Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας

Ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα στη Λάρισα ανάμεσα στις 15 και 16 Μαρτίου 2019. Πρόκειται για  το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας με θεματολογία τις Υποδομές, την Επιχειρηματικότητα, την Υγεία και την Αγροδιατροφή.

Είναι προφανές ότι η θεματολογία του Συνεδρίου αλλά και το κύρος των διοργανωτών, που είναι η φιλόξενη εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», προσέφεραν εγγυήσεις ως προς την πληρότητα στην κάλυψη των θεμάτων καθώς και ως προς την εγκυρότητα των απόψεων.

Ως γνωστόν ο ιστότοπός μας έχει επανειλημμένα αναδείξει  θέματα που σχετίζονται με τις υποδομές (κυρίως στην ενέργεια και στα υδατικά θέματα) αλλά και την οικολογική ισορροπία στην περιοχή μας.

Δεδομένου ότι το μέγιστο  - κατά κοινή ομολογία – πρόβλημα που χαρακτηρίζει την παραγωγική διαδικασία και το περιβάλλον στη Θεσσαλία είναι το νερό, θα περιμέναμε αρκετοί από εκείνους που παρουσίασαν τις θέσεις τους στο Συνέδριο (και κυρίως τους εκπροσώπους των πολιτικών φορέων, της αυτοδιοίκησης αλλά και των κοινωνικών και επαγγελματικών οργανώσεων να αναδείξουν το υδατικό πρόβλημα και να τοποθετηθούν ως προς τις λύσεις που προτείνουν. Δυστυχώς λίγοι μόνο το έπραξαν, κάποιοι προσέφυγαν στις γνωστές γενικόλογες θέσεις και (αρκετοί ατυχώς) το παραγνώρισαν εντελώς.

Θα το ξαναπούμε : Βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη στη Θεσσαλία αποτελεί η επίλυση του υδατικού προβλήματος, η ταχύτατη ολοκλήρωση των ημιτελών υποδομών (π.χ. υδατικά έργα Άνω Αχελώου), ο σχεδιασμός συναξιοποίησης των υδάτων για ενεργειακή, οικολογική (δες έλλειμα υπόγειων υδάτων και Πηνειό) και αρδευτική χρήση και τέλος η δημιουργία ενός φορέα συντονισμού των θεμάτων που συνδέονται με την χρήση του νερού.

Κλείνοντας το σχόλιο μας για το Συνέδριο συνιστούμε να «επισκεφτείτε» το άρθρο που απηχεί τις απόψεις μας και το οποίο παρουσίασε στο σχετικό ένθετο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο Κώστας Γκούμας με τίτλο «Οι υποδομές αξιοποίησης των υδάτων αποτελούν κορυφαία προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Θεσσαλίας» (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο).

Επίσης παραθέτουμε επιλεγμένα αποσπάσματα (δες εδώ {2} τον σχετικό σύνδεσμο) από αναφορές για το υδατικό πρόβλημα που έκαναν σε κείμενα τους (και καταγράφονται στο ένθετο της εφημερίδας) εκπρόσωποι Κομμάτων και Αυτοδιοίκησης  που κατά την άποψη μας αξίζουν να προσεχθούν, όπως του Σταύρου Θεοδωράκη (Βουλευτή επικεφαλής Ποταμιού), Μαξ. Χαρακόπουλου (Βουλευτή ΝΔ Λάρισας), Γ. Κωτσού (Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας) και Φώτη Αλεξάκου (Δημάρχου Καρδίτσας).

 

{1} Ένθετο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο - Άρθρο Κώστα Γκούμα :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2019_03_16_entheto_synedrioy_eleytherias_arthro_k_gkoyma.pdf

{2} Ένθετο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ -  1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο : Αποσπάσματα κειμένων :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2019_03_15_entheto_eleytherias_anaptyxiako_synedrio_apospasmata_keimenon.pdf

 

Πηγή: 
https://www.ypethe.gr