Άρθρο στο ΒΗΜΑ για Αχελώο και υδατικό πρόβλημα Θεσσαλίας, του Γ. Σούλιου ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ

Ένα πολύ σημαντικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ (6/8/2017) απ' τον ομότιμο καθηγητή Γιώργο Σούλιο, σχετικά με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας (δες το σχετικό link εδώ) {1} . Στο άρθρο θα βρούνε οι αναγνώστες ενδιαφέροντα στοιχεία από την ιστορία των έργων του άνω Αχελώου. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά για τη στάση που κράτησε απέναντι στο έργο η ΕΟΚ (σήμερα Ευρωπαϊκή 'Ένωση) και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το όλο θέμα. Η εξιστόρηση από τον καθηγητή Γ. Σούλιο δίνει μια εντελώς άλλη εικόνα από εκείνη που επί χρόνια τώρα καλλιεργείται από ορισμένους σχετικά με τον ρόλο της Ε.Ε. στην εκτροπή Αχελώου.

 Αλλά και σχετικά με την προδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) το άρθρο αποτυπώνει την πραγματικότητα που επίσης δεν είναι ευρέως γνωστή, ότι δηλαδή το ΔΕΕ αποδέχθηκε την μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο προς την λεκάνη Πηνειού, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που επιβάλλονται γενικά από την περιβαλλοντική νομοθεσία και ειδικότερα για τις περιοχές NATURA, όπου βρίσκεται το φράγμα Συκιάς.

Οπωσδήποτε αποκαρδιωτικές είναι οι επισημάνσεις του κυρίου Σούλιου για την οικολογική κατάσταση στο Θεσσαλικό διαμέρισμα, το οποίο όπως ισχυρίζεται βρίσκεται "κοντά στην προεισαγωγική φάση ερημοποίησης". Επίσης αποδεικνύει με επιστημονική τεκμηρίωση ότι οι όροι "συνεργασίας των λεκανών Αχελώου και Πηνειού, μέσω του γνωστού σχήματος εκτροπής (φράγμα Συκιάς- σήραγγα Πευκοφύτου), είναι περιβαλλοντικά αποδεκτή. Η μεταφορά 650 εκ. κ.μ. ετησίως όπως ισχυρίζεται είχε γίνει αποδεκτή και από τον εμπειρογνώμονα καθηγητή Heurteaux αλλά και την Ευρωπαϊκή επιτροπή που είχε αναθέσει την πραγματογνωμοσύνη.

Κλείνοντας, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως η αμιγώς επιστημονικές και τεκμηριωμένες προσεγγίσεις είναι πάντοτε ωφέλιμες και αποτελούν τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικολογικών προβλημάτων στην περιοχή μας και όχι μόνο.

{1} Άρθρο Γ. Σούλιου στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ (6/8/2017) :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2017_08_06_to_vima...

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr