Επίσκεψη υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου στα έργα Αχελώου. Μία από τα ίδια ;

Το Οκτώβριο του 2017, ο τότε κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Γιάννη Δραγασάκης, συνοδευόμενος από ένα φίλα προσκείμενο αυτοδιοικητικό στέλεχος, τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη, περιόδευσαν τα έργα της «εκτροπής Αχελώου» (το ημιτελές φράγμα Συκιάς στο Ν. Καρδίτσας, την σήραγγα εκτροπής κλπ.).

Για την επίσκεψη αυτή, η οποία όπως ήταν φυσικό δεν πέρασε απαρατήρητη, κανένας από τους δύο πολιτικούς δεν έκανε την παραμικρή ανακοίνωση (ή έστω κάποια δήλωση) σχετικά με τον σκοπό της παρουσίας τους στα εγκαταλειμμένα έργα, ούτε βεβαίως μας ενημέρωσαν (όπως κατά την άποψη μου επιβάλλει το καθήκον τους για δημοκρατία και διαφάνεια) για το συμπέρασμα που αποκόμισαν από την επιτόπια αυτοψία και  την ενημέρωση που τους παρασχέθηκε από την αρμόδια υπηρεσία επίβλεψης.

Το γεγονός καταγράφηκε σαν μία επίσκεψη – ινκόγκνιτο (!), λες και επρόκειτο για κάποιο ιδιωτικό πικνίκ χωρίς πολιτική σημασία…..

Στην πραγματικότητα ο τότε  υπουργός δεν έκανε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άτοπο. Το αντίθετο, εκείνη την ημέρα έκανε απλά την δουλειά του, εφόσον, έστω και με καθυστέρηση σχεδόν τριών ετών, κάποιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αισθάνθηκε την υποχρέωση να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το πολύπαθο αυτό έργο και (όπως εγώ τουλάχιστον σκέφθηκα) να μεταφέρει στον πρωθυπουργό του μία πρόταση τι θα πράξει η κυβέρνησή τους στο θέμα αυτό.

Δυστυχώς αξιολόγησα λαθεμένα τον βαθμό υπευθυνότητας της τότε κυβέρνησης. Τελικά, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η έλλειψη πολιτικού θάρρους  δεν τους επέτρεψε ούτε καν να αγγίξουν το ζήτημα, με τον προφανή φόβο να μην «ξυπνήσουν» τον αρρωστημένο δογματισμό και τις ιδεοληψίες  που χαρακτηρίζουν ένα μέρος των στελεχών του κόμματός τους.

Έτσι η περίοδος εκείνης της διακυβέρνησης παρήλθε εντελώς άπρακτη και τελείωσε με δήθεν συναντήσεις ή προβληματισμό για εναλλακτική αξιοποίηση του ταμιευτήρα Συκιάς ως υδροηλεκτρικού έργου, κάτι φυσικά που ουδέποτε συνέβη, αφού λίγους μήνες πριν τις εκλογές οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας κ.κ. Σταθάκης και Φάμελλος, ανακοινώνοντας τον ενεργειακό σχεδιασμό (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησής τους, δήλωσαν ότι το μόνο ΥΗ έργο που θα λειτουργήσει εφεξής στην χώρα θα είναι ο ΥΗΣ Μεσοχώρας (δες σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα ΥΠΕΝ, 20 Νοεμβρίου 2018), αποκλείοντας οριστικά αυτή την εναλλακτική «διέξοδο» , απογοητεύοντας παράλληλα ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πχ. την τότε βουλευτή Καρδίτσας κα Παναγιώτα Βράντζα, η οποία σταθερά και τεκμηριωμένα ζητούσε την ολοκλήρωση και λειτουργία του ΥΗ έργου Συκιάς, ανεξάρτητα από την μεταφορά (εκτροπή) των υδάτων.

 

Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου 2022, γινόμαστε μάρτυρες μίας παρόμοιας επίσκεψης στα έργα, αυτή τη φορά από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρ. Τριαντόπουλο, με τη συνοδεία του φίλα προσκείμενου και κορυφαίου αυτοδιοικητικού κ. Κώστα Αγοραστού (δες karditsalive.net, 31/1 και 2/2/2022).

Οι ομοιότητες με την επίσκεψη Δραγασάκη πολλές. Και πάλι η παρουσία του υπουργού δεν ανακοινώθηκε (ήταν «κλειστή» όπως γράφηκε) και πάλι η κυβέρνηση άφησε να περάσουν πάνω από δύο χρόνια έως ότου προβεί σε κάποια κίνηση για το θέμα Αχελώου και φυσικά δεν έγινε επίσημα γνωστός ο σκοπός της παρουσίας του κ. υφυπουργού στα εγκαταλειμμένα έργα.

Υπήρξαν όμως δημοσιεύματα (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ, Καρδίτσα, 27/1/2022) που προανήγγειλαν μία κινητικότητα από την κυβέρνηση, τα οποία πάντως επιμελώς απέφυγε να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε εκπρόσωπός της.

Και για να τελειώνουμε. Η ολοκλήρωση άλλης μιας κυβερνητικής θητείας χωρίς πρωτοβουλία ουσιαστικής υπέρβασης της απραξίας σχετικά με τα εγκαταλειμμένα έργα Αχελώου είναι απολύτως ΜΗ αποδεκτή.

Επίσης, επειδή πολλά ακούγονται για εκλογές, ίσως εντός του 2022, η κυβέρνηση οφείλει να αποστασιοποιηθεί από ενδεχόμενα προεκλογικά τεχνάσματα αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος της για τα έργα Αχελώου, εκτός και εάν πράγματι υπεύθυνα αποφάσισε να κάνει κάτι ουσιαστικό, αποφεύγοντας να μιμηθεί τις πρακτικές της μεθοδευμένης εγκατάλειψης και τις παλινωδίες που βιώσαμε στην περασμένη κυβερνητική θητεία.

Ο μόνος τρόπος να κερδίσει την (χαμένη κατά την άποψή μου) αξιοπιστία της στο θέμα των έργων Αχελώου είναι :

α) Να δηλώσει επίσημα εάν πράγματι έχει δοθεί σχετική εντολή από τον Πρωθυπουργό στον κ. Τριαντόπουλο και προς ποια κατεύθυνση να ενεργήσει. Μια τέτοια απόφαση θα την υποδεχθούμε θετικά και θα συμβάλλουμε αναλόγως.

β) Να φέρει ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση το θέμα για συζήτηση στη Βουλή ώστε να ληφθεί η βασική πολιτική απόφαση, είτε για επανεκκίνηση των έργων (επιβεβαιώνοντας τους σκοπούς της άρδευσης, της παραγωγής ενέργειας, της προστασίας των οικοσυστημάτων κλπ.), είτε για την καθαίρεσή των έργων, στο βαθμό που (όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι τους) οι προαναφερθέντες στόχοι  έχουν ξεπεραστεί.

Την πραγματοποίηση αυτής ακριβώς της επιβεβλημένης συζήτησης  και απόφασης ζητούν  η Ε.Δ.Υ.ΘΕ, η ΠΕΔ, πολλοί άλλοι φορείς της Θεσσαλίας, καθώς και  βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Τότε μόνο θα αποκατασταθεί η εικόνα μίας κυβέρνησης που θα είναι σοβαρή, έντιμη και ειλικρινής προς τους Θεσσαλούς πολίτες (και όχι μόνο).

Εάν το πράξουν θα έχουν την αμέριστη στήριξη όλων των καλοπροαίρετων πολιτών.

Η εκκρεμότητα των έργων Αχελώου δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr