Η ομαλή λειτουργία των αρδευτικών έργων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ

Να μια είδηση από τον ακριτικό Έβρο, που θα μπορούσε όμως να προέρχεται από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας όπου υπάρχουν ανάγκες άρδευσης στον πρωτογενή τομέα.

Ένα έργο, το φράγμα «Καλύβα» στα Κόμαρα Έβρου έχει κατασκευασθεί αλλά δεν «παραδόθηκε ποτέ» (δες σχετικό δημοσίευμα εδώ {1}) γιατί ο αρμόδιος φορέας άρδευσης (ΓΟΕΒ) αρνείται να αναλάβει το κόστος λειτουργίας και φυσικά να επιβαρύνει τα μέλη του.

Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από την είδηση αυτή.

  • Όταν το αρμόδιο Υπουργείο (;) προγραμμάτισε και χρηματοδότησε το έργο δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του έργου, τους χρήστες και τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις ;
  • Αλλά και οι αρδευτές, στους οποίους το κράτος παραδίδει προς χρήση ένα έργο, με ποια λογική επιδιώκουν το κόστος λειτουργίας του να επιβαρύνει το σύνολο της κοινωνίας, ενώ ωφελούμενοι θα είναι μόνο οι αρδευτές ; ή μήπως εξυπηρετεί και άλλες χρήσεις ;
  • Πόσα άλλα παρόμοια περιστατικά θα πρέπει να συμβούν ώστε να γίνει κατανοητό και στους κυβερνώντες ότι το θεσμικό πλαίσιο των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ είναι απολύτως ξεπερασμένο (δες σχετικά δημοσιεύματα εδώ {2}), ισχύει από το 1958 ( ! ) και ότι η σχέση πολιτείας – αρδευτών πρέπει επιτέλους να τεθεί σε μια νέα βάση, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες διαχείρισης των υδάτων και στην ανάγκη λειτουργίας των οργανισμών αυτών με σύγχρονο management ;

Είναι πια επιβεβαιωμένο ότι όσο το θέμα της διαχείρισης του αρδευτικού νερού (το οποίο σημειωτέον ποσοτικά αφορά στο 70-80% του συνόλου των χρησιμοποιούμενων υδάτων στη χώρα) «σέρνεται» κουβαλώντας όλες τις παθογένειες του, την κατάσταση αυτή θα την πληρώνει το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα με την υπερκατανάλωση υδάτων, η κοινωνία με τον διοικητικό ανορθολογισμό, με θύματα τελικά και τους ίδιους του αγρότες που επιβαρύνονται υπέρμετρα αναζητώντας εναγωνίως λύση στο πρόβλημα της άρδευσης.

Ακούει κανείς ;

Σημείωση : Ανάλογα προβλήματα εμφανίσθηκαν πρόσφατα με το ίδιο το Υπουργείο (Υποδομών) στο υπό λειτουργία έργο «Ρουφράκτης Γυρτώνης» {3}, όπου κανείς φορέας δεν αναλάμβανε (για παρόμοιους λόγους) την ευθύνη λειτουργίας του πανάκριβου και σύνθετου (από πλευράς μηχανολογικού εξοπλισμού των θυροφραγμάτων) έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που χρηματοδότησε το έργο) απείλησαν με ανάκληση της χρηματοδότησης και επιβολή προστίμου, δηλαδή επιστροφή των χρημάτων από την χώρα μας ( ! ), γιατί σύμφωνα με την δική τους λογική (και ορθώς κατά την άποψή μας) κάποιος φορέας θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του.

Τελικά, προ του κινδύνου αυτού, υπήρξε συμβιβασμός και την λειτουργία ανέλαβε ο φορέας (ΤΟΕΒ Πηνειού)  στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το έργο, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιος θα επιβαρύνεται με την δαπάνη συντήρησης και λειτουργίας του έργου.

 

{1} «Με τον οβολό των αγροτών πρέπει να λειτουργούν τα φράγματα στον Έβρο ! » :

https://www.sfirixtra.gr/me-ton-obolo-ton-agroton-prepei-na-leitourgisou...

{2} Σχετικά κείμενα σε ΜΜΕ και στο ypethe.gr :  

http://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/it...

https://www.ypethe.gr/news/toev-ape-kai-antiplimmyrika-sto-trapezi-me-yp...

https://www.ypethe.gr/news/synantisi-voyleyton-toy-syriza-kai-ekprosopon...

{3} Ρουφράκτης Γυρτώνης :

https://www.ypethe.gr/page/thyrofragma-gyrtonis

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr