Η γεωργική γη σε μεγάλο κίνδυνο

Σημαντική η παρέμβαση του γνωστού γεωπόνου Χρ. Τσαντήλα σχετικά με τις απειλές που έχουν συσσωρευτεί γύρω από την γεωργική γη και κατ’ επέκταση για τον μέλλον του πρωτογενή τομέα στην Θεσσαλία (δες εδώ το σχετικό άρθρο του στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας).

Ο αρθρογράφος αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων, οι οποίες άλλες φορές με πολεοδομικές ρυθμίσεις, άλλοτε με κίνητρα σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, άλλοτε με απερίσκεπτες και κοντόφθαλμες αλλαγές στις χρήσεις γης, έχουν οδηγήσει την γεωργική γη σε υποβάθμιση, επιταχύνουν την συρρίκνωσή της και κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες γεωργικής παραγωγής, απειλώντας με το τρόπο αυτό την επισιτιστική επάρκεια της χώρας.

Επίσης ο Χρ. Τσαντήλας ανησυχεί έντονα για τις προοπτικές της Ελληνικής Γεωργίας, ενώ παράλληλα σχολιάζει την υποκρισία των κυβερνήσεων που από την μια «ενδιαφέρονται» για μια ολιστική ανατροπή του ενεργειακού μοντέλου (ταχεία απολιγνιτοποίηση κλπ.) με στόχο την μείωση του CO2 ενώ από την άλλη, ο  τομέας της γεωργίας ο οποίος «ευθύνεται» για το 50% των αερίων του θερμοκηπίου δεν αναφέρεται καν στη σχετική νομοθεσία και στα αντίστοιχα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2050.

Μια επιστημονική παρέμβαση που τεκμηριωμένα ενημερώνει για την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε και, παράλληλα, αφυπνίζει συνειδήσεις ώστε να ανασυνταχθούμε και να ζητήσουμε ουσιαστικά μέτρα και έργα για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο μας.

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr