Φθηνή αποθήκευση και χρήση ενέργειας από ΑΠΕ

Τρέχει καθημερινά η ερεύνα για την αποθήκευση της ενέργειας, ένα μεγάλο τεχνολογικό πρόβλημα για την εποχή μας (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο με το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ) .

Και εμείς εδώ, με τις απεριόριστες πηγές ενέργειας που διαθέτουμε, ειδικά στις ΑΠΕ, όχι μόνο δεν κάνουμε αξιόλογα βήματα στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο έρευνας και τεχνολογίας, αλλά υστερούμε  εντυπωσιακά ακόμη και στην εφαρμογή τεχνολο-γικών καινοτομιών που ήδη εφαρμόζονται   στο  εξωτερικό. Εδώ και πολλά χρόνια, για παράδειγμα, επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν τα σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά  οφέλη που θα προκύψουν εάν εγκαταστήσουμε υδροηλεκτρικό σταθμό με το σύστημα "άντλησης - ταμίευσης" στον ταμιευτήρα Συκιάς επί του Άνω Αχελώου, με παραγωγή ενέργειας στην έξοδο της σήραγγας μεταφοράς, πάνω από το Μουζάκι. Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα και λίγοι μόνο φορείς - έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας - προσπαθούν να πείσουν τους αρμοδίους να αξιοποιήσουν αυτήν την εξαιρετική και απόλυτα τεκμηριωμένη λύση που τους προσφέρει η φύση και η επιστήμη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε να ακούσει δεν ήθελε κάτι τέτοιο, γιατί τα νερά, όπως λέγανε μέσα στην σύγχυση που διακατέχει τη σκέψη τους, είναι του Αχελώου, τον οποίο  δήθεν "προστάτευαν" από περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Η νέα κυβέρνηση, λέγεται, θα είναι πιο επιδεκτική σε καινοτόμες αναπτυξιακές προτάσεις. Άντε να περιμένουμε λίγο ακόμα. Πάντως ο χρόνος τρέχει, η ενεργειακή μας εξάρτηση διευρύνεται και η απόσταση της χώρας μας από άλλες (πραγματικά) προηγμένες χώρες όλο και μεγαλώνει.

Ας μην μοιρολογούμε λοιπόν όταν η προϊούσα καθυστέρηση της Ελλάδας "σπρώχνει" όλο και περισσότερο τους νέους και τις νέες μας στα ξένα.....

{1} Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : Φθηνή αποθήκευση και χρήση ενέργειας από ΑΠΕ

https://www.kathimerini.gr/999897/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/f8hnh-apo8hkeysh-kai-xrhsh-energeias-apo-ape

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr