Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2016

Το ΔΑΣΟΣ και οι ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ είναι δύο έννοιες αλληλένδετες λόγω της θεμελιώδους συμβολής των δασών στον «κύκλο νερού».  Η περιοχή μας άλλωστε, με σημαντικά δάση στις ορεινές περιοχές της, συνδέεται αναπόσπαστα με την ανάγκη προστασίας, διατήρηση και οικολογική διαχείριση των δασών, που και αυτά τα οικοσυστήματα, μέσα στην κρίση, δέχονται ισχυρές πιέσεις. Σημαντικοί επιστήμονες έχουν ενασχοληθεί με τα δάση καταθέτοντας αξιόλογες θέσεις και προτάσεις για το μεγάλο αυτό θέμα.

Ο ιστότοπος ypethe.gr, με την ευκαιρία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ στις 21 Μαρτίου κάθε έτους, παρουσιάζει ορισμένες από αυτές τις επιστημονικές απόψεις καθώς και την σχετική επικαιρότητα, προκειμένου να ενημερωθούν οι επισκέπτες μας :

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ : 

- Planet Under Pressure :

https://vimeo.com/117910068

- International Day of Forests 2016 (FAO)

https://www.youtube.com/watch?v=BMZQLVwf1Cs

 

«Κατευθύνσεις για την προσαρμογή της διαχείρισης των Ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή»

  • Έκδοση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), στα πλαίσια  των Έργων LIFE+ (Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση) και AdaptFor (Προσαρμογή της διαχείρισης Δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα).

Το κύριο ερώτημα με το οποίο ασχολείται το Έργο LIFE+ AdaptFor είναι το πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη διαχείριση των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σκοπός του Έργου είναι η επίδειξη της προσαρμογής της δασικής διαχείρισης στην αλλαγή του κλίματος σε τέσσερα επιλεγμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας (Δάσος Ρητίνης-Βρίας στα Πιέρια Όρη, Δάσος Ασπροποτάμου-Καλαμπάκας, Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας και Δάσος Ανατολικού Ταΰγετου). Στα δάση αυτά έχουν παρατηρηθεί ήδη αλλαγές στη βλάστηση οι οποίες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Οι περιοχές μελέτης αποτελούν δημόσια δάση, διαχειριζόμενα από το Ελληνικό Κράτος (αρμόδιες δασικές υπηρεσίες) και εμφανίζουν αλληλεπικαλύψεις με περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Στο πλαίσιο του Έργου, πραγματοποιήθηκε αρχικά αξιολόγηση της τρωτότητας των τεσσάρων επιλεγμένων δασικών οικοσυστημάτων, από άποψη υγείας του δάσους και αλλαγών στη βλάστηση, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Τα φαινόμενα (νέκρωση δασικής πεύκης και κεφαλληνιακής ελάτης λόγω επιδημιών παθογόνων οργανισμών και εισβολή κωνοφόρων σε δάση πλατύφυλλων) και η εξέλιξή τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες συνδέθηκαν με μεταβολές των κλιματικών παραμέτρων που καταγράφηκαν στις εν λόγω περιοχές μελέτης (παραγωγή χρονοσειρών θερμοκρασίας και βροχόπτωσης).

Περισσότερα στα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2015_apospasma_kateythynseis_gia_dasi_odigos_0.pdf

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2015_kateythynseis_gia_dasi_odigos_0.pdf

 

 «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα Δασικά οικοσυστήματα. Προτεινόμενα διαχειριστικά μέτρα για την ενίσχυσης της προσαρμογής τους»

  • Εισήγηση Δρ Καλλιόπης Ραδόγλου, Καθηγήτριας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Η Νότια Ευρώπη και η λεκάνη της Μεσογείου θα δεχθούν τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών και της μείωσης των βροχοπτώσεων καθώς και της εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Στην παρούσα εργασία αναλύεται η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στα δασικά οικοσυστήματα καθώς και η ορθή διαμόρφωση των διαχειριστικών στόχων και των προτεινόμενων διαχειριστικών μέτρων για την ενίσχυση της προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων. Οι αλλαγές των κλιματικών παραγόντων επηρεάζουν τη φαινολογία και αναμένονται αλλαγές στην εποχή ανθοφορίας, έκπτυξης των φύλλων και ωρίμανση των σπόρων των δασικών δένδρων. Οι φυσιολογικές λειτουργίες των δένδρων θα επηρεαστούν και θα εμφανιστούν αλλαγές στο ρυθμό φωτοσύνθεσης και διαπνοής. Μέσω των φυσιολογικών διεργασιών μπορεί να επηρεαστεί η αύξηση και η παραγωγικότητα των δασικών οικοσυστημάτων. Τα δασικά είδη θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τους μηχανισμούς προσαρμογής που διαθέτουν στις φυσιολογικές λειτουργίες τους.

Περισσότερα στα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/klimatiki_allagi_kai_dasi_radoglou.pdf

 «Ελληνικά δάση και Κλιματική αλλαγή, εξελίξεις και προσαρμογή»

https://www.youtube.com/watch?v=uQBMJNeX83Q

 

Άρθρο του κ. Χρήστου Αλεξ. Κουτσονάσιου, Διευθυντή Δασών Ν. Τρικάλων

(Αναδημοσίευση από : http://www.tameteora.gr)

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας.

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας, έχει περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα και έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό όσον αφορά την προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Πλέον σήμερα με την αστικοποίηση του περισσότερου πληθυσμού, η έννοια της δασοπονίας αρχίζει να γίνεται απόμακρη για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Τις προηγούμενες δεκαετίες που στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας υπήρχαν αρκετά ζωντανά χωριά, και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζούσε από το δάσος και το έργο της δασικής υπηρεσίας, οι κοινωνίες γνώριζαν τα οφέλη και τις δυνατότητες της Δασοπονίας.

Σήμερα αυτή η πραγματική γνώση για τις δυνατότητες της Δασοπονίας λείπει και η άποψη των περισσότερων συνανθρώπων μας για το δάσος έχει να κάνει πρώτα με την αισθητική πλευρά του δάσους, δηλαδή μόνο με την φυσική ύπαρξη του δάσους και κατά δεύτερον με την «οικολογική» πλευρά κυρίως λόγω πληθώρας ανεξέλεγκτης «οικολογικής» πληροφορίας σήμερα σε έντυπα, διαδίκτυο κλπ.

Περισσότερα στα παρακάτω link :

http://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_03_21_arthro_hr_koytsonasioy_dnti_dason_trikalon.pdf

http://www.tameteora.gr/?p=74849

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ∆ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα ∆ασοπονίας με σκοπό να φέρει πιο κοντά τον άνθρωπο στο δάσος. Η δασική παραγωγή είναι βασικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και η δασοπονία το ουσιαστικότερο «εργαλείο διαχείρισης» των δασών που συνδέει την ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου με την προστασία των φυσικών πόρων και ιδίως των δασικών οικοσυστημάτων, δίνοντας ταυτόχρονα μία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης στην εθνική οικονομία.

Περισσότερα στα παρακάτω link :

http://www.geotee.gr/lnkFiles/20160318073749_5.pdf

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ∆ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ :

http://www.geotee.gr/lnkFiles/20160318073246_5.pdf

 

 

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.geotee.gr
http://www.tameteora.gr