«Κάλλιο αργά ..παρά ποτέ» για το παρατημένο (από το 2006) Φράγμα Αγιονερίου !

Μια ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική (;) εξέλιξη σηματοδοτεί η είδηση στα ΜΜΕ της ανάθεσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μελέτης κόστους οφέλους για το ημιτελές και πολύπαθο φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας.

Το φράγμα Αγιονερίου, επί του Ελασσονίτη (Ελασσονίτικου)  ποταμού άρχισε να συζητείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (ναι σωστά διαβάσατε !), δημοπρατήθηκε και άρχισε να κατασκευάζεται από τις αρχές του 2000 μέχρι το 2006, οπότε και διακόπηκαν οι εργασίες του (με την ολοκλήρωση μόνο της σήραγγας εκτροπής και του υπερχειλιστή).

Πρόκειται για μια σύνθετη κατασκευή που προβλέπει επιμέρους έργα, δηλαδή το κυρίως φράγμα (ύψος 48 μέτρα, μήκος στέψης 195 μέτρα), την σήραγγα εκτροπής (μήκους 218 μέτρων με  επένδυση από σκυρόδεμα διατομής 5χ5 μ), τον υπερχειλιστή (ορθογωνικής διατομής με πλάτος 38 μέτρα, μήκος 100 μέτρα, ύψος 4,5 μέτρα), καθώς και τα έργα υδροληψίας με το  αρδευτικό δίκτυο.  Από τα παραπάνω έργα κατασκευάσθηκαν (μέχρι το 2006) μόνο η σήραγγα εκτροπής και ο υπερχειλιστής.

Η συνολική χωρητικότητα του ταμιευτήρα (που θα τροφοδοτεί ο Ελασσονίτικος ποταμός)  ανέρχεται σε 15 εκατ. μ3, από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν 13 εκατ. μ3 νερού ετησίως για άρδευση 25.000 στρεμμάτων. 

Τα επιχειρήματα και οι ισχυρισμοί (επίσημοι ή ανεπίσημοι) ότι η ολοκλήρωση του έργου είναι δαπανηρή και ότι η προβλεπόμενη άρδευση (των ανάντη του φράγματος εκτάσεων Τσαριτσάνης - Ελασσόνας) έχει υψηλό λειτουργικό κόστος, δεν δικαιολογούν την αδιαφορία - απραξία 14 ετών και την εγκατάλειψή του από κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο φορέα (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος Ελασσόνας).

Εδώ και πολλά χρόνια ο ιστότοπος μας, αλλά και γνωστοί επιστήμονες,  με δημόσιες τοποθετήσεις (δες εδώ {1} τα σχετικά κείμενα), επισημαίναμε (χωρίς να ακουγόμαστε) την ανάγκη να εξεταστούν  όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την τύχη του έργου και να αποφασιστεί - με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων της περιοχής - η ολοκλήρωση ή μη του έργου,  για το οποίο ήδη έχουν δαπανηθεί περισσότερα 10 εκατομμύρια  ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 15 χρόνια το έργο επισκέφθηκαν (και φωτογραφήθηκαν) ουκ ολίγοι πολιτικοί της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης (Υπουργοί, βουλευτές, υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί κ.α) και παρότι οι πάντες δηλώναν στα ΜΜΕ  την βούληση τους να ολοκληρωθεί το έργο, δυστυχώς δεν σημειώθηκε απολύτως καμία πρόοδος.

Δεν γνωρίζουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις των μελετητών που ανέλαβαν την μελέτη μετά την σχετική προκήρυξη. Υποθέτουμε όμως ότι πέραν των ψυχρών αριθμών (κόστους - οφέλους) θα εξετάσουν σοβαρά και όλες τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται για αξιοποίηση του έργου (άρδευση γειτονικών ή κατάντη φράγματος εκτάσεων, συμπληρωματική υδροδότηση - κάλυψη  υδρευτικών αναγκών  του Δήμου Λάρισας ή και άλλων γειτονικών Δήμων, κ.α) και ότι θα τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους με στοιχεία που θα αναδεικνύουν την ωφελιμότητα ή μη του έργου.

Να ελπίζουμε ότι κάποτε, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σημαντικού (για την ευρύτερη περιοχή Ελασσόνας - και όχι μόνο) αυτού έργου ταμίευσης νερού και  μετά από την (αυτονόητη) διαβούλευση όλων των χρηστών θα αξιοποιηθεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, το πολύτιμο νερό που θα συγκεντρώνει ο ταμιευτήρας  ;

Αναμένουμε ……

{1} Άρθρα – κείμενα ypethe.gr :

https://www.ypethe.gr/news/kai-pali-polypatho-fragma-agionerioy-elassonas

https://www.ypethe.gr/news/i-alexandroypoli-deihnei-ton-dromo-gia-ti-dia...

https://www.ypethe.gr/news/xehasmeno-fragma-agionerioy

https://www.ypethe.gr/archive/perissoteres-plirofories-fragma-agionerioy

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr