Μελέτες – Εκθέσεις – Εργασίες
Σκοπιμότητα - Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά στην επίλυση των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων ύδρευσης, αλλά και άρδευσης στην περιοχή των Φαρσάλων και αποτελείται από τα εξής υποέργα:
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων που αναφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και των Ορφανών Νομού Καρδίτσας, συνολικής εκτάσεως 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Ενιπέα Φαρσάλων.
Το νερό, η γη, η ενέργεια και η τροφή αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ανθρώπινη ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εντούτοις, τα υπόψη στοιχεία αποτελούν περιορισμένους πόρους και η ζήτηση τους αναμένεται να είναι ανοδική, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.
Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο, το οποίο σχετίζεται με την προστασία του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.
Πρόκειται για έργο ταμίευσης (φράγμα) νερού, η θέση του οποίου προσδιορίστηκε (μεταξύ και άλλων πιθανών κατάλληλων θέσεων) αρχικά με την αναγνωριστική μελέτη του ΑΠΘ (Γ.
Το Φράγμα στη θέση «Μπελμά» στον Κίσσαβο (Δήμου Αγιάς) αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από την δεκαετία του 1990.
Πρόκειται για έργο ταμίευσης (φράγμα) νερού (μαζί με άλλα συμπληρωματικά αναγκαία έργα), η θέση του οποίου προσδιορίστηκε (μεταξύ και άλλων πιθανών κατάλληλων θέσεων) αρχικά με την αναγνωριστική μελέτη του ΑΠΘ (Γ.
Τα τελευταία χρόνια ασχοληθήκαμε πολλές φορές με τα διαχρονικά και επείγοντα προβλήματα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου των φορέων διαχείρισης νερού.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του προβλεπόμενου στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Λεκανών Απορροής Ποταμών Θεσσαλίας (ΣΔΥΛΑΠΘ) στόχου της εξοικονόμησης αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία, είναι και ο
ΤΟ «ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Η πρώτη δράση του Προγράμματος εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου μια σειρά από παράγοντες προκαλούν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.
«Μια συνεχώς διακοπτόμενη μεταφορά-εκτροπή νερού ως ένα σύγχρονο ελληνικό δράμα : Αξιολογώντας την μεταφορά-εκτροπή νερού από την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου στην λεκάνη Πηνειού μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων»
Abstract
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
2018
agronews.gr : Για το 2023 πάει η εφαρμογή του τέλους άρδευσης
Η αξιοποίηση των νερών του Ενιπέα μέσω ενός φράγματος στην ορεινή περιοχή της διαδρομής του, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αξιοποίησης των επιφανειακών απορροών των ορεινών όγκων που περιβάλλουν τον Θεσσαλικό Κάμπο.