοτόπου μας, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την αργή πορεία εκσυγχρονισμού που παρατηρείται στον τομέα χρήσης των υδάτων.  Εάν δεν γίνει κατανοητή η σημασία αυτού του εκσυγχρονισμού οι προσπάθειες που καταβάλλονται και οι πόροι που δαπανώνται για κατασκευή νέων έργων και υποδομών είναι πιθανό να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.  Με άλλα λόγια η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων και η ουσιαστική βελτίωση του περιβάλλοντος δεν επιτυγχάνεται απλά με την συνεχή, έστω αργή, προσθήκη νέων έργων αλλά και με την επιμονή στην οργάνωση, στην εφαρμογή των κανόνων και των αποφάσεων, στην εγκατάλειψη λανθασμένων αντιλήψεων και αγκυλώσεων που έρχονται από το παρελθόν.

Όλα αυτά ακούγονται γενικά και θεωρητικά, ας σκεφθούμε όμως πόσο έντονα βιώνουμε τις συνέπειες των ελλείψεων που προαναφέραμε στην δική μας περιοχή, στη λεκάνη απορροής (ΛΑΠ) Πηνειού και ειδικά στον πολύπαθο θεσσαλικό κάμπο.  Με δεδομένο ότι καταναλώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, περισσότερα από όσα διαθέτουν οι ελάχιστοι ταμιευτήρες και ο Πηνειός με τους παραποτάμους του, καταφεύγουμε όλο και περισσότερο στα υπόγεια νερά με υπεραντλήσεις κυρίως για αρδεύσεις αλλά και για άλλες χρήσεις (υδρεύσεις, βιομηχανία κλπ), παραβιάζοντας εδώ και πολλά χρόνια οποιαδήποτε «κόκκινη γραμμή» που τίθεται από την επιστήμη αλλά και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στη βάση αυτή ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεκμηριωμένη τοποθέτηση της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.) * που δόθηκε στη δημοσιότητα.  Η ανακοίνωση - η εισαγωγή της οποίας ακολουθεί παρακάτω - απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αλλά και στην κυβέρνηση την οποία καλεί να πορευθεί σε μια νέα κατεύθυνση χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές.  

*

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (Ε.ΘΕ.Μ)

Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Διεύθυνση: Αμερικής 17- 4ος Όροφος -106 72 Αθήνα 

« ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Όλα δείχνουν ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά που θα ενταθούν οι συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με υδατικά-περιβαλλοντικά θέματα της Θεσσαλίας.  Βασική αιτία είναι η διαδικασία αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης (Σ.Δ.) που δρομολογήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Ως γνωστόν το 2010 η χώρα μας, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού ενσωματώνοντας στην Ελληνική Νομοθεσία την οδηγία 60/2000 της Ε.Ε. που αφορά στην Διαχείριση των Υδάτων και στην παρακολούθηση και αναβάθμιση όλων υδατικών συστημάτων (ποταμοί, λίμνες, υπόγεια κλπ).  Το 2011 το αρμόδιο Υπουργείο εκπόνησε μελέτες για τα Σ.Δ. σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας.  Οι μελέτες αυτές τέθηκαν προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους πολίτες, τους χρήστες νερού και τους φορείς σε κάθε περιοχή.

Στη Θεσσαλία η διαδικασία αυτή αφορούσε στις δύο όμορες λεκάνες του Αχελώου και του Πηνειού.  Όπως ήταν φυσικό για την λ. Πηνειού οι μελέτες κατέγραψαν το τεράστιο έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια για την κάλυψή του.  Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της νομοθεσίας, στο κάθε Σ.Δ. προβλέπεται η εκπόνηση ενός ισοζυγίου (διαθέσιμοι υδατικοί πόροι – καταναλώσεις) το οποίο υποχρεωτικά θα είναι ισοσκελισμένο. Τελικά η τότε κυβέρνηση, με βάση τις μελέτες και τα στοιχεία της διαβούλευσης που ακολούθησε, κατέληξε να κάνει δεκτές δύο βασικές παραδοχές ώστε να «κλείσει» το έντονα ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο της λ. Πηνειού........»

 

*  Η πλήρης ανακοίνωση της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_03_10_oi_thes...

 

** Σχετικά link του ypethe.gr :

http://www.ypethe.gr/opinion/mia-diavoyleysi-einai-hrisimi-otan-einai-ei...

http://www.ypethe.gr/page/shedia-diaheirisis-ydaton-thessalias-gr-08

http://www.ypethe.gr/archive/perissoteres-plirofories-shedia-diaheirisis...

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr