ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ 2016

«Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΙΨΑΕΙ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ» Αυτός ήταν ο εμβληματικός τίτλος από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση» στις 24/4/2016. Και συνεχίζει : "Αν οι πόλεμοι του 20ου αιώνα γίνονταν κατά κύριο λόγο για το πετρέλαιο, οι επόμενες συρράξεις θα ξεσπάσουν κατά πάσα πιθανότητα για το νερό, τον "μπλε χρυσό" που στερεύει επικίνδυνα, πυροδοτεί ήδη ένοπλες συγκρούσεις και θα καθορίσει, όπως όλα δείχνουν, τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Την ώρα που οι διεθνείς αναλυτές και οι κυβερνήσεις ασχολούνται με τις τρέχουσες απειλές, από την ισλαμική τρομοκρατία μέχρι τις αποκαλύψεις των Panama Papers για τους "φορολογικούς παραδείσους" των πλούσιων και ισχυρών, τεράστιες εκτάσεις ανά την υφήλιο μετατρέπονται σε ερήμους. Από την πλούσια Καλιφόρνια μέχρι την Υεμένη, την φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου που σπαράσσεται από τον εμφύλιο, ο πλανήτης "διψάει". Και εκπέμπει σήμα κινδύνου.»

Η περιοχή της Θεσσαλίας, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία επικινδυνότητας την κατατάσσει ο καθένας μας, βρίσκεται σίγουρα σε μία πορεία επιδείνωσης των φαινομένων ξηρασίας, τα οποία άλλωστε εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

Πολλές φορές ο ιστότοπός μας έχει ασχοληθεί με τα θέματα της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Σήμερα με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας που ο ΟΗΕ αφιερώνει στα μέγιστα αυτά προβλήματα του πλανήτη μας, επιλέξαμε να παραθέσουμε μία σειρά από δημοσιεύματα, με ορισμένες από τις απόψεις αυτές που διατυπώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς και σημαντικούς επιστήμονες, ως ελάχιστη συμβολή μας στον προβληματισμό που αναπτύσσεται παγκοσμίως και προκειμένου να ενημερωθούν όσο γίνεται καλλίτερα οι επισκέπτες μας.

- Σχετικές αναρτήσεις διεθνών οργανισμών -

  • United Nations – Οργανισμός Ηνωμένων ΕθνώνΠαγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης :

​        http://www.un.org/en/events/desertificationday/

 

  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος : 

       http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/main-drought-events-in-eu...

       http://www.eea.europa.eu/el/

- Σχετικά Βίντεο - 

  • Βίντεο 1 : Meet the Victims of Colombia’ s Worst Drought in Decades - Γνωρίστε τα θύματα της χειρότερης ξηρασίας της Κολομβίας στις δεκαετίες στο παρακάτω link :

           http://video.nationalgeographic.com/video/news/151120-colombia-wayuu-dro...

 

  • Βίντεο 2 : Concerns for millions over drought in Ethiopia -Ανησυχίες για εκατομμύρια από την ξηρασία στην Αιθιοπία, στο παρακάτω link : 

​           https://www.youtube.com/watch?v=s8g2EfpkqfA

 

  • Βίντεο 3 : When the rains fail, the land – and its people – vanish in the wind - Όταν οι βροχές αποτύχουν, η γη - και οι άνθρωποι της - εξαφανίζονται στον αέρα, στο παρακάτω link :  

          http://video.nationalgeographic.com/video/101-videos/droughts?source=searchvideo

 

 

2006 – 2015

 10 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ  

Ελένη Καπετανάκη – Μπριασούλη, Χωροτάκτης,

Καθηγήτρια Τμήματος Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

« Η ερημοποίηση, μια αργή και συχνά ΄αόρατη΄ διαδικασία που καταλήγει σε ακραία υποβάθμιση της γης, αναδείχθηκε σε περιβαλλοντικό ζήτημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, πέρα από τα όρια της Αφρικής μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν έγιναν αντιληπτές οι δραματικές της συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, τη διατήρηση της ακεραιότητας των εδαφικών και υδατικών πόρων και την κλιματική αλλαγή.. Η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη σημασία και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου με την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για την Ερημοποίηση και την Ξηρασία το 1994.»

Περισσότερα στο παρακάτω link : 

https://geography.aegean.gr/files/CVs/briassouli_10_essays.pdf

 

- THE HUFFIGTON POST ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ 24 MEDIA

- «ΝASA: Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών στην ανατολική Μεσόγειο Η περίοδος ξηρασίας που άρχισε το 1998 στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του Λεβάντε (Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία) είναι πιθανότατα η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη της NASA.

Οι επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας κατέγραψαν την ιστορία των ξηρασιών στη Μεσόγειο μελετώντας τους δακτυλίους των δέντρων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας κατανόησης του κλίματος της περιοχής και τι προκαλεί τη μετακίνηση νερού από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι λεπτοί δακτύλιοι υποδεικνύουν χρόνια ξηρασίας, ενώ οι πιο παχείς υποδεικνύουν χρόνια κατά τα οποία το νερό ήταν άφθονο.»

Περισσότερα στο παρακάτω link : 

http://www.huffingtonpost.gr/2016/03/03/nasa-kshrasia-mesogeios_n_937130...

- «Κλιματική αλλαγή και Ελλάδα : Πώς επηρεάζεται η χώρα μας, τι περιμένουμε στο μέλλον Το θέμα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να θεωρείται ως ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα παγκοσμίως, ερχόμενο εκ νέου στην επικαιρότητα με την COP21. Ωστόσο, στην Ελλάδα, όσο και να είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι επηρεάζεται όλος ο πλανήτης και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει μια τάση το συγκεκριμένο ζήτημα να παραβλέπεται, ως κάτι από αυτά με τα οποία «ασχολούνται στο εξωτερικό», όπου έχουν τον χρόνο, τα χρήματα και γενικότερα την άνεση να το κάνουν.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μετεωρολόγος ή να έχει ασχοληθεί με τις φυσικές επιστήμες γενικότερα, για να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εσφαλμένη αντίληψη, η οποία υποβαθμίζει τη σημασία του ζητήματος. Δεν χρειάζεται κανείς να παρακολουθεί περιβαλλοντικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και ιστοσελίδες για δει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: Μέσα στα τελευταία χρόνια, όλοι κατά καιρούς έχουμε πει ότι «ο καιρός τρελάθηκε», με αφορμή φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν στην «καρδιά» της χειμερινής περιόδου η ηλιοφάνεια ήταν έντονη (ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα), συνοδευόμενη από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ολοφάνερο εδώ και καιρό: Ο καιρός αλλάζει, «παραβιάζοντας» όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα όσον αφορά στις διαφορετικές εποχές του χρόνου.»

Περισσότερα στο παρακάτω link : 

http://www.huffingtonpost.gr/2016/01/17/klimatikh-allagh-ellada_n_900259...

 

- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η ξηρασία παρούσα σε Ελλάδα, Μεσόγειο - Πρόσφατες ξηρασίες που έπληξαν τρεις διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών είχαν προκαλέσει ανησυχία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση αυτών των γεγονότων με την κλιματική αλλαγή. Από το 1980 έως το 2009 στη δυτική Μεσόγειο, από το 1984 έως το 2002 στην Ελλάδα και από το 1998 έως το 2012 στην περιοχή της Λεβαντίνης, η ξηρασία άφησε τα ίχνη της σε οικοσυστήματα και ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη θέρμανση του πλανήτη, η Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή της Γης που αναμένεται να πληγεί από την κλιματική αλλαγή, οδηγώντας σε πιο συχνά και έντονα γεγονότα ξηρασίας. Η περιοχή όμως της Μεσογείου βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Αυτές οι πρόσφατες και έντονες ξηρασίες αποτελούν πράγματι τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων της θέρμανσης του πλανήτη. 

Τα ελληνικά «αποθέματα» - Στην Ελλάδα αντίθετα δεν επικρατούν οι ίδιες οριακές συνθήκες λειψυδρίας, συνεχίζει ο ίδιος. «Από τα 60 περίπου δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που είναι το κατά μέσο όρο ετήσιο δυναμικό της Ελλάδας, καταναλώνουμε μόνο το 10%», εξηγεί. Στην Ελλάδα το 85% των διαθέσιμων υδατικών πόρων είναι επιφανειακοί, δηλαδή νερά που προκύπτουν από την απορροή της βροχής, και μόνο το 15% προέρχεται από υπόγεια νερά, δηλαδή νερά που αποταμιεύονται σε έναν υπόγειο υδροφορέα.

«Στη χώρα μας όμως αντί να αναπτύξουμε την εκμετάλλευση των πολλών επιφανειακών μας νερών με έργα, όπως φράγματα και αφαλατώσεις, εκμεταλλευόμαστε ληστρικά τους περιορισμένους υπόγειους πόρους μας», προειδοποιεί ο δρ Καραβίτης. Η ανάπτυξη των επιφανειακών υδάτων στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι στον κίνδυνο της ξηρασίας.»

Περισσότερα στο παρακάτω link : http://www.kathimerini.gr/852936/article/epikairothta/perivallon/h-3hras...

 

- Ελληνική Γεωργία - (www.ellinikigeorgia.gr)

«Αιθιοπία : Λιμός λόγω ξηρασίας και καταστροφής των καλλιεργειών. Η Αιθιοπία μαστίζεται από τη σοβαρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 χρόνων και χρειάζεται «άμεση υποστήριξη» για τη διάσωση εκατομμυρίων πληγέντων, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Οι Αιθίοπες είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 ετών. Η επιτακτική ανάγκη και το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο μεγάλα που μόνη της μια κυβέρνηση δεν μπορεί να το διευθετήσει. Η παροχή άμεσης βοήθειας μπορεί να σώσει ζωές και να στηρίξει την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων«, δήλωσε ο Μπαν Κι μουν στους δημοσιογράφους στην Αντίς Αμπέμπα.

Τουλάχιστον 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, αριθμός που ενδέχεται να διπλασιαστεί «μέσα σε μερικούς μήνες» σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, βυθίζοντας το ένα πέμπτο του πληθυσμό στο λιμό.

Η ξηρασία που οφείλεται στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ήταν αιτία να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των πληγέντων από λιμό στην ανατολική Αφρική, κυρίως στην Αιθιοπία.»

Περισσότερα στο παρακάτω link :  http://www.ellinikigeorgia.gr/aithiopia-limos-logo-xirasias-katastrofis-...

 

- ΕΘΝΟΣ 

«Το 2016 θα φέρει πείνα και ξηρασία - Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της έλλειψης τροφίμων και νερού στις αρχές του 2016, καθώς η ξηρασία και οι πλημμύρες καταστρέφουν σοδειές και θέτουν σε δοκιμασία τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο που ήδη προειδοποιούν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Τα ακραία φαινόμενα που προκάλεσε φέτος το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν ως τα χειρότερα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σημειώθηκαν την ώρα που οι ένοπλες συρράξεις και οι διωγμοί ανάγκασαν 60 εκατομμύρια ανθρώπους –αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο– να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οργανώσεις αρωγής όπως η Όξφαμ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών και η Care International επισημαίνουν ότι το διπλό αυτό χτύπημα, ο συνδυασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολέμων, αυξάνουν τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και τη χρηματοδότηση και προσθέτουν ότι είναι κρίσιμο η βοήθεια να φθάσει σε ευάλωτες κοινότητες προκειμένου η κατάσταση να μη χειροτερέψει.»

Περισσότερα στο παρακάτω link : http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/to_2016_tha_ferei_peina_kai_ksirasia...

 

- ypethe.gr

Σχετικά κείμενα για την ερημοποίηση και την ξηρασία, στα παρακάτω link :

- ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ

http://www.ypethe.gr/archive/klimatiki-allagi-0

- Λειψυδρία - Ξηρασία

http://www.ypethe.gr/archive/leipsydria-xirasia

Φωτογραφίες: 
ΛΙΜΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
ΞΗΡΑΣΙΑ
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΚΙΤΣΟ
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr
http://www.huffingtonpost.gr
http://www.kathimerini.gr
http://www.ellinikigeorgia.gr
http://www.ethnos.gr