Η Αλεξανδρούπολη δείχνει τον δρόμο για τη διαχείριση του νερού

Ενδιαφέρουσα η είδηση (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή") για το πόσιμο νερό από την Αλεξανδρούπολη. Απλή, απόλυτα λογική επιλογή να υδρεύσουν την πόλη τους από επιφανειακά νερά (τεχνητή λίμνη) και όχι από υπόγειους υδροφορείς. Αναπόφευκτος ο συνειρμός με το αντίστοιχο πρόβλημα στην περιοχή μας.

Η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή, έως τα όρια της επαρχίας Φαρσάλων, διαθέτει στα βόρεια ορεινά αξιόλογους υδατικούς πόρους, που και με βάση την λογική αλλά και τις προτάσεις που εμπεριέχονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (2014, αναθεωρημένο 2017) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, τουλάχιστον για την ύδρευση της Λάρισας και ενός σημαντικού μέρους του Δήμου Κιλελέρ (Νίκαια, κ.α).

Υπάρχουν μάλιστα σχετικές προμελέτες, ακόμη και ένα ημιτελές έργο (φράγμα) για τεχνητή λίμνη στη περιοχή Αγιονέρι Ελασσόνας, που θα μπορούσε να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών ύδρευσης της Λάρισας.

Και με την ευκαιρία, ειδικά για το έργο αυτό πρέπει κάποτε να δοθούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους (Περιφέρεια Θεσσαλίας) για ποιόν ακριβώς λόγο έχει εγκαταλειφθεί (εδώ και πολλά χρόνια) και τι επιτέλους θα αποφασίσουν να πράξουν για να αξιοποιηθούν τα χρήματα (περίπου 10 εκατ. ευρώ) που έχουν δαπανηθεί ήδη ; Κατεδάφιση ή ολοκλήρωσή του ;

Πάντως εάν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, εύλογα ο κάθε πολίτης μπορεί να σκεφθεί ότι υπάρχουν κάποιες (άγνωστες σε μας) σκοπιμότητες για την, ανεξήγητη για τους πολλούς, αδράνεια και απραξία.

Επανερχόμαστε στην αντίληψη για ύδρευση της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα από επιφανειακά νερά, όχι μόνο για λόγους υγείας και κόστους νερού, αλλά, κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την, ανεξέλεγκτη και χωρίς λογική, υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδροφορέων και τις συνεχιζόμενες αντλήσεις (κυρίως για άρδευση) από τα μη ανανεώσιμα αποθέματα νερού (δες εδώ {2} σχετικά κείμενα).

Θεωρούμε πλέον ώριμη και αναγκαία την απόφαση η Δημοτική αρχή Λάρισας αλλά και όλοι οι τοπικοί παράγοντες των ΟΤΑ στην Θεσσαλία να εξετάσουν τις λύσεις  που έχουν προταθεί κατά καιρούς, να μεριμνήσουν για την ωρίμανση μελετών και να απαιτήσουν την ένταξη των αντίστοιχων έργων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Όταν το 80% των αναγκών ύδρευσης στους οικισμούς της Θεσσαλίας καλύπτεται από γεωτρήσεις και μόνο το 20% από επιφανειακά νερά (λίμνες, πηγές), τότε σίγουρα αυτό συνιστά παθογένεια, μακριά από την λογική και την «κανονικότητα».

{1} Η Καθημερινή : Η Αλεξανδρούπολη δείχνει τον δρόμο για τη διαχείριση του νερού

https://www.kathimerini.gr/1051500/article/epikairothta/ellada/h-ale3androypolh-deixnei-ton-dromo-gia-th-diaxeirish-toy-neroy

{2} Σχετικά κείμενα και βίντεο στο ypethe.gr : 

- Μπροστά σε μια νέα εποχή, τα διακυβεύματα για το παραγωγικό και οικολογικό μέλλον της Θεσσαλίας παραμένουν αμετακίνητα ….

https://www.ypethe.gr/news/mprosta-se-mia-nea-epohi-ta-diakyveymata-gia-paragogiko-kai-oikologiko-mellon-tis-thessalias

- Ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Γκανούλης και …..όσα δεν είπε για τα νερά της Θεσσαλίας :

https://www.ypethe.gr/news/o-eidikos-grammateas-ydaton-k-gkanoylis-kai-osa-den-eipe-gia-ta-nera-tis-thessalias

- Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016 :

https://www.ypethe.gr/news/afieroma-stin-pagkosmia-imera-perivallontos-2016

- Video ΠΕΔ : Η Θεσσαλία, ο υδάτινος πλούτος της και οι προκλήσεις για το μέλλον (Υπόγεια νερά : Από το 7ο λεπτό έως 24ο)

https://youtu.be/Ig_ZXu-SjM4?t=418

https://www.youtube.com/watch?v=Ig_ZXu-SjM4&list=PLtoM8ue-aN8IeRWJhdK0_BwIzOkISJ2kY

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr