«Μια πιθαμή επιπλέον νερό επί τρεις μήνες στον Πηνειό» - Άρθρο του Κώστα Μεζάρη

Ένα ακόμη τεκμηριωμένο άρθρο του γνωστού μηχανικού Κώστα Μεζάρη στην σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με τίτλο : «Μια πιθαμή επιπλέον νερό επί τρεις μήνες στον Πηνειό», απομυθοποιεί την πρόσφατη ανακοινώση * του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τα υδατικά της Θεσσαλίας και τα έργα επί του Άνω Αχελώου.

{Αφού φάνηκε ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις του «τμήματος ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας» στο θέμα της διαχείρισης των νερών της Θεσσαλίας ήταν ανεπαρκείς, ανέλαβε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας να συνεχίσει την προσπάθεια απαξίωσης των έργων στον άνω Αχελώο για την δυνατότητα μεταφοράς νερών στην λεκάνη του Πηνειού, δηλαδή του (ημιτελούς) φράγματος Συκιάς και του (ημιτελούς) αγωγού μεταφοράς Πευκόφυτου, με την πρόταξη των «μικρομεσαίων φραγμάτων και ταμιευτήρων» για την αξιοποίηση των επιφανειακών νερών. 

Έτσι, σε δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας («Ε» 1-6-2017) τονίζεται ότι «δεν είναι λύση για την Θεσσαλία ο Αχελώος, αλλά τα μικρομεσαία φράγματα και ταμιευτήρες». Το δελτίο αυτό προκαλεί ορισμένες παρατηρήσεις.

Κατ΄ αρχήν χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε παράγραφο ο αδόκιμος όρος «μικρομεσαία φράγματα και ταμιευτήρες», επηρεασμένος από την κοινωνική ορολογία. Μάλλον εννοούνται «μικρά και μεσαία φράγματα», διότι αναφέρονται φύρδην μίγδην φράγματα –ταμιευτήρες με χωρητικότητα από 0,5 μέχρι 60 εκ. κ.μ. νερού. Είναι προφανές ότι δεν τηρείται κριτήριο χωρητικότητας, αφού αναφέρονται και «μικρά ορεινά φράγματα Θεσσαλίας (συνολικής χωρητικότητας νερού) 35 εκ. κ.μ.», χωρίς να προσδιορίζονται οι θέσεις τους και η χωρητικότητα του καθενός. Και εφόσον το καθένα θα είναι χωρητικότητας μικρότερης των 0,5 εκ. κ.μ., θα πρέπει να ανέρχονται τουλάχιστον σε εκατό (!), σε άγνωστες όμως θέσεις . Ο δε όρος «φύρδην –μίγδην» αιτιολογείται από το ότι αναφέρονται τέτοια έργα , που ανήκουν όχι μόνον στην λεκάνη του Πηνειού ( GR 16) , αλλά και στην λεκάνη Αλμυρού –Πηλίου (GR17) που περιλαμβάνει τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλίας, προς την θάλασσα. Τα έργα Λιβαδότοπου Αγιόκαμπου, Παναγιώτικου – Μαυρομάτι- Ξηριά Μαγνησίας δεν έχουν σχέση με την λεκάνη του Πηνειού και αναφέρονται αποπροσανατολιστικά....... }   Περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί : 

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr