Κοστολόγηση – Τιμολόγηση Νερού : Αναγκαίος εκσυγχρονισμός σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο

Στο παρακάτω link του ιστοτόπου μας, παραθέτουμε επίκαιρο άρθρο * που δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 10/06/2017, τού γνωστού γεωπόνου  Κώστα Γκούμα με τίτλο : 

«Κοστολόγηση – Τιμολόγηση Νερού : Αναγκαίος εκσυγχρονισμός σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο»  

«Η Κοστολόγηση-Τιμολόγηση (Κ-Τ) νερού αποτελεί, ως γνωστόν, βασικό εργαλείο Διαχείρισης Υδάτων (ΔΥ) για οποιαδήποτε μορφή κατανάλωσης (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανία, κ.λ.π.). Η πρόσφατη συζήτηση που απασχόλησε τα ΜΜΕ, προέκυψε με αφορμή την ΚΥΑ 135275 /22-5-17 στο πλαίσιο των «υποχρεώσεων» της χώρας μας για την εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας 60/2000 (βελτίωση της ποιότητας των υδάτων). Σημειώνουμε ότι και την οδηγία αυτή την ενσωματώσαμε – ως συνήθως – με καθυστέρηση στην Ελληνική νομοθεσία (Ν. 3199/2003), αφού στην πράξη η εκπόνηση και έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) - που αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της οδηγίας για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα (ΥΔ) μιας χώρας - έγινε μόλις το 2014 !. Αυτό σε αντίθεση  με όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε (μεταξύ των οποίων και η Κύπρος), οι οποίες παρότι έχουν παράδοση στη διαχείριση του νερού, τις κατάλληλες υποδομές, την οργάνωση και την κατάλληλη «κουλτούρα» των χρηστών, φρόντισαν να την εφαρμόσουν εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη που η Τ-Κ «φθάνει» στη χώρα μας το 2017.

Με απλά λόγια άλλο ένα κρίσιμο για την ζωή μας και για την παραγωγική διαδικασία πρόβλημα όπως η Κ-Τ έρχεται προς συζήτηση και εφαρμογή από «εξωγενείς» παράγοντες και φυσικά μας βρίσκει απροετοίμαστους. Και όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές η εφαρμογή των μέτρων της ΚΥΑ και της οδηγίας γίνεται επώδυνη και δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες.

Μία βασική παρατήρηση για την οδηγία 60/2000 : Παρότι πρόκειται για εργαλείο οπωσδήποτε εκσυγχρονιστικό για την ΔΥ (τεχνικά – επιστημονικά), διαπνέεται από τις τρέχουσες αντιλήψεις που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ όπου, ακόμη και βασικά για την ζωή μας αγαθά, όπως το νερό, η ενέργεια κ.α. αντιμετωπίζονται κατά βάση ως εμπόρευμα και παραγνωρίζεται η κοινωνική τους διάσταση......... » Περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους :

Άρθρο Κώστα Γκούμα - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (10/6/2017) : 

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_06_10_eleythe...

Σχετικοί σύνδεσμοι του Υ.ΠΕ.ΘΕ : 

http://www.ypethe.gr/archive/kya-13527522-05-2017-kostologisi-timologisi...

http://www.ypethe.gr/archive/kostologisi-timologisi-ypiresion-udatos

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr