Μονάδα Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας - Υβριδικό έργο στο Αμάρι Κρήτης

Το έργο Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην αναλυτική παρουσίαση.

Το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στο Αμάρι της Κρήτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.

Πρακτικά, το έργο προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, η οποία είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ. Γι’ αυτό και οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση και στήριξη, ενώ το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση και στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Σχετικά Δημοσιεύματα

 

energymag.gr (16/7/2023) - Αντλησιοταμίευση : Τώρα την «ανακαλύπτουν» και στο Ηνωμένο...

news247.gr (5/12/2022) - Το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα μπαίνει σε φάση υλοποίησης

agrinionews.gr (25/10/2022) - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Μέσα στο μήνα ξεκινάει η κατασκευή του mega project στην περιοχή του Βάλτου

energia.gr (3/10/2022) - Τσικνάκου στο Workshop του ΙΕΝΕ: «Ξεκινά η Κατασκευή του Έργου στην Αμφιλοχία - Το Μεγαλύτερο Από τα Προγραμματιζόμενα Πρότζεκτ Αντλησιοταμίευσης στην Ευρώπη»

ypodomes.com (2/9/2022) - Καταβλήθηκαν τα πρώτα 100 εκατ. σε ένα από τα μεγαλύτερα “πράσινα” ενεργειακά πρότζεκτ

agriniopress.gr (1/9/2022) - Βάλτος : Σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα

ypodomes.com (25/7/2022) - Στο Ταμείο Ανάκαμψης η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία – Τα κομβικά ορόσημα του έργου

ypodomes.com (6/7/2022) - Προχωράει σταθερά το μεγαλύτερο υβριδικό έργο ηλεκτροπαραγωγής της χώρας στο Αμάρι Κρήτης

ypodomes.com (4/7/2022) - Όλο και πιο κοντά στην εκκίνηση το mega project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

 
Φωτογραφίες: 
Φράγμα στο Αμάρι Κρήτης