Νέα Εμπλοκή στη Μεσοχώρα - Παραπομπή του Έργου στις "Καλένδες"

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης έδωσε απάντηση πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση που είχαν υποβάλλει 22 βουλευτές της Ν.Δ. σχετικά με την πορεία του ΥΗ Έργου Μεσοχώρας στην περιοχή Τρικάλων. (Το κείμενο της ερώτησης, η απάντηση του υπουργού και άλλα σχετικά αρχεία παρατίθενται στο παρακάτω link : http://www.ypethe.gr/archive/mesohora-sykia-aheloos-diloseis-dimosieymat...). Η απάντηση του κ. Σκουρλέτη ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα της Μεσοχώρας στις Ελληνικές καλένδες. Ας δούμε γιατί :

Ως γνωστόν, εδώ και πολλά χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και ιδιαίτερα μετά το 1983 προώθησαν στην Θεσσαλία τα δύο σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα επί του Άνω Αχελώου, στις θέσεις Μεσοχώρα  και Συκιά.  Με αποφάσεις της πολιτείας ένα από τα δύο αυτά έργα, ο ταμιευ-τήρας της Συκιάς, συνδέθηκε με την μεταφορά (εκτροπή) ενός μέρους των υδάτων του Άνω Αχελώου προς την λεκάνη απορροής του Πηνειού. Το έργο του φράγματος Συκιάς και η αντίστοιχη σήραγγα μεταφοράς είναι ημιτελή και αναμένουν τις ενέργειες της πολιτείας για την ολοκλήρωσή τους.

Αντίθετα το άλλο μεγάλο έργο επί του Άνω Αχελώου, εκείνο της Μεσοχώρας, κατά τη δεκαετία 1990 αποσυνδέθηκε από την εκτροπή και η λειτουργία του ανατέθηκε στη ΔΕΗ, η οποία το προώθησε επιτυχώς δαπανώντας 511 εκ.ευρώ (σε σημερινές αξίες). Το 2001 το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.  Δυστυχώς όμως η εμπλοκή του σε προσφυγές που έγιναν στο ΣτΕ οδήγησαν τη Μεσοχώρα σε στασιμότητα έως το 2014, έτος κατά το οποίο όλες οι προϋποθέσεις για την συνέχισή του είχαν πλέον εκπληρωθεί (θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έκδοση της θετικής απόφασης 26/2014 του ΣτΕ , Έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης).

Μετά από αυτά η ΔΕΗ προέβη στις αναγκαίες ενέργειες για την εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, οι διαδικασίες της οποίας (διαβούλευση, γνωμοδοτήσεις) έχουν ήδη ολοκληρωθεί και επίκειται από τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΕΚΑ η υπογραφή  της σχετικής απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), κάτι όμως που έως σήμερα δεν έχει γίνει, παρά την θετική δήλωση του Υπουργού κου Σκουρλέτη στις 3.2.2016 ότι η κυβέρνηση επιλέγει την προώθηση του ΥΗΕ Μεσοχώρας.  Το αντίθετο,  όμως τελικά δήλωσε εγγράφως ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης στη Βουλή, στην σχετική ερώτηση των 22 βουλευτών, αφού «….για την ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση και η βελτίωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) » επικαλούμενος τα συμφέροντα των κατοίκων και την «μετεγκατάστασή» τους με «υποδειγματικό τρόπο».

Όσοι γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για προσχηματική διαδικασία που ως μόνο στόχο έχει να στείλει το θέμα στις ελληνικές καλένδες.  Η μετεγκατάσταση ουδόλως συνδέεται με τους περιβαλλοντικούς όρους.  Χωρίς την ΑΕΠΟ δεν υπάρχει έργο, δεν υπάρχουν απαλλοτριώσεις, δεν υπάρχουν αποζημιώσεις των κατοίκων και συνεπώς δεν αναμένεται καμμιά μετεγκατάσταση.  Αντιθέτως εάν υπογραφεί η ΑΕΠΟ υπάρχει όλος ο χρόνος η κυβέρνηση να ασχοληθεί μεθοδικά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης και τους ίδιους τους αγωνιώντες κατοίκους για την μετεγκατάσταση όσων από αυτούς την επιθυμούν.

Λίγα σχόλια ακόμη για την απάντηση του κ. Σκουρλέτη. Είναι πραγματικά ανεξήγητη η ευρεία αναφορά του υπουργού στο κείμενο της απάντησης του σχετικά με την Εκτροπή Αχελώου (Ε.Αχ.). Μία ακόμη φορά δεν θέλει να αποδεχθεί ότι η Ε.Αχ. δεν σχετίζεται με το ΥΗΕ Μεσοχώρας ; Προς τι ο αποπροσανατολισμός και οι συγχίσεις που, συνειδητά ή όχι, δημιουργούνται στους πολίτες ;

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι η νέα εμπλοκή του έργου γίνεται – υποτίθεται – στο όνομα των συμφερόντων των κατοίκων του χωριού Μεσοχώρα που κατακλύζεται από τα νερά της τεχνητής λίμνης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ; Σύμφωνα με τα όσα ο Δήμαρχος Πύλης και οι εκπρόσωποι των κατοίκων δήλωσαν επανειλημμένα (αλλά και ενώπιον του υπουργού στις 3.2.2016 στο Υπουργείο του) επιθυμούν την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας το ταχύτερο δυνατό. Άλλωστε αυτοί οι ίδιοι είναι όμηροι της όλης κατάστασης, δεν μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους (κάτι που συνέβη στις ιδιοκτησίες των άλλων χωριών που κατακλύζει η λίμνη), δεν μπορούν να προγραμματίσουν το μέλλον τους.

Κλείνοντας  την αναφορά μας στο ΥΗΕ Μεσοχώρας θεωρούμε πως η συνεχιζόμενη παράταση της αβεβαιότητας ως προς τη λειτουργία του αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πρωτοφανές σκάνδαλο.  Η δύσκολη κατάσταση μάλιστα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν μας επιτρέπει πλέον άλλη ανοχή προς τους διαχειριστές του θέματος αυτού (Κυβέρνηση και ΔΕΗ).

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr