Φάμελλος για Μεσοχώρα : …. Μία από τα ίδια

Με ενδιαφέρον αναμέναμε τους τελευταίους μήνες μία σαφή τοποθέτηση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κου Σωκράτη Φάμελλου στο θέμα της Μεσοχώρας. 

Η υπόθεση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και φυσικά, παρότι βρισκόμαστε στην φάση δρομολόγησης της λειτουργίας του, χωρίς την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (ΑΕΠΟ) τίποτα δεν προχωράει.

Η πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση * του βουλευτή Κ. Μπαργιώτα προς τον κ. Φάμελλο έδωσε επιτέλους την δυνατότητα, χθες στη Βουλή, να ακούσουμε τις θέσεις του (τα πρακτικά της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή θα βρείτε στο παρακάτω link). **

Η γενική μας εντύπωση είναι ότι και πάλι το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει και ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την παρελκυστική επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της υπόθεσης.  Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος, αφού αφιέρωσε το μισό μέρος της ομιλίας του στην «Εκτροπή Αχελώου», δήλωσε ότι θέση τους είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να λειτουργήσει το ΥΗ έργο Μεσοχώρας.  Ας σημειωθεί όμως ότι τα ίδια δήλωναν και οι προηγούμενοι υπουργοί (Σκουρλέτης, Τσιρώνης, Γεροβασίλη κ.α.), όμως όλο αυτό το διάστημα η ΑΕΠΟ παρέμεινε στα χέρια τους ανυπόγραφη.

Σε επίμονη ερώτηση του κ. Κ. Μπαργιώτα ο υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί χρονικά για την υπογραφή της ΑΕΠΟ επικαλούμενος προσχηματικά πλήθος παλαιών και νέων θεμάτων.

Συνεχίζοντας την τακτική Σκουρλέτη, ο οποίος αγωνιωδώς αναζητούσε προσχήματα για την παρελκυστική του πολιτική, ο κ. Φάμελλος επικαλέστηκε και αυτός την «ασφάλεια των κατοίκων» και την γεωτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία (χωρίς καν ενημέρωση ούτε της ΔΕΗ, ούτε του Δήμου Πύλης) για την διατήρηση 65 περίπου κατοικιών εντός του ιστού του οικισμού Μεσοχώρας και χωρίς μέριμνα να διερευνηθεί πόσοι από τους κατοίκους αυτούς θα επιλέξουν τελικά να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να απαρνηθούν το δικαίωμα τους για αποζημίωση.  Επιπλέον, όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει, ο νέος χώρος στον οποίο θα μεταφερθούν όσοι ενδιαφέρονται να παραμείνουν στην περιοχή, δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο για τον οποίο εκπονήθηκε αυτή η μελέτη.  Ο νέος χώρος μετεγκατάστασης βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο και είναι απολύτως ασφαλής, με πλήρεις γεωλογικές μελέτες, οπότε, όποιοι επιλέξουν να μεταφερθούν εκεί, δεν κινδυνεύουν από τίποτα απολύτως.  Επίσης, ακόμη και εάν προκριθεί η λύση της διατήρησης (και όχι της απαλλοτρίωσης) αυτών των 65 κατοικιών στη Μεσοχώρα, παραμένει ανοιχτό το θέμα ποιος θα κατασκευάσει το τεχνικό έργο γεωλογικής υποστήριξης των κατοικιών, δεδομένου ότι η ΔΕΗ αρνείται την ανάληψη μιας τέτοιας ευθύνης και επιμένει στην απαλλοτρίωση των κατοικιών.  Επιβεβαιώνεται λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι αυτή η περίφημη γεωτεχνική μελέτη αποτέλεσε ένα ευφυές, ομολογουμένως, εργαλείο παρακώλυσης των διαδικασιών για το ΥΗΕ Μεσοχώρας και κάθε άλλο παρά αποτελεί θετική ενέργεια προς την κατεύθυνση της «ασφάλειας» του οικισμού.  Ο κ. Φάμελλος λοιπόν ακολουθεί κατά γράμμα την «γραμμή» που χάραξαν οι προκάτοχοί του.

Στα νέα προσχήματα ας προστεθεί και αυτό της διαδικασίας χαρακτηρισμού των εκτάσεων της λίμνης από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, κάτι βέβαια που ήταν γνωστό και κινούνταν παράλληλα με την διαδικασία αδειοδότησης. Η επίκληση όμως από τον κ. Φάμελλο αυτού του διαδικαστικού τυπικού θέματος μας προκαλεί και πάλι ανησυχίες για τις πραγματικές τους προθέσεις.

Στα θετικά της υπόθεσης ας καταγραφεί η αποδοχή από τον κο Υπουργό να δεχθεί τους φορείς της Θεσσαλίας (Δημάρχους, επιμελητήρια και επιστημονικές οργανώσεις) που ζήτησαν συνάντηση μαζί του.  Μας πήρε μόνο τρεις μήνες αναμονή.  Με τον κ. Σκουρλέτη το διάστημα αναμονής ήταν διπλάσιο.  Κάτι είναι και αυτό…..

 

* Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή Κ. Μπαργιώτα : 

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_01_09_erotisi...

** Πρακτικά συζήτησης στη Βουλή  : 

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_01_26_praktik...

- Σχετικό δημοσίευμα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" 27/01/2017

http://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE...

- Σχετικά αρχεία για την Μεσοχώρα : 

http://www.ypethe.gr/page/yie-mesohoras

- Στις 28/01/2017 πήραμε ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ΚωνσταΝτίνο Διαμάντο το οποίο και παραθέτουμε ως έχει :

Η παρούσα ανακοίνωση θεωρώ οτι εινσι προσωπική του (η των) υπογράφοντος διαχειριστή του ιστότοπου και ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ειναι αλλιώς αφού την Τετάρτη 1/2 υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού της ΠΕΔΘ και των Επιστημονικών φορέων με τον Τπουριο Σωκράτη Φαμελλο. Οποτε, μετα θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα απο τη συνάντηση και θα εκδοθεί η επίσημη ανακοίνωση.

ΚωνσταΝτινος ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ
Πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ / ΤΚΔΘ
μελος ΔΣ ΠΕΔΘ και Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΘ "

 
Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.eleftheria.gr