ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Αριστείδης Λαμπρούλης : Ο Δήμαρχος, ο οραματιστής, ο αγωνιστής

Εισαγωγή : Ο Αριστείδης Λαμπρούλης (ΑΛ) διετέλεσε Δήμαρχος Λάρισας από το καλοκαίρι του 1980 έως το τέλος του 1994. Από την θέση αυτή υπηρέτησε με συνέπεια και εντιμότητα την πόλη για πάνω από 14 χρόνια, σε τέσσερις συνεχόμενες Δημοτικές θητείες.

Ο ΑΛ είναι ένας από τους μακροβιότερους και αναμφισβήτητα από τους πιο σημαντικούς Δημάρχους της Λάρισας.

Εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του (Δεκέμβριος 1999).

Ο ιστότοπός μας θεωρεί ξεχωριστή τιμή αλλά και υποχρέωση να παραθέσει ένα αφιέρωμα στον σημαντικό αυτό πολιτικό. Βεβαίως το έργο του  ΑΛ είναι τεράστιο, πολύπλευρο και αναφέρεται σε πολλά πεδία πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας (καθημερινότητα πολίτη, αστικό περιβάλλον, υποδομές κάθε είδους, πολιτισμό, παιδεία, κοινωνική πολιτική κ.ο.κ.). Όμως, όπως είναι φυσικό, λόγω και του αντικειμένου του ιστοτόπου μας, το αφιέρωμα αυτό θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στις πλευρές εκείνες των έργων  και της προσφοράς του ΑΛ που σχετίζονται με τα υδατικά έργα, την διαχείριση των υδάτων, την ύδρευση και αποχέτευση της Λάρισας, την περιβαλλοντική πολιτική της ΔΕΥΑΛ κ.ο.κ.

Άλλωστε ο ΑΛ συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του εκείνη την περίοδο με τα αντίστοιχα έργα της ΔΕΥΑΛ, τα οποία αντικειμενικά «ανύψωσαν» την Λάρισα και την ζωή των πολιτών σε ένα άλλο επίπεδο λειτουργίας και εκσυγχρονισμού.

Ας μας επιτραπεί στο σημείο αυτό και μια «αυθαίρετη» παραδοχή, παρότι γνωρίζουμε ότι αυτή είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί. Και ο ίδιος ο ΑΛ, εάν μπορούσε να προβλέψει ότι κάποια μέρα θα γίνονταν ένα αφιέρωμα στην Δημαρχιακή του θητεία, είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό το κεφάλαιο του έργου του και της προσφοράς του θα επέλεγε να επικεντρωθούμε.

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξη κεφάλαια (που θα βρείτε παρακάτω με στους σχετικούς συνδέσμους – links),  ενώ  το βιογραφικό του ΑΛ (που βασίζεται σε στοιχεία δικά του και άλλα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας παλαιότερα) θα το βρείτε εδώ *  :

- Το κεφάλαιο Ι αναφέρεται ειδικά στις δραστηριότητες του ΑΛ σχετικά με την διαχείριση των υδάτων και την περιβαλλοντική του πολιτική :

«Ήδη, από το πρώτο διάστημα της θητείας του, ο ΑΛ είχε συνειδητοποιήσει ότι ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του αντικειμενικά θα αφιερώνονταν στα υδατικά θέματα. Οι επιστημονικές του γνώσεις (στην Γεωπονία), οι προσωπικές του ευαισθησίες αλλά και η πολιτική του διορατικότητα τον οδήγησε να θεωρεί ότι η σωστή διαχείριση των υδάτων αποτελούσε ένα βασικό πολιτικό στόχο, τον μόνο που θα μπορούσε να προστατέψει και να αναβαθμίσει τις σχετικές Δημοτικές δραστηριότητες (π.χ. ύδρευση) και το περιβάλλον της πόλης και της περιοχής μας…..»

Περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/archive/afieroma-aristeidis-lamproylis-kefalaio-i-i-diaheirisi-ton-ydaton

- Το κεφάλαιο ΙΙ αναφέρεται στην μετάβαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Λάρισας στην νέα εποχή, με την υπαγωγή της στο Ν. 1069/1980 και τα έργα αποχέτευσης :

« [ Για να εκτιμηθεί η αξία της κομβικής σημασίας απόφασης του Δήμου Λάρισας και του ΑΛ προσωπικά για την ένταξη της ΔΕΥΑΛ στον Ν. 1069/80, θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή (δες εδώ {1} τον σύνδεσμο  με το Παράρτημα 1 : Η ιστορία των οργανισμών ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού Λάρισας), στην εποχή που η Λάρισα υδρεύονταν από τον Πηνειό, με πρωτόγονα μέσα, πριν ακόμη γεννηθεί η πρώτη εταιρία υδρεύσεως, οι συνεχείς μετεξελίξεις της οποίας μας οδήγησαν στην ΔΕΥΑΛ της εποχής του ΑΛ. Παραθέτουμε επίσης το ιστορικό αυτό για δύο πρόσθετους λόγους…»

Περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/archive/afieroma-aristeidis-lamproylis-kefalaio-ii-apo-tin-idrysi-toy-protoy-organismoy-ydreysis-tis

- Το κεφάλαιο ΙΙΙ αναφέρεται στην ύδρευση της πόλης και την «απεξάρτηση» της από τον Πηνειό :

«Όπως προαναφέραμε, οι αγώνες για σύγχρονες εγκαταστάσεις ύδρευσης, με υδροδότηση από τον Πηνειό και με παροχέτευση υγιεινού νερού στους Λαρισαίους, άρχισαν την δεκαετία του 1920 και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο τέλος της ίδιας δεκαετίας (δες κεφάλαιο ΙΙ και παράρτημα 1). 

Τα έργα αυτά άντεξαν στον χρόνο και η πόλη είχε διασφαλίσει επί δεκαετίες την λύση σε ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό, για κάθε Δημοτική Αρχή. Όμως η μεγάλη ανάπτυξη της Λάρισας, ιδιαίτερα μετά τον παγκόσμιο πόλεμο, την Γερμανοϊταλική κατοχή και τον εμφύλιο, και ειδικά τις δεκαετίες 1970 – 1980, έδειξαν ότι το σύστημα υδροδότησης από τον Πηνειό είχε πλέον κλείσει τον κύκλο της ζωής του.»

Περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/archive/afieroma-aristeidis-lamproylis-kefalaio-iii-i-apexartisi-toy-systimatos-ydreysis-tis-larisas

- Το κεφάλαιο IV αναφέρεται στην συμβολή του ΑΛ για την ένωση των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) :

«Μετά την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του από 1/1/1982 ο ΑΛ, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του για συλλογικούς αγώνες της Αυτοδιοίκησης στους τομείς ύδρευσης – αποχέτευσης – περιβαλλοντικής πολιτικής. Ας μην ξεχνούμε ότι ένα χρόνο πριν την εκλογή του είχε δεσμευτεί προς τους πολίτες της Λάρισας ότι θα αγωνιστεί για την ανατροπή των δυσμενών συνθηκών υλοποίησης των κοινωφελών έργων του τομέα των ΔΕΥΑ και για την μείωση των επιβαρύνσεων στους δημότες που επέφερε ο Ν. 1069/80.»

Περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/archive/afieroma-aristeidis-lamproylis-kefalaio-iv-i-symvoli-toy-aristeidi-lamproyli-stin-dimioyrgia

- Το κεφάλαιο V αναφέρεται στους αγώνες των Θεσσαλών για το νερό και για την κατασκευή των έργων Αχελώου (που συνδέονται με την επίλυση ποικίλλων προβλημάτων στην Θεσσαλία) και στην συμβολή του ΑΛ  :

«Όταν ο ΑΛ ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου το 1980, είχε πλήρως συνειδη-τοποιήσει ότι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ίσως το πιο σημαντικό για τον τόπο γενικότερα και ειδικά για την ανάπτυξη, την γεωργία, την ενέργεια, την περιβαλλοντική προστασία. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ, ενέταξε τις προσπάθειές του για την απρόσκοπτη τροφοδότηση της πόλης του με άφθονο και υγιεινό νερό, την κατασκευή των έργων αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού για την προστασία του αποδέκτη ποταμού Πηνειού….»

Περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/archive/afieroma-aristeidis-lamproylis-kefalaio-v-oi-agones-ton-thessalon-gia-nero-i-symvoli-toy

- Τέλος στο κεφάλαιο (VΙ) του αφιερώματος στον ΑΛ, θα βρείτε μαρτυρίες προσωπικοτήτων που γνώρισαν από κοντά τον ΑΛ και συνεργάστηκαν μαζί του για πολλά από τα θέματα που προαναφέραμε :

«Για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την προσωπικότητα του Δημάρχου ΑΛ, επιλέξαμε επίσης να απευθυνθούμε σε πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που είχαν συνεργαστεί η/και συμπορεύτηκαν με τον ΑΛ σε διάφορους τομείς της δραστηριότητας του.Αυτοί οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μας έστειλαν τα κείμενα που θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους  : ….»

Περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://www.ypethe.gr/archive/afieroma-aristeidis-lamproylis-kefalaio-vi-anafores-kai-martyries-prosopikotiton-poy

Επίλογος

Είναι προφανές ότι, παρότι περιοριστήκαμε μόνο στα υδατικά και περιβαλλοντικά θέματα, ο χώρος του αφιερώματος μας δεν είναι αρκετός για να προσφέρουμε σε λεπτομέρειες  την εξιστόρηση του πολύπλευρου έργου του Δημάρχου ΑΛ.

Πάντως, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του και έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την συνολική προσφορά του ΑΛ από την θέση του δημάρχου Λάρισας επί 14,5 συναπτά έτη, μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι ήταν καλή τύχη για την Λάρισα, αυτή την μακρά περίοδο από το 1980 έως τα μέσα της δεκαετίας 1990, να υπηρετήσει την πόλη ο ΑΛ. Αποδείχθηκε ότι σε εκείνη την συγκυρία ο δήμαρχος ΑΛ ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής για την ανάπτυξη βασικών υποδομών στην πόλη, σε ευνοϊκές οπωσδήποτε συνθήκες χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς πόρους (κυρίως).

Με σοβαρότητα και εντιμότητα στην οικονομική διαχείριση, με πολιτική υπευθυνότητα, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη, με υποδειγματικές προσωπικές συμπεριφορές προς κάθε κατεύθυνση (πολίτες και πολιτικούς), με θάρρος και τόλμη στις δύσκολες πολιτικές επιλογές, ο ΑΛ επέτυχε να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμα που επανειλημμένα του εμπιστεύτηκε ο λαός της Λάρισας.

Ταυτόχρονα, ο ΑΛ είχε την σταθερή στήριξη του ΚΚΕ Λάρισας, που εκείνη την περίοδο διέθετε αξιόλογα στελέχη και σημαντική επιρροή στους πολίτες. Επίσης ο ΑΛ είχε διαμορφώσει ένα όραμα για την πόλη, επιτυγχάνοντας με αυτό να εμπνεύσει πολλά νεότερα στελέχη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, που και εκείνα με την σειρά τους στήριξαν τις προσπάθειές του και προσέδωσαν φρεσκάδα στο έργο του.

Ελπίζουμε τέλος, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά και τις άλλες πλευρές του έργου του ΑΛ, να βρούνε μια ευκαιρία να καταγράψουν όσα γνωρίζουν, έτσι ώστε οι νεότερες γενιές να έχουν για πάντα στη διάθεσή τους μια ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο και την προσφορά αυτού του σημαντικού πολιτικού άνδρα.

Λάρισα Νοέμβριος 2019

Κώστας Γκούμας

Τάσος Μπαρμπούτης

 

* Βιογραφικό Αριστείδη Λαμπρούλη :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2019_11_10_viografiko_toy_aristeidi_lamproyli.pdf

Φωτογραφίες: 
Πηγή: 
https://www.ypethe.gr