Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων για τα υδατικά θέματα της Θεσσαλίας

Συζήτηση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων στις 14/11/2017 για τα υδατικά θέματα Θεσσαλίας : 

Η συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Αποστόλη Καλογιάννη. Ο κ. Δήμαρχος από την αρχή της ομιλίας του (δες παρακάτω το σχετικό βίντεο στο youtube) επικέντρωσε την συζήτηση στην σοβαρή εκκρεμότητα που υπάρχει με το εγκαταλελειμμένα έργα του Άνω Αχελώου (φράγμα Συκιάς και σήραγγα Πευκοφύτου). Σημειωτέον ο ίδιος στις 12 Νοεμβρίου, συνοδεύοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, (δες εδώ σχετικό ρεπορτάζ) {1} επισκέφθηκε τα έργα αυτά και σχημάτισε προσωπική άποψη.

Ο κ. Δήμαρχος απαίτησε «να υπάρξει λύση» σημειώνοντας ότι τα ναι/όχι στον Αχελώο δεν οδήγησαν πουθενά, ότι αποτελεί λάθος το μπλοκάρισμα των έργων και ότι έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Η Θεσσαλία, όπως είπε, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, βρίσκεται σε πορεία ερημοποίησης κάποιων τμημάτων της και πρέπει επιτέλους να τεθεί «στοπ» στο πλαστό δίλημμα σχετικά με την εκτροπή.

Ειδικότερα χαρακτήρισε ως μέγα το ερώτημα για την τύχη των ημιτελών έργων τα οποία υπενθύμισε ότι κατασκευάσθηκαν από εθνικούς πόρους και δεν πρέπει να «πεταχθούν», ούτε άλλωστε το φυσικό περιβάλλον πρόκειται να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση εάν επιλεγεί άλλη λύση πλην εκείνης της ολοκλήρωσής τους.

Επεσήμανε επίσης το πρόβλημα της μη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλική λεκάνη, την συμβολή των αρδεύσεων στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς και τις διακρίσεις που δημιουργούνται  σε «παιδιά και απόπαιδα» ανάμεσα στους καλλιεργητές στη Θεσσαλία, ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκεται η ιδιοκτησία τους. Επιπλέον ισχυρίσθηκε ότι οι τοπικισμοί και η ιδιοκτησιακή αντίληψη στα νερά είναι απαράδεκτη.

Σχετικά με τα έργα του Άνω Αχελώου είπε ότι μπορούμε εάν χρειασθεί να συζητήσουμε για την μεταφορά των υδάτων από τον Αχελώο, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος άλλων έργων. Σε ότι αφορά στην σήραγγα Πευκοφύτου αναφέρθηκε στους κινδύνους κατάρρευσης της και την ανάγκη να ολοκληρωθεί με την (εσωτερική) επένδυση και την τοποθέτηση των θυροφραγμάτων, εκτιμώντας ότι το κόστος ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εξευρεθούν από εθνικούς πόρους.

Σε ότι αφορά το φράγμα της Συκιάς και τον (πιθανό) υδροηλεκτρικό σταθμό αναρωτήθηκε εάν είμαστε σε θέση να βρούμε 500 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τα έργα αυτά, προτείνοντας πάντως να «μπούνε σε μία προοπτική» και να ιεραρχηθούν όλα τα έργα που συνολικά απαιτούνται για την Θεσσαλία, αποφεύγοντας την πόλωση.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Διαχείρισης του 2014 ισχυρίσθηκε ότι υπήρχαν τρία εναλλακτικά σενάρια από τα οποία επιλέχθηκε το ένα, αυτό που περιείχε την πρόταση για εκτροπή Αχελώου.

Μετά τον κ. Δήμαρχο τοποθετήθηκε η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου. Η βασική της  επιχειρηματολογία συμπίπτει με το άρθρο που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη  ημέρα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας (δες εδώ) {2}. Επιπλέον ισχυρίσθηκε ότι οι επιλογές του Σχεδίου Διαχείρισης  του 2014 θα έπρεπε να συνεχισθούν και στο τρέχον ΣΔ και ότι το κόστος των έργων που πρότεινε ο κ. Φάμελλος (1,3 δις ευρώ) δεν μπορεί να καλυφθεί. Τέλος χαρακτήρισε το έργο της Συκιάς ως «ασπίδα προστασίας» και πρότεινε την ολοκλήρωση του καθώς και του ΥΗ Σταθμού Συκιάς.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε σε πολλά θέματα σχετικά με την ιστορία των έργων Αχελώου καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία.

Ομοίως η κ. Καμηλαράκη (εκ μέρους του κ. Νασιώκα) έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του θέματος από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Ισχυρίσθηκε πως οι τοπικοί υδατικοί πόροι (σ.σ. λεκάνη Πηνειού) δεν λύνουν το πρόβλημα ζητώντας την αποπεράτωση των έργων Αχελώου. Τέλος ζήτησε την δημιουργία φορέα διαχείρισης των έργων.

Ο κ. Ντ. Διαμάντος δήλωσε ικανοποιημένος από την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου, υπερασπίσθηκε την σκοπιμότητα ολοκλήρωσης των έργων Άνω Αχελώου ζητώντας να βρεθεί ο κοινός στόχος για την υλοποίησή τους. Θεώρησε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του ΥΗ Σταθμού Συκιάς καθώς και  την παραγωγή ενέργειας μέσω αντλησοταμίευσης προς Μουζάκι, με δυνατότητα αποθήκευσής της. Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα ισχυρίσθηκε ότι χωρίς νερό θα υπάρξει μείωση του αγροτικού πληθυσμού και «ποδηγέτησή» του με κίνδυνο να γίνουν οι μικρές ιδιοκτησίες νέα ¨τσιφλίκια». Ο κ. Διαμάντος επεσήμανε τους κινδύνους από την (τυχόν) ιδιωτικοποίηση των υδάτων, αναφέροντας παραδείγματα από άλλες χώρες (Βρετανία, Γερμανία, κ.λ.π.), καθώς και τους κινδύνους από παραγωγή μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων στα οποία πιθανόν θα  οδηγηθούμε εάν υπάρξει  «ολιστική» αξιοποίηση από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της αγροτικής γης και της παραγωγής στη Θεσσαλία.

(Σημείωση Συντάκτη : ο κ. Διαμάντος είχε καταθέσει πριν την συνεδρίαση σχέδιο κοινού ψηφίσματος προκειμένου να εγκριθεί από το ΔΣ, αλλά τελικά αποφασίσθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο το τελικό κείμενο να το συντάξει διαπαραταξιακή επιτροπή).

Ο κ. Κρίκης αναφέρθηκε σε γενικότερα ζητήματα (Καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, μονοπώλια, Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.λ.π.) ισχυριζόμενος ότι με την Ευρωπαϊκή Ένωση  ή θα είμαστε μαζί ή απέναντι («μέσος δρόμος δεν υπάρχει»). Κατήγγειλε τον κ. Φάμελλο για την πρόταση του στο ΣΔ  «να προχωρήσουμε με τα μικροέργα» και θεώρησε ως στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε. τις ιδιωτικοποιήσεις νερού και τον έλεγχο της διαχείρισης υδάτων. Σε  ότι αφορά την υδροηλεκτρική ενέργεια αναφέρθηκε στην διαπάλη μεγάλων ομίλων, ζήτησε την ολοκλήρωση των ΥΗ Έργων Αχελώου και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Τέλος διαφοροποιήθηκε από την έκδοση κοινού ψηφίσματος.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τον παρευρισκόμενο ομότιμο καθηγητή κ. Φάνη Γέμτο, Γεωπόνο και από τον εκπρόσωπο της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) κ. Αν. Μπαρμπούτη, ενώ διαβάσθηκε και η έγγραφη τοποθέτηση του ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας.

- Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 15-11-2017 (Η συζήτηση για τα Υδατικά Θεσσαλίας ξεκινάει από το 1.24 λεπτό της συνεδρίασης) : 

https://www.youtube.com/watch?v=8NqKZndEBWk

{1} ΧΘΕΣ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Περιόδευσαν στα έργα του Αχελώου :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B...

{2} ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ - «Η ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές» :

http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/18116...