Η δήλωση Αγοραστού για τον Αχελώο και τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Κατά τον πρόσφατο εορτασμό του Κιλελέρ πριν μερικές ημέρες, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε ευθέως προς την κυβέρνηση το θέμα της διασφάλισης πρόσθετων ποσοτήτων νερού για τον θεσσαλικό κάμπο, με μεταφορά από τον Αχελώο, ζητώντας να δοθεί η ευθύνη και η δυνατότητα στην Περιφέρεια  (δες εδώ {1} την σχετική δήλωση) να ολοκληρώσει τα εγκαταλειμμένα από την κυβέρνηση ημιτελή έργα, δηλαδή το φράγμα - ταμιευτήρα Συκιάς και την σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Αγοραστού, αμέσως μετά από λίγες ώρες, σχολιάστηκε με στόμφο και διάχυτη ειρωνεία από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας (δες εδώ {2} την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ), ενώ ο διάλογος συνεχίστηκε με σχετικό άρθρο του γεωπόνου κ. Φάνη Γέμτου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (δες το άρθρο εδώ {3}).

Λίγα λόγια για τη δήλωση Αγοραστού. Θεωρούμε ότι ήταν επίκαιρη και επιβεβλημένη, αφενός γιατί η Θεσσαλία ζει δραματικές στιγμές από την έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα την καταστροφή των επιφανειακών και κυρίως των υπόγειων υδροφορέων, αφετέρου γιατί το Κιλελέρ,  ως εμβληματικός τόπος, προσφέρεται για σημαντικές ανακοινώσεις βημάτων προόδου που, για να γίνουν πράξη, απαιτούν την αγωνιστική συμπαράσταση των πολιτών και ειδικά των αγροτών.
Προφανώς απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν από την Περιφέρεια στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να ακολουθήσει ισχυρή πίεση σε όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές και να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις ως προς την χρήση των υδάτων του ταμιευτήρα Συκιάς (εμείς λέμε : παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ταμίευση υδάτων για ασφάλεια σε περιόδους κρίσεων - ξηρασίας - λειψυδρίας, χρησιμοποίηση για την αναγκαία - δες Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας - επαναφορά ποσοτήτων νερού στους υπογείους υδροφορείς που υπέστησαν οικολογική βλάβη, χρησιμοποίηση σε αρδεύσεις όπου υπάρχουν δίκτυα κ.α.).

Τέτοιες αποφάσεις σήμερα δυστυχώς ΔΕΝ υφίστανται και η τετραετία 2015-2019 παρήλθε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΚΑΡΠΗ.

Ας δούμε όμως πως σχολίασε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ το θέμα  αυτό. Στην ανακοίνωση τους ισχυρίζονται πως για την μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο δεν υπάρχει μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας, συνεπώς δεν θεμελιώνεται η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των - ημιτελών ας σημειωθεί - έργων !

Και εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα :

- Δηλαδή για τα έργα και τα χρήματα που διέθεσαν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις από το 1985 και μετά, δεν υπήρξαν οικονομικές μελέτες ;

- Εάν αυτό που λείπει είναι η μελέτη βιωσιμότητας, γιατί επί τέσσερα και πάνω χρόνια δεν επιχείρησαν να την εκπονήσουν ; Μήπως τελικά η μελέτη αυτή αποτελεί το "άλλοθι" της απραξίας τους ;

- Εάν "ανησυχούν" μήπως τα έργα δεν ειναι πραγματικά αναγκαία, γιατί το Υπουργείο Υποδομών υπέγραψε απόφαση χρηματοδότησης (ΣΑΕ), ύψους 15 εκ ευρώ, για την συντήρηση του φράγματος και τη σήραγγας ;

- Εφόσον επικαλούνται το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων και τους "μικρούς ταμιευτήρες" (που υποτίθεται πως θα μας λύσουν τα προβλήματα), ας μας εξηγήσουν από που θα βρεθούν οι αναγκαίες - τεράστιες πραγματικά - πρόσθετες ποσότητες νερού ύψους 3 δις κυβικών μέτρων νερού (!), που εκτός από την οριακή κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, θα συμβάλλουν στην   αποκατάσταση των πληγέντων υπόγειων υδροφορέων ; Στο θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των οικοσυστημάτων ;

- Εάν δεν χρειαζόμαστε τα έργα αυτά, γιατί ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας, το 2017 στη Λάρισα, υποσχέθηκε ότι ΘΑ εξεταστεί η παραγωγή ενέργειας από τα νερά του φράγματος Συκιάς ; Και γιατί από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάνε η "δίκαιη" αυτή υπόσχεση "να γίνει πράξη"; Δυστυχώς, οι εμμονές του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου δεν τους επιτρέπουν να παραδεχθούν το σφάλμα τους.

Τα ίδια έλεγαν επί τριάντα ολόκληρα χρόνια και για τη Μεσοχώρα, το δήθεν "καταστροφικό" για το περιβάλλον έργο, το οποίο όμως ολοκληρώθηκε και, θέλοντας και μη, το αδειοδότησε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 !

Καμμιά συγνώμη δεν ακούσαμε για το αδικαιολόγητο μίσος κατά του έργου Μεσοχωρας, για τις οικονομικές απώλειες της ΔΕΗ επί πολλά χρόνια, για τις ζημίες που προκάλεσαν με τις εμμονές τους.

Και έτσι όπως πάμε μάλλον θα γίνει το ίδιο και με τα έργα Συκιάς και σήραγγας Μουζακίου, όταν αυτά ολοκληρωθούν από κάποια επόμενη υπεύθυνη πολιτική ηγεσία.

{1} - «Δώστε μας την ευθύνη να φτιάξουμε εμείς τα έργα του Αχελώου» - Τόνισε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην επέτειο για την εξέγερση του Κιλελέρ :

https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/228274-%C2%AB%CE%B4%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BF%CF%85%C2%BB.html

- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει έτοιμη να αναλάβει το έργο του Αχελώου :

https://www.thessaly.gov.gr/main.aspx?catid=79&id=32505#.XLVvIzAzbcs

{2} - Κόντρα Αγοραστού – ΣΥΡΙΖΑ για τον Αχελώο :

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/kontra-agorastoy-ne-syriza-gia-ton-acheloo/

{3} - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Έργα για νερά, φτάνουν οι ιδεοληψίες - Άρθρο του Φάνη Γέμτου :

https://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/item/229103-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%AC,-%CF%86%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%AF%CE%B5%CF%82.html

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2019_04_24_eleytheria_erga_gia_nera_ftanoyn_oi_ideolipsies_f.pdf

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr