Φράγμα Ληθαίου : Ένα «Μικρό» ( ; ) Έργο

Μία πρόσφατη ανακοίνωση της περιφέρειας Θεσσαλίας που δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 3 Ιουνίου 2017 (δες σχετικό link) {1} σχετικά με την ολοκλήρωση του φράγματος επί του Ληθαίου ποταμού (κοντά στην Καλαμπάκα), μας προκάλεσε το ενδιαφέρον για τον διάλογο που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την σημασία και τα «πλεονεκτήματα» των «μικρών» λεγομένων φραγμάτων (που αναφέρθηκαν τόσο σε πρόσφατη  ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε παλαιότερη σχετική συζήτηση στη βουλή). {2}

Ας δούμε στον πίνακα τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία  του φράγματος Ληθαίου και ας τα συγκρίνουμε με εκείνα του φράγματος Σμοκόβου (που θεωρείται έργο μεσαίο και πολλαπλής σκοπιμότητας). 

Στοιχεία έργου

Φράγμα Ληθαίου

Φράγμα Σμοκόβου

Μήκος φράγματος

526 μ.

456 μ.

Ύψος φράγματος

32 μ.

104 μ.

Όγκος φράγματος

0, 534 εκατ. μ3

3,6 εκατ. μ3

Όγκος ταμίευσης*

3-4 εκατ. μ3

100 - 130 εκατ. μ3

Αρδευόμενα στρέμματα

6.000

200.000

Σύνολο δαπάνης  (€)

13,7 εκατ. €

35 εκατ. €

Δαπάνη / όγκο ταμίευσης

3,4 €/ μ3

0,35 €/μ3

Κόστος / στρ. άρδευσης

2.283 €

175 €

Χρόνος κατασκευής

2006 -2017 **

1983-1996

*Ωφέλιμη χωρητικότητα                    **Συνεχίζεται η κατασκευή του έργου

Το φράγμα Ληθαίου κατατάσσεται στα «μικρά» έργα με δεδομένο ότι ταμιεύει 3-4 εκατ. μ3 νερού (περίπου όσο πίνουν οι Λαρισαίοι  σε 2-3 μήνες). Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του (όπως π.χ. το μήκος του), το φράγμα Ληθαίου, παρότι  δεν υπολείπεται από εκείνο του Σμοκόβου, αποθηκεύει  25 φορές λιγότερο όγκο υδάτων. Συνεπώς εφόσον δεχθούμε ότι το φυσικό μέγεθος επηρεάζει ανάλογα και το περιβάλλον, οι επιπτώσεις είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες στο φράγμα Ληθαίου εάν π.χ. γίνει αναγωγή στον όγκο ταμίευσης (επισημαίνουμε ότι και στα δύο έργα οι επιπτώσεις έχουν μελετηθεί και είναι αντιμετωπίσιμες).

Να λοιπόν που διαψεύδονται στην πράξη οι απλουστευτικοί ισχυρισμοί για την (δήθεν) μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον από τα (δήθεν) μικρά έργα.

Η άποψη μας είναι ότι οι επιπτώσεις σε κάθε νέο έργο μελετώνται και αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και η επιλογή για το που και τι είδους έργο θα κατασκευασθεί εξαρτάται κυρίως από την δυνατότητά του ή όχι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους (ύδρευση, άρδευση, ενέργεια, αντιπλημμυρική προστασία, κ.λ.π.) καθώς και από το κόστος.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τις δαπάνες ανά αρδευόμενο στρέμμα και ανά όγκο νερού ταμίευσης στο φράγμα, που αντικειμενικά καθιστούν το έργο του Ληθαίοου ένα ακριβό έργο.

Το μόνο που θα σχολιάσουμε λοιπόν είναι ότι όσοι ασχολούνται με τα υδατικά θέματα και κυρίως όσοι έχουν την ευθύνη προγραμματισμού και υλοποίησης έργων, θα πρέπει να αποβάλλουν τις γνωστές εμμονές, τις απλουστεύσεις και την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση έργων.

Προτείνουμε επίσης για την Θεσσαλία την εκπόνηση ενός σοβαρού και επιστημονικά τεκμηριωμένου προγραμματισμού για το σύνολο των υδατικών έργων εντός του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας (Λεκάνες Πηνειού – Αλμυρού – Πηλίου), που θα αποτελέσει για τις επόμενες γενιές έναν «οδικό χάρτη» υλοποίησης των αναγκαίων έργων για την επίλυση του κορυφαίου οικολογικού και αναπτυξιακού προβλήματος στον τόπο μας.

 

{1} Δημοσίευμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ για Φράγμα Ληθαίου :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

{2} Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ (1/6/2017) & Συζήτηση στη Βουλή :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

http://www.ypethe.gr/opinion/enimerotiki-syzitisi-stin-voyli-epitropi-pe...

Σχετικό Άρθρο στο παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/news/mia-pithami-epipleon-nero-epi-treis-mines-ston...

Φωτογραφίες: 
Φράγμα Ληθαίου
Φράγμα Σμοκόβου
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr