Ο Αχελώος και η ύδρευση της Αθήνας

Με την ευκαιρία  της δημοσίευσης μιας άποψης του μηχανικού κ. Δημ. Κοτσώνη στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας  στις 4/8/2017 σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης μέρους των υδατικών αποθεμάτων του Αχελώου για την ύδρευση της Αθήνας, αναπτύχθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος γύρω από τα έργα του Άνω Αχελώου, καθώς ο γεωπόνος Κώστας Γκούμας απάντησε στην άποψη αυτή με επιστολή του (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 8/8/2017), τοποθετώντας σφαιρικά την πραγματική πολυπαραμετρικη αναπτυξιακή διάσταση του ταμιευτήρα Συκιάς.

Μικρά αποσπάσματα των κειμένων παραθέτουμε παρακάτω, ενώ  ολόκληρες τις επιστολές δημοσιευμένες θα βρείτε στα σχετικά links που ακολουθούν.

 

  • Επιστολή Δημ. Κοτσώνη (4/8/2017) :

« Κύριε διευθυντά

Ο κίνδυνος λειψυδρίας για την Αθήνα είναι άμεσος και ο μόνος τρόπος αντιμετωπίσεώς του είναι η μεταφορά νερού από τον Αχελώο.

Ο κίνδυνος αυτός είναι γνωστός στη Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του υπουργείου Υποδομών καθώς και στην ΕΥΔΑΠ. Γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι του 1993 κινδύνεψε από λειψυδρία η Αθήνα και ότι για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου το τότε υπουργείο Δημοσίων Έργων είχε προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μεταφορά νερού με πλοία από τις εκβολές του Αχελώου στην περιοχή των Άσπρων Σπιτιών της Φθιώτιδας και τη μεταφορά του από εκεί στη διώρυγα που μεταφέρει νερό από το φράγμα του Μόρνου στην Αθήνα, μέσω της κατασκευής σιδερένιου αγωγού.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη και αναδείχθηκε ο μειοδότης. Κατά τη διαδικασία όμως υπογραφής της σχετικής συμβάσεως, ανέκυψαν ορισμένα ζητήματα, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί μέσα στον πυρετό της μεγάλης ανάγκης. Η καθυστέρηση που προέκυψε για την αντιμετώπισή τους και οι ισχυρές βροχοπτώσεις που επακολούθησαν τον Νοέμβριο συνέβαλαν στην αποτροπή της δαπάνης γι’ αυτό το έργο. Μάλιστα, ο κίνδυνος λειψυδρίας ήταν τόσο μεγάλος που οδήγησε το υπουργείο να εξετάσει, παράλληλα με τη μεταφορά νερού με τα πλοία, και την απευθείας ανάθεση του έργου για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο υδραγωγείο του Μόρνου. Δηλαδή ενός έργου άκρως αντιοικονομικού, που συνεπάγετο πέραν της τεράστιας δαπάνης κατασκευής του και τεράστια έξοδα λειτουργίας.»  Περισσότερα στο παρακάτω σχετικό link :

 

  • Επιστολή Κώστα Γκούμα (8/8/2017) :

«Κύριε Διευθυντά

Θα ήθελα να διατυπώσω δυο σχόλια σχετικά με την επιστολή του κ. Δημ. Κοτσώνη (ΔΚ) που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στις 4 Αυγούστου, σχετικά με την ύδρευση της Αθήνας από τον Αχελώο.

1. Ειναι γνωστό το υδρευτικό πρόβλημα του λεκανοπέδιου Αττικής και η σκέψη για χρησιμοποίηση υδάτων από τη λεκάνη Αχελώου. Το θέμα αυτό είχε αναφερθεί και στις προμελέτες των Σχέδιων Διαχείρισης Υδάτων των λεκανών Πηνειού και Αχελώου που τελικά εγκρίθηκαν το 2014 και ισχύουν έως σήμερα. Θεωρώ ορθή την άποψη του κ. ΔΚ περί ύπαρξης "αποθέματος ασφάλειας" για περιόδους κρίσης λειψυδρίας για όλες τις περιοχές της χώρας (και φυσικά όχι μόνο για την Αθήνα).

Η παρατήρηση μου εδώ ειναι ότι τα υδατικά αποθέματα για περίπτωση λειψυδρίας στην Αττική ΔΕΝ σχετίζονται με τα νερά του ΑΝΩ  Αχελώου και τα έργα ταμίευσης του, άλλα με τους ταμιευτήρες στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της χώρας, αυτόν των Κρεμαστών, με όγκο περίπου 4,5 δις κυβ.μετρων νερού. Οι τεράστιες ποσότητες των ταμιευτήρων της περιοχής αυτής καθώς και τα αποθέματα σε αλλά γειτονικά υδάτινα σώματα (λίμνες, ποταμοί) ειναι υπεραρκετές για τη διαχείριση του προβλήματος ύδρευσης της πρωτεύουσας, πάντοτε φυσικά με τον ανάλογο προγραμματισμό και την δημιουργία κατάλληλων υποδομών που σήμερα δεν υφίστανται.»   Περισσότερα στα παρακάτω σχετικά link :

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_08_08_eleythe...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr