Μια άποψη από τον χώρο της Καρδίτσας

Όλες οι απόψεις ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από πολιτικούς που με ευπρέπεια υπηρέτησαν τα κοινά, όπως ο πρώην βουλευτής Καρδίτσας και υπουργός κ. Παν. Κατσάρος (δες εδώ {1} το σχετικό άρθρο).

Ας μας επιτραπεί πάντως να εκφράσουμε μια επιφύλαξη για την ακρίβεια των όσων εξιστορεί η παρέμβαση του, καθώς και την αντιδιαστολή ανάμεσα στα έργα Αχελώου και Μουζακίου.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας 80 προχώρησε τα έργα Αχελώου χωρίς την κατάλληλη  προετοιμασία είναι πλέον ευρέως αποδεκτό.

Εξάλλου, παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 1993, παρέδωσε μονογραφημένη σύμβαση εκτέλεσης του ενιαίου πακέτου έργων Αχελώου (ως συνέχεια της δημοπράτησης των έργων επί ΠΑΣΟΚ), η μετέπειτα κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου αρνήθηκε να  επικυρώσει το αποτέλεσμα του "δικού" της διαγωνισμού και να προχωρήσει στην εκτέλεση τους (δες εδώ {2} την σχετική συζήτηση (σελ. 23 - 61) από τα πρακτικά της Βουλής, 4/10/1994).

Με όλο το σεβασμό λοιπόν στις απόψεις του πρώην Υπουργού, το σύνθετο θέμα των ευθυνών για το πως φθάσαμε σήμερα να μην έχουν ολοκληρωθεί ούτε τα έργα Αχελώου, ούτε άλλα απαραίτητα περιφερειακά έργα (πλην Σμοκόβου και Κάρλας), ενώ  το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας παραμένει ευάλωτο και ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε είδους κινδύνους που το απειλούν (ξηρασία, πλημμύρες, διάβρωση εδαφών, καταστροφή υποδομών, ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών κλπ.), θεωρούμε ότι απαιτεί γενναιότητα, σφαιρική  προσέγγιση και, σε κάθε περίπτωση, όχι τοπικιστική διάθεση ( Καρδίτσα, Λάρισα, «αυτοί», «εμείς» κ.ο.κ).

{1} ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ (13/10/2020) – Άρθρο Παναγιώτη Κατσάρου :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2020_10_13_neos_a...

{2} Πρακτικά Βουλής 4/3/1994 – Συνεδρίαση Επερώτησης βουλευτών για έργο Αχελώου :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1994_03_04_prakti...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr